* * * Przez długi czas placuszki były na naszej liście ulubionych śniadań weekendowych. Smażyłam je zawsze z plastrami jabłek i ze szczyptą cynamonu, który dosypywałam bezpośrednio do ciasta. Domyślacie się, że to jedno z ulubionych śniadań naszej córki. Na hasło, że będą placuszki, wyciągała z szafki słoiki z konfiturami, słój z miodem… Czytaj dalej
* * * Croque madame to odpowiednio zarumienione pieczywo z dojrzewającym serem, plastrem szynki i opływającym sosem na bazie masła, mąki i mleka – czyli klasycznym beszamelem. To właśnie biały sos w połączeniu z odpowiednio dobranym chlebem i wysokiej jakości serami stanowi o wyjątkowości tego francuskiego przysmaku. Lubię podawać go z dojrzałymi kawałkami… Czytaj dalej
* * * W gotowaniu lubię podążanie za porami roku – a świadomość, że na niektóre produkty (myślę tu oczywiście o leśnych grzybach) trzeba ponownie czekać cały rok, bardzo mnie mobilizuje. Smak duszonych grzybów na maśle z ziołami przywołuje mi jesień i czas, gdy przyroda nieco zwalnia. Kiedy temperatury rano robią się już… Czytaj dalej
* * * Ten przepis powstał, dzięki naszej ostatniej podróży do południowej Francji. Słodkie śniadania, które towarzyszyły nam o poranku pod kilkusetletnimi platanami sprawiły, że po powrocie do domu musiałam odtworzyć smak figowych konfitur. Z opowiadań wiem, że nie ma co próbować pytać się Francuza o przepis :-) – sama stworzyłam własną wersję,… Czytaj dalej
* * * Moja córka kocha naleśniki – a w zasadzie, to chyba nie poznałam jeszcze dziecka, które nie lubi naleśników. Owszem, kwestia wyboru dodatków, to co innego. Mam z góry przykaz – gdy są odwiedziny koleżanek z przedszkola (od września, już jest zerówka!) – to muszę być z nimi w gotowości. Nie… Czytaj dalej
* * * Z wytęsknieniem czekam na kolejny wiosenny weekend, kiedy każdą wolną chwilę spędzamy wspólnie w ogrodzie. To jedna z form spędzania czasu, o którą dbali nasi rodzice. Radością z obcowania blisko natury próbujemy również zarazić naszą córkę i myślę, że wychodzi to nam całkiem dobrze. Lubię ten czas, kiedy możemy swobodnie grzebać w ziemi,… Czytaj dalej
* * * Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej – do momentu, gdy sama zaczęłam eksperymentować. Raz wychodziła mi za mdła, innym razem po ugotowaniu pozostawał niestety wciąż ten charakterystyczny posmak. W tym przepisie proponuję Wam wersję wytrawną, która opiera się na podsmażanym czosnku, cebuli, cukinii i świeżym tymianku. Oczywiście, możecie… Czytaj dalej

Chlebek brokułowo-bazyliowy (bezglutenowy) z żółtym serem, sadzonym jajkiem, łososiem i pierwsze oznaki wiosny

* * * To jest ta pora roku, gdzie nawet najdrobniejszy odcień zieleni cieszy i daję nadzieję. Przedwiośnie. Marzę o zrzuceniu zimowych wierzchni, gryzących czapek, szalików i niezliczonych par rękawiczek. Marzę o poranku, gdzie bosymi stopami biegamy po trawie i zbieramy na śniadanie porzeczki. Jestem człowiekiem ziemi, mogę godzinami kopać, pielić, przycinać, byle by mieć… Czytaj dalej
* * * Jeżeli tradycją w Waszych domach jest przygotowanie sałatki wielkanocnej, to na pewno macie swój ulubiony przepis podstawowy. A może wciąż szukacie tego idealnego? Jeżeli tak, to będzie mi bardzo miło, jeżeli spróbujecie mojej wersji. Kluczowe jest połączenie ziemniaków z delikatnymi kawałkami śledzia atlantyckiego, plastrami czerwonej cebuli, rzodkiewkami i ogórkami szklarniowymi…. Czytaj dalej
* * * Jako nastolatka bardzo szybko nauczyłam się piec chleb, dzięki ojcu mojej przyjaciółki. Co tydzień wypiekał wspaniałe bułeczki, bagietki i okrągłe chleby dla swoich córek. Uwielbiałam zostawać u niej na noc, bo gdy rano wstawałyśmy dom był wypełniony zapachem pieczonego chleba a dla nas czekał już w kuchence pięknie nakryty stół… Czytaj dalej
* * * W końcu mogę się z Wami podzielić przepisem na domowe bułeczki z którego jestem w pełni zadowolona. Są puszyste, nie czerstwieją tak szybko a przepis jest bardzo uproszczony. Skład: (przepis na ok. 8-10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka (ciepłe) 30 g masła (rozpuszczone)… Czytaj dalej
* * * Do owsianki trzeba się przekonać samemu. Odkryć ją na nowo według własnych smaków, bo jeżeli przeważają wspomnienia z wczesnych lat dzieciństwa, gdzie była przymusem to nic z tego. Co pewien czas zamieniam dodatki – tak by odnaleźć tę ulubioną. Lubię, kiedy jest wyrazista i dość słodka. Tym razem postanowiłam sprawdzić, co… Czytaj dalej

Letnie smaki w środku listopadowej szarugi, czyli jak przywołać trochę słońca w kilka minut

* * * Jeżeli lubicie podobnie jak ja wszelkiego typu desery pt. owoce pod kruszonką (z klasycznym kruchym ciastem, z mieszanką otrębów, z glutenem lub bez :-)) to jest to nieco uproszczona wersja, ale dzięki niej naprawdę przez chwilę poczujecie zapach lata. Owoce piecze się dosłownie kilka minut, więc podrzucam pomysł na śniadanie… Czytaj dalej
* * * Gdyby tak słonecznie wyglądały kolejne tygodnie jesieni jak w ostatnich dniach, to myślę, że poziom zadowolenia wśród mieszkańców Gdyni byłby jeszcze większy. Nie od dziś wiadomo, że Trójmiasto przoduje w rankingach najbardziej zadowolonych mieszkańców ze swojego miasta… i ja z dumą również to potwierdzam! Czas napływowych tłumów już minął, na alei rowerowej wzdłuż Zatoki… Czytaj dalej

Jak przygotować wspaniały deser z czerstwego chleba z musem śliwkowym z cynamonem i wanilią

* * * Od dawna po głowie chodziła mi maślana chałka – namoczona w mleku, podsmażona na maśle i obtoczona w cukrze pudrze. Miliony wspaniałych kalorii ale kto by liczył! Chałki pod ręką niestety nie miałam ale za to uchowały się resztki chleba, pozostałe po wczorajszej kolacji. Śliwki wykorzystałam nasze ogrodowe, które wystarczyło przesmażyć z… Czytaj dalej