Skip to main content
9 sierpnia 2013

Mroźny arbuz!

Skład: ok. 1/4 soczystego arbuza 1 miarka białego rumu (40 ml) 1/2 miarki syropu z grenadiny (opcjonalnie sok malinowy) (20 ml) garść kruszonego lodu sok z 1 limonki do podania: plaster arbuza / świeże liście mięty / cukier + sok malinowy A oto jak to zrobić: 1. Arbuza obieramy, kroimy w plastry i usuwamy pestki. […]

Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z ostatnich kartek kolejnej powieści Stacey Ballis pt. ,,Smaki Życia". Barwnie i jednocześnie ciepło opisane losy byłej prawniczki, która postanawia zweryfikować swoje dotychczasowe życie- chudnie, zmienia pracę i otwiera lokal ze zdrową żywnością. Całkiem apetyczna opowieść, przeplatana kalorycznymi przepisami na różne pyszności, idealna na listopadowe popołudnie. Osobiście, przyznam Wam, że trudno jest się skoncentrować […]

  Po całym poranku pełnym zdjęć, wpadamy dosłownie na chwilkę do wyjątkowo gwarnej restauracyjki. Głodne i zmarznięte. Trochę zmęczone, ale za to pełne nowych inspiracji. Zamawiamy szybko i zdecydowanie. Jemy również w nieco małym pośpiechu. Na odpoczynek będzie jeszcze czas. W oczekiwaniu na rachunek, przeglądamy ponad 700 zdjęć. Kasujemy i na zmianę komentujemy. Może coś […]

Skład: 1-2 kolby cykorii 1 pomarańcza 1 awokado garść pestek słonecznika kilka kawałków sera typu Feta oliwa z oliwek/ocet balsamiczny szczypta soli   A oto jak to zrobić: 1. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Awokado i pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Liście cykori umieszczamy w salaterce, dodajemy plastry pomarańczy, kawałki awokado oraz […]

28 grudnia 2011

Sylwestrowe menu!

   W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie […]

Skład: 2 gruszki 4 łyżki konfitury z żurawin 2 łyżki cukru ok. 1.5 litra wody ser pleśniowy typu Roquefort  A oto jak to zrobić: 1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut. 2. Ugotowane połówki […]

 Moja podróż nadal trwa. Jestem wyjątkowo głodna, przeszłam pół miasta Rzymu w poszukiwaniu Villi Borghese … i basta! Dalej już się nie ruszