Pomysły na Wielkanoc: Faszerowane jajka.

//Kwiecień 17, 2011

   Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)

Skład:

3-4 ugotowane jajka

garść posiekanej pietruszki

1 mała, czerowna cebula

sól i pieprz

masło do smażenia

3-4 łyżki bułki tartej

A oto jak to zrobić:

1. Ugotowane jajka na twardo, zdecydowanym ruchem przecinam za pomocą ostrego noża na dwie połówki. Ostrożnie wyjmuję miąższ, tak by nie uszkodzić skorupek i rozgniatam widelcem. Cebule kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję do rozgnieconych jajek i dorzucam posiekaną pietruszkę. Mieszam i przyprawiam solą i pieprzem.

2. Farsz z jajek, cebuli i pietruszki wkładam do skorupek, zanurzam w bułce tartej i układam na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażę ok. 3 minuty, aż bułka tarta zbrązowieje.

Ugotowane jajka rozgniatam widelcem.

 

Do farszu dorzucam drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę.

 

 Skorupki od jajek, wypełniam przygotowanym farszem z jajek, pietruszki i cebuli.

Zanurzam w bułce tartej.

 

… i smażę na rozgrzanej patelni z masłem.

Efekt końcowy!

Komentarz: Do farszu możemy również dodać mieloną, czerwoną paprykę lub pietruszkę zastąpić koperkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

39 comments

tez uwielbiam jajka faszerowane….;-)))))) szkoda ze w tym roku nie bede w polsce

dodany przez gina @ 17 kwietnia 2011 o 22:04. Odpowiedz #

Mój narzeczony uwielbia tę potrawę ale nie wiedziałam jak to zrobić (tajemnica przyszłej teściowej) więc Go zaskoczę;-) gb&gl

dodany przez Bella @ 19 kwietnia 2011 o 18:00. Odpowiedz #

hej. ja właśnie robię wersję z czerwoną papryką. raz pokusiłam się o taką przekąskę na imprezę ze znajomymi. a oni zobowiązali mnie do jej robienia zawsze jak się spotykamy ;)

dodany przez Milenka. @ 17 kwietnia 2011 o 22:04. Odpowiedz #

Mniam, ale cebulkę dałabym zwykłą, a zamiast pietruszki szczypiorek.

dodany przez Mao @ 18 kwietnia 2011 o 01:30. Odpowiedz #

Ja robię wersję z pieczarkami, ale te również wyglądają smakowicie ;) No i może się w tym roku odważę zostawić jajka w skorupkach :)

dodany przez Em. @ 18 kwietnia 2011 o 05:26. Odpowiedz #

Od kilku lat co roku na święta mamy jajka nadziewane:)Twój przepis też muszę wypróbować:)
A ostatnio zrobiłam kanapkę z pesto, pomidorami i mozzarellą twego przepisu.Wyszło pyszne , cała rodzina się zajadała:)Ja nawet dokładkę sobie robiłam:)Świetne masz przepisy:)A ja jestem początkującym kucharzem.

dodany przez Agi @ 18 kwietnia 2011 o 08:03. Odpowiedz #

Właśnie – chyba bałabym się, że przypadkiem pochłonę skorupkę :)
ale wygląda zachęcająco. Pozdrawiam.

dodany przez Justyna @ 18 kwietnia 2011 o 08:06. Odpowiedz #

Jajka wyglądają bardzo apetycznie. To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Chyba się skuszę i przygotuję je na Wielkanoc. Może zaprezentujesz sprawdzony/ ulubiony przepis na sernik.

dodany przez natnatku @ 18 kwietnia 2011 o 09:32. Odpowiedz #

Witaj Zosiu!!
Nie bede zbytnio oryginalna piszac, ze sposob, w jaki piszesz o gotowaniu zacheca do coraz czestszych eksperymentow w kuchni :)
Sukcesywnie wyprobowuje prezentowane przez Ciebie przepisy i za kazdym razem jestem bardzo zadowolona z efektow. Mimo, ze na codzien nie stronie od gotowania to czesto zapominam o pewnych potrawach, a szkoda, bo w kuchni nie powinno byc nudno.
Dziekuje za inspiracje !!
Pozdrawiam serdecznie :)

dodany przez Alol @ 18 kwietnia 2011 o 09:37. Odpowiedz #

Cieszę się niezmiernie. TAK trzymać :) Pozdrawiam,Zosia

dodany przez Zosia @ 18 kwietnia 2011 o 10:14. Odpowiedz #

Zosiu, nie mogłabyś u mnie zamieszkać…? Byłabym w niebie :) i o kilkanaście kilo grubsza :)

dodany przez Agata @ 18 kwietnia 2011 o 10:26. Odpowiedz #

Zosia będzie gotować? Też chce z Wami mieszkać!

