Dla dzieci

Ciasteczka z dynią i białą czekoladą

W całym domu pachnie cynamomen. Gdzie się nie obejrzę dynia. Krem z dyni, pierogi z dyni teraz przyszedł czas na ciastka. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę to już dawno bym się nimi przed Wami pochwaliła. Na szczęście udało mi się wypracować odpowiednie proporcje składników, więc kto ma ochotę niech się częstuję. Najlepsze na gorąco, […]

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Krem pomidorowy z lanymi kluseczkami

Jestem tego zdania, że dziecko warto przyzwyczajać do różnych smaków już od pierwszych lat (oczywiście jeżeli Twój maluch nie ma żadnych przeciwwskazań). A zatem przygotowując różnego rodzaju zupy czy sosy, stopniowo wprowadzałam świeże lub suszone zioła. Dania w ten sposób nabierały wyrazistego smaku i przyznam, że daleko odbiegały od typowych miksturek dla dzieci, które z reguły […]

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Bananowe ciasteczka bez mąki i cukru

  Dzisiejszy przepis dedukuję wszystkim, którzy nie tolerują glutenu. Sama doświadczyłam tej reakcji u mojej córeczki- na szczęście trwało to tylko kilkanaście tygodni i ta uciążliwość minęła. Niemniej domyślam się jak trudno jest przestawić swoje kulinarne przyzwyczajenia, gdy dowiadujesz się, że Twoje dziecko jest uczulone na ten produkt. Bananowe ciasteczka z płatkami owsianymi (sprawdźcie koniecznie, niektóre niestety posiadają gluten) […]

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Domowy grzaniec

To jest zawsze odwieczny problem, co podać dzieciom do picia. Naturalnie, najlepsza jest woda niegazowana i z tym stwierdzeniem pewnie się każdy ze mną zgodzi. Jednak im dziecko jest starsze, tym bardziej jest czujne na pokusę czyhającą w kolorowej buteleczce lub puszczce z zachęcającym misiem- wtedy choćby najładniejsza szklanka wody nie ma szans! Pochodzę z pokolenia dzieci, których rodzice stawali na głowie żeby zorganizować […]

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Domowy jogurt bez cukru

Oto mój szybki i nieskomplikowany sposób na mały podwieczorek. Wystarczy nam kilka podgotowanych owoców, wymieszanych z jogurtem naturalnym i mamy pewność że nasz deser nie zawiera zbędnych cukrów. Możemy go przygotować w formie pitnego jogurtu lub w gęstszej formie np. jako dodatek do naleśników, twarogu lub pokrojonych owoców. Co więcej zyskujemy również kompot, który wytworzył się w trakcie krótkiego gotowania. 

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Pieczony indyk z purée z marchewki i groszku

Jakkolwiek przepis powstał z myślą o dzieciach, pieczonego indyka nie należy z nimi przygotowywać. Od kliku miesięcy hasło ,,rozgrzany piekarnik"  przybrało w mojej kuchni nowy wymiar, niemniej przepis całkiem nieźle się sprawdza, gdy warzywa notorycznie lądują na podłodze. Marchewkowe purée włożone do piernikowej foremki, zajmie nam dodatkowe pare minut naszego cennego czasu (mama ma zawsze mało czasu:), ale uwierzcie mi wzbudzi ciekawość naszego Szkraba. Oczywiście […]

Czytaj dalej »

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Delikatne naleśniki z cielęciną

  Wbrew pozorom największym wyzwaniem jest gotowanie dla najmłodszych. Są najlepszymi recenzentami tego co przygotujemy i nie stronią od ekspresyjnej oceny- nie raz talerz z mozolnie przygotowywaną potrawą lądował na ziemi i tylko moja psina miała z niej pożytek! Jedziesz na targ po świeże warzywa, dopytujesz się sprzedawcy skąd pochodzą, wybierasz, przebierasz, czujnym okiem sprawdzasz, czy […]

Czytaj dalej »