Skip to main content

Kawa powoli sączy się z ekspresu. Gorące mleko czeka na stole, a w piekarniku ciasteczka zbożowe nabierają złocistego koloru – taki planuję sobotni poranek. Przepis jest jak zwykle prosty – wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciastka pieką się niesłychanie szybko (jedynie 12-15 minut). Nie zawierają mąki ani cukru (jeżeli ktoś […]

* * * Jest wiele deserów które z pewnością planujecie przygotować dla swoich najbliższych. Nie ulega wątpliwości, iż te wykonane samemu sprawią największą przyjemność. Jeżeli jeszcze wahacie się nad ostatecznym wyborem to polecam sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Jest bardzo lekki i delikatny w smaku. Nie wymaga dużych umiejętności, warto jedynie pamiętać, że potrzebuje […]

* * * To bez wątpienia przepis z którego jestem bardzo dumna. Nie znam się na cieście drożdżowym i są to moje pierwsze kroki. W moim domu najczęściej piekło się kruche ciasta, biszkopty lub desery z tego co było akurat pod ręką. Istnieje sporo porad i wskazówek jak sobie radzić z ciastem drożdżwoym … po tym przepisie, wiem […]

Dobra gatunkowo czekolada to produkt o gładkiej konsystencji i intensywnym smaku. Zawiera w swoim składzie miazgę kakaową, masło kakaowe i cukier. Obecnie na rynku mamy tyle różnorodnych produktów zawierających czekoladę, że czasami mają one już niewiele wspólnego z pierwotnym smakiem oryginalnego ziarna kakaowego. Tym samym przyrządzone domowe desery też się nieco różnią w smaku. W dzisiejszym […]

Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu? Z przyjemnością obejrzę Wasze dzieła na instagramie – możecie otagować swoje zdjęcie @makecookingeasier_pl Miłego czasu przy pieczeniu! * * *

12 grudnia 2014

Domek z piernika

Dzisiejszy przepis to powrót do czasów mojego dzieciństwa. Kiedyś w starych szpargałach moja Mama odnalazła przepis na domek z piernika. Pamiętam, że musiała pozmieniać trochę proporcje, gdyż chętnych do klejenia wśród nas było zbyt wielu. Cały dom na kilka dobrych godzin przeistaczał się w pracownię św. Mikołaja. Aromat przypraw korzennych, w tle dźwięk polskich kolęd i siarczysty […]

Na dzisiejszy dzień czekałam całe 10 miesięcy. W końcu jest! Taka jaką sobie wymarzyłam. Pełna zdjęć, oprawiona w twardą okładkę z błękitnym grzbietem z płótna. Przyznam, że jest to duże przeżycie i spore emocje związane z ,,publicznym wystąpieniem" :-) Chciałabym z całego serca podziękować wszystkim Czytelnikom, którzy każdego dnia obserwowali moją pracę i  jednocześnie dopingowali mnie do powstania mojej pierwszej […]

W całym domu pachnie cynamomen. Gdzie się nie obejrzę dynia. Krem z dyni, pierogi z dyni teraz przyszedł czas na ciastka. Gdybym wiedziała, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę to już dawno bym się nimi przed Wami pochwaliła. Na szczęście udało mi się wypracować odpowiednie proporcje składników, więc kto ma ochotę niech się częstuję. Najlepsze na gorąco, […]

Skład: (forma do tarty o średnicy 28 cm) ciasto: 1 jajko 300 g mąki 100 g cukru  200 g masła nadzienie: 5-6 jabłek (np. papierówki) 1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2 goździki domowy karmel: solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej A oto […]

4 października 2014

Wilgotna babka gruszkowa

Mam ogromną słabość do wilgotnych ciast. Lubie je piec, bo nie wymagają zbyt dużej uwagi i z reguły zawsze wychodzą. Oczywiście trzeba pamiętać o pilnowaniu, by wszystkie składniki zachowały pokojową temperaturę (zarówno serek mascarpone, masło jak i jajka) a wtedy z pewnością unikniemy niechcianego zakalca. Do ciasta dodałam szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej – przyprawy idealne na tę porę […]

23 września 2014

Brownie ze śliwkami

Skład: 2 tabliczki dobrej, mlecznej czekolady (ok. 200 g) 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g brązowego cukru 2 jajka garść śliwek węgierek 2 łyżki miodu forma do pieczenia 25 x 18 cm A oto jak to zrobić: 1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, brązowy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do […]

Banany to ostatnio jeden z ulubionych owoców mojej córki. Jednym z pierwszych deserów który Jej zaserwowałam jakiś czas temu, był właśnie rozgnieciony banan z sokiem z cytryny, łyżką miodu i szczyptą cynamonu (swoją drogą, to całkiem dobra mikstura na chwilowe przeziębienie). Dzisiaj postanowiłam trochę bardziej zaszaleć i upiec banany w całości z dodatkiem domowego masła migdałowego. Najlepiej smakują tuż […]