dodany przez Magda @ 18 kwietnia 2011 o 18:04. Odpowiedz #

wszystkie przepisy są na prawdę super:) oby wiecej takich pysznosci:) mam nadzieje ze dodasz jeszcze cos ciekawego na swięta :) pozdrawiam

dodany przez Kasia @ 18 kwietnia 2011 o 10:34. Odpowiedz #

Zosiu powinnaś wydać własną książkę kucharską! Twoje przepisy są oryginalne, a zarazem proste do zrobienia, do tego te bajkowe aranżacje na zdjęciach. Twoja książka byłaby wielkim hitem. Na pewno kupiłabym ją. Poza tym chciałam Ci podziękować za dokonanie czegoś niemożliwego- antykucharka nagle zaczęła interesować się gotowaniem, a co ciekawe bardzo jej się to spodobało! Tak trzymać! Pozdrawiam! :)

dodany przez Dominika @ 18 kwietnia 2011 o 10:52. Odpowiedz #

.. i oto chodzi! Bardzo się cieszę, że gotujesz :) Tak trzymać

dodany przez Zosia @ 18 kwietnia 2011 o 12:48. Odpowiedz #

Zgadzam się! Twoja książka kucharska to świetny pomysł! :)

dodany przez Magda @ 18 kwietnia 2011 o 17:56. Odpowiedz #

Super przepis, na pewno go wypróbuje :) Podrzuć jeszcze parę świątecznych przepisów:) Np na jakieś sałatki:) Proszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:)

dodany przez Gocha @ 18 kwietnia 2011 o 12:50. Odpowiedz #

Witam, to tez moje popisowe danie wielkanocne odkryte kilka lat temu też sobie obiecuję, ze zrobię w ciągu roku i kończy się na Wielkanocy, zainspirował mnie twój sposób przecinania jajka ja robię to w pionie ale u Ciebie więcej się zmieści może w tym roku i jak tak zrobię. Pozdrawiam

dodany przez Sylwia @ 18 kwietnia 2011 o 15:42. Odpowiedz #

Zosiu właśnie biorę się za zrobienie tego dania..ciekawe jak wyjdzie:)

dodany przez Bogusia @ 18 kwietnia 2011 o 16:24. Odpowiedz #

Super! Trzymam kciuki! Napisz czy wyszło :-)

dodany przez Zosia @ 18 kwietnia 2011 o 16:34. Odpowiedz #

Zosieńko, trafiłam tu w poszukiwaniu modowych nowinek, a teraz zdecydowanie częściej zaglądam na kulinarną część! Muszę przyznać, że nie myślałam, że gotowanie może być tak zajmującym zajęciem! Tak pięknie wszystko wygląda, a później jak smakuje..mmm.. że chyba odkryłam nowe hobby :)

dodany przez Magda @ 18 kwietnia 2011 o 17:54. Odpowiedz #

Zosiu naprawdę stworzyłaś tu piękne miejsce:) z przyjemnością zerkam na nowe wpisy okraszone cudnymi zdjęciami.

dodany przez Frage @ 18 kwietnia 2011 o 20:45. Odpowiedz #

Mmm uwielbiam jajka faszerowane :) Dogadzam sobie nimi dość często, uwielbiam wersje ze szczypiorkiem i pieczarkami-polecam! A teraz spróbuje i tych pyszności ;) Bardzo lubię zaglądać do Twoich przepisów, są opatrzone zawsze fajnymi zdjęciami, to moja regularna lektura:)

dodany przez Magda @ 18 kwietnia 2011 o 21:24. Odpowiedz #

Witaj Zosiu
Uwielbiam jajka faszerowane. „Towarzyszą” mi od zawsze ;)
Pozdarwiam serdecznie

dodany przez Ana @ 19 kwietnia 2011 o 08:16. Odpowiedz #

Ja również pozdrawiam!

