Skip to main content

Kolorowe ziemniaki? A to heca! Kilka tygodni temu otrzymałam wiadomość od bardzo sympatycznej Czytelniczki Lidii z dalekiego krańca Polski. Zapytała się mnie wprost, czy w trakcie swoich kulinarnych eksperymentów nie chciałabym wypróbować kolorowej odmiany ziemniaka? Przy okazji dowiedziałam się, iż Pani Lidia wraz z mężem Krzysztofem z zamiłowania uprawiają w swoim gospodarstwie warzywa o których mało kto słyszał […]

21 stycznia 2015

Mój Fast Food

Pomysł na szybki obiad. Kawałki indyka zanurzam w roztrzepanym jajku i panierce z płatków kukurydzianych (bezglutenowych) zmieszanych z suszonym chili peperoncini. Ziemniaki posypuje otartą skórką z cytryny, doprawiam solą morską i gałązkami świeżego tymianku. Na co dzień mam często ochotę na proste i niewyszukane danie, zatem ta propozycja całkiem znośnie się wpisuje w moje oczekiwania. 

14 stycznia 2015

Domowe pesto z jarmużu

Odkąd oznajmiłam na swoim profilu instagramowym, że na blogu będzie znacznie więcej zdrowszych przepisów, nastąpiła nieoczekiwana fala maili i komentarzy. Za wszystkie bardzo dziękuję i jednocześnie przepraszam jeżeli nie zdążę odpisać w czasie. Cieszę się bardzo, że jest potrzeba na nieco zdrowsze odżywianie. Jeżeli tylko znajdziecie wolną chwilę, to zachęcam Was również do dzielenia się swoimi ulubionymi przepisami. Niestety nie mam dużej […]

Podczas zimnych i krótkich dni rozgrzewająca zupa to obowiązkowe danie, na które zawsze znajdę czas. Praktycznie wychowałam się na zupach / kremach, więc chętnie łączę różne składniki. Jak zapewne zdążyliście zauważyć lubię do kremów z warzyw korzennych dodawać gruszkę lub jabłko. Sezonowe specjały takie jak dynia piżmowa, pasternak lub topinambur nadają się do nieco słodszych zup kremów. W dzisiejszym przepisie obrane bulwy […]

Oto prosta kompozycja makaronu razowego (kwasy omega 3) ze szpinakiem, czosnkiem, prażonymi orzechami i awokado. Szpinak, który pamiętamy z dzieciństwa nabiera zupełnie innej formy a dzięki wcześniejszemu blanszowaniu zachowuje swoją elstayczność i piękny kolor. Przepis warty wypróbowania!

   Dzisiejszą recepturę na krem z buraków otrzymałam od laureatów 6. edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowanego przez firmę  MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W dniu finału 6. edycji konkursu, który odbył się w listopadzie, dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania […]

Dzisiejszy przepis na pieczonego pstrąga to alternatywa dla karpia. Sposób przygotowania nie jest trudny i myślę, że można z powodzeniem uraczyć nim gości wigilijnych. Mięso ryby jest delikatne i soczyste, a dzięki włożonej gałązce świeżego tymianku – aromatyczne. *** Okres bożonarodzeniowy to najpiękniejsza okazja do zwrócenia uwagi na dekoracje pojawiające się na stole. Biały, wykrochmalony obrus, rodzinna porcelana, zaprasowane […]

Za oknem aura listopadowa. Resztki żółtych liści na gołych gałązkach, otulone przed mrozem róże, zebrane orzechy i ostatni raz w tym roku ścięta trawa. Tak wyglądał mój wczorajszy wolny dzień, cały spędzony na dworze. Miło zatem było zmarzniętym wpaść do kuchni po garnuszek czegoś ciepłego. W takie dni nie ma nic lepszego jak aromatyczna (długo gotowana) potrawa, której […]

Skład: ok. 300 ml bulionu drobiowego ok. 400 ml mleczka kokosowego kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm) 1-2 łyżki oliwy 1 duża pierś kurczaka (pojedyncza), pokrojona na drobne kawałeczki 3 łodygi trawy cytrynowej  2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 8-10 pieczarek 1 papryczka chili, posiekana 3 łyżki soku z limonki sól morska do podania: garść świeżej kolendry A […]

31 października 2014

Zapiekane pomidory z fenkułem

Skład: 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego A oto jak to zrobić: 1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. […]

  Przepis na kaczkę w brzoskwiniach z rozmarynem i octem balsamicznym jest jedną z propozycji, którą umieściłam w mojej książce w spisie jesiennych obiadów. W związku z tym, że wszystkie potrawy są podzielone na pory roku, to pomysł z publikacją kaczki, wydał mi się najbardziej odpowiedni w sezonie jesiennym. Jako dziecko przez wiele lat byłam uczulona na jej mięso i zawsze […]