Skip to main content

(…) śniadanie do łóżka poproszę!

Skład:

1 pomidor (pomidorki koktajlowe)

1 cebula

grzyby kurki

3 plasteki sera żółtego

2 jajka

sól i pieprz

szczypta chili

masło do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Umyte kurki smażymy na maśle, aż się zarumienią (ok. 8 minut). Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną cebulę. Jajka rozbijamy do małej miski. Ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą chili. Przelewamy na patelnię i smażymy kilka sekund. Na koniec kładziemy ser, pokrojony w długie paski. Najlepiej podawać w sobotę rano- z zaskoczenia! Prosto do łóżka, z gorącym pieczywem. ;-)

Najlepiej podawać w sobotę rano – z zaskoczenia! Prosto do łóżka, z gorącym pieczywem. ;-)

… i nie przed 7 rano :)

40 Odpowiedzi do “(…) śniadanie do łóżka poproszę!”

      • Zosiu dlaczego nie dajesz tak czesto przepisów, swoich zdjęć jak Kasia? Za mało Cie tu! Lubie jak mnie inspirujesz codziennie do “stworzenia” czegoś pysznego. Wchodzę na blog w oczekiwaniu na nowy post, a tu cisza…..

        • :) z jedzeniem jest troszkę inaczej. Wiele dań próbuję,testuje, modyfikuję, poznaje na nowo.. to zdecydowanie trochę czasu zajmuje. Ale cieszę się, że mogę się przyczynić do czyjeś inspiracji! Z pozdrowieniami, Zosia.

  1. Zosiu, Zosiu ! Dzięki za pomysł z kurkami. Taki prosty przepis, a jakże inspirujący.

    pozdrowienia ze słonecznej Łodzi!

  2. hm. jako kompletny laik mam pytanko: czy kurek to nie należy gotować wcześniej????

    becoming-a-housewife.blogspot.com

  3. Gratuluję pomysłu;) na pewno skorzystam. Znając życie, nie mi podadzą, ale ja podam (mężowi) i to koło południa, wcześniej nie ma co..;) Pozdrawiam Zosia i czekam na kolejne przepisy.

    • A te jajka w końcu ubijamy w miseczce czy prosto na patelnię? Bo w opisie napisałaś, że ubijamy, a na zdjęciu widać, że wbijasz prosto na patelnię :)

      Smaczniutki przepis, pozdrowienia :)

      • Tak, to prawda na zdjęcia wbijam jajko od razu na patelnie, niemniej jednak proponuję wcześniej rozbić w misce i przyprawić. Mała różnica, ale w smaku lepszy efekt. Pozdrowienia dla czujnej Czytelniczki :-), Zosia.

  4. dobry pomysł, wkrótce weekend, więc będę mogła zrobić lubemu niespodziankę :) Zosiu, jesteś świetna w tym, co robisz! wypróbowałam już kilka Twoich przepisów (dotychczas, najbardziej smakowały mi- i nie tylko;) rogaliki z ciasta francuskiego i kozim serkiem). z niecierpliwością czekam na każdy Twój nowy pomysł na jedzonko :)

  5. wygląda pysznie
    dzięki za przepis z wykorzystaniem kurek, od paru dni spoglądałam na nie w sklepie zastanawiając się z czym by je wykorzystać…
    ten pomysł wydaje mi się idealny

  6. Jajecznica z kurkami jest na prawdę świetana gorąco polecam.Ważne aby kurek było sporo ponieważ po usmażeniu tracą troszkę na objętości.Od dawna stosuje przepis na jajecznicę z kurkami i zawsze mi wychodzi,jednak ja robię to troszeczkę inaczej ; dzień wcześniej “marynuje” jeśli można to tak nazwać surowy kawałeczek boczku w mini kastkach “Knorr” -czosnkowych ,spokojnie można to pozostawić na noc.Następnego dnia kroje boczek na cieniutkie plasterki i smażę je.Na oddzielnej patelni podsmażam kurki na maśle,następnie łącze boczek z kurkami i dodaje jajka.Przyprawiam solą & pieprzem.Do dekoracji można użyć pokrojonego świeżego szczypiorku ;))
    Gorąco polecam !!;))
    To taka podpowiedź z mojej strony,mam nadzieje,że się nie pgniewasz ;)
    Pozdrawiam gorąco i buziaki:)

  7. Zosiu, w poprzednim poscie pytałam o twoje oprawki…ale chyba nie poruszasz tutaj tego typu kwestii ;) a takie sniadanko tez czesto robie wlasnie na weekend:)
    pozdrawiam ania

  8. Uwielbiam kurki! Poza tym sobota rano to moja ulubiona pora i właśnie wtedy mam ochotę na pichcenie różnych wymyślnych sniadanek dla małżonka.najbliższa sobota będzie należała do kurek!

  9. Jedna chwila, a ja już zrobiłam się głodna. Wygląda wyśmienicie!
    Zosiu, Twoje zdjęcia są przepiękne- jak z najlepszego magazynu kulinarnego. ;)

    Pozdrawiam!
    Ola R. ;)

  10. Mniam, mniam, swietna opcja na Niedziele rano po ciezkiej Sobotniej nocy. Ja bym jednak maselko zastapil oliva z olivek a biale pieczywko jakims dobrym pelnoziarnistym chlebkiem…… z odrobinka maselka! :)
    Pozdrawiam!

  11. Za to właśnie lubię Waszego bloga – nieskomplikowane, inspirujące przepisy na pyszne dania!!!
    Jutro sobota więc bez pośpiechu przetestuję na swoim facecie, który kurki uwielbia:-)
    Chyba zacznę powtarzać za moją koleżanką którą zaraziłam tym blogiem – ja chcę Zosię na męża;-)!!!
    pozdrawiam!!

    • ;-)) przekażę to mojemu chłopakowi :) Cieszę się, że przepisy się podobają! Z pozdrowieniami.

  12. Zrobiłam:D pychaaaaaaaaa! dziękuję

    PS.ostatnio robiłam tą zapiekankę z ciatem francuskim i cukinią ale kompletnie mi nie wyszła:/ Cukinia podczas pieczenia oddała tyle wody ze wszystko mi pływało:/ teoretycznie robułam zgodnie z przepisem:/

  13. Nigdy nie jadłam kurek, chyba muszę spróbować :)

    Oglądając przepisy z pomidorami zastanawiam się też czy nie macie tego problemu co ja, albo może Wam nie przeszkadza. Ja robiąc cokolwiek z pomidorami zawsze obieram je z skórki, parę razy zrobiłam jajecznice z nieobranym pomidorem i potem skórki latały po całym śniadaniu :(

  14. Hmm, wygląda bardzo zachęcająco. Na pewno zrobię w weekend taki przysmak, wczoraj jadłam pyszną tartę z kurkami i ementalerem i mam ochotę na więcej tych żółtych grzybków..

  15. Zosiu, a ile tego masła wziąć przy takiej ilości składników (1-2 łyżki??) Podpowiedz proszę:)

  16. Ja robie zazwyczaj jajecznice z pomidorami lub z kurkami, nigdy nie przyszlo mi do glowy by polaczyc te dwa skladniki, dzieki za kolejna inspiracje Zosiu:) pozdrawiam!

  17. Witam Pani Zosiu.
    Calkiem przypadkiem trafilam na Pani blog.Jestem zauroczona…wszystko jest tak piekne ze szukam wciaz nowych przepisow…piekne zdjecia…az chce sie zyc:)
    prosze dalej tworzyc te piekne chwile dla oczu:)pozdrawiam serdecznie ze Szczecina:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.