dodany przez Zosia @ 19 kwietnia 2011 o 08:55. Odpowiedz #

Właśnie robię farsz na te jajeczka. :)
Robię tylko kilka dla spróbowania bo muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie jadłam. :)
Jeśli mi wyjdą to na pewno znajdzie się dla nich miejsce podczas Wielkanocy. :D

dodany przez Joanna @ 19 kwietnia 2011 o 10:19. Odpowiedz #

Trzymam kciuki. Daj znać czy wyszły? Pozdrowienia,Zosia.

dodany przez Zosia @ 19 kwietnia 2011 o 10:24. Odpowiedz #

Cześć ;)

A ja chciałbym zapytać, czy takie jajka można przygotować w przeddzień podania, i wtedy ewentualnie podsmażyć je na drugi dzień, żeby były ciepłe, zanim wylądują na tależu, czy lepiej robić na świeżo, tego samego dnia?

Pozdrawiam,
Sebastian

dodany przez Sebastian @ 19 kwietnia 2011 o 10:45. Odpowiedz #

Witaj, ja zawsze je przygotowuję tuż przed podaniem. Z kolei ugotować jajka, zawsze warto dzień wcześniej.Pozdrawiam,Zosia.

dodany przez Zosia @ 19 kwietnia 2011 o 11:25. Odpowiedz #

Wprost uwielbiam twoje przepisy :)

dodany przez Laura @ 19 kwietnia 2011 o 17:50. Odpowiedz #

Witaj Zosiu:)
Kupiłam dzisiaj dwutygodnik Party:), wybieram się do fryzjera i szukałam fajnego koloru włosów wśród gwiazd co by się zainspirować;) i jest tam temat odnośnie gotowania. Wielkanocne wariacje według przepisów Magdy Gessler:) i są tam twoje jajka w skorupkach:) z tym, że zamiast smażenia wkłada się je do piekarnika:)
Pozdrawiam cieplutko:)

dodany przez domiś @ 20 kwietnia 2011 o 12:43. Odpowiedz #

Właśnie zabieram się za przygotowanie farszu ! Proszę trzymać kciuki !

dodany przez Natalia @ 23 kwietnia 2011 o 09:15. Odpowiedz #

Zrobilam wczoraj, pyszne! Dzis zabieram sie za sphagetti carbonara

dodany przez Gosia @ 23 kwietnia 2011 o 20:29. Odpowiedz #

Świetny przepis ! Zrobiłam je na śniadanie wielkanocne i wyszły przepyszne !! Dziękuję i życzę wesołych świąt :-))

dodany przez chochlik @ 24 kwietnia 2011 o 13:02. Odpowiedz #

Witam, na wstepie życzę wszystkim Wesolych Świąt Wielkanocnych…

dziś wypróbowalam ten przepis na faszerowane jajka dodalam tylko drobno pokrojone pieczarki(wczesniej podduszone i troche chili) wyszly super;)

wsześniej też robiłam kanapki z pesto, mozzarellą i pomidorami oraz mus malinowy:) zamierzam się po świętach zabrać za spagetti carbonade:D super masz te przepisy nie wymagają zawodowego kucharza;) pozdrawiam

dodany przez Lidia @ 24 kwietnia 2011 o 17:27. Odpowiedz #

Dziewczyny blog super bardzo mi się podoba uwielbiam gotować, czytać książki jak również kosmetyki więc jest idealny jak dla mnie. Tak dalej dziewczyny Trzymam za Was i Wasz blog kciuki Pozdrawiam

dodany przez Olga @ 4 maja 2011 o 13:40. Odpowiedz #

Baardzo dziękujemy! Z pozdrowieniami!

dodany przez Zosia @ 4 maja 2011 o 13:50. Odpowiedz #

Jajka faszerowane to nieco pracochłonne ale wyjątkowo smaczne danie. Ja robię odrobinę bogatszą wersję z porem i pieczarkami http://wrotkaonline.blox.pl/2011/02/Jaja-faszerowane-serem-pieczarkami-i-porem.html

dodany przez wrotka_online @ 10 maja 2011 o 21:52. Odpowiedz #

Z chęcią powrócę w tym roku do tego przepisu ;-)

dodany przez Bella @ 5 kwietnia 2012 o 21:18. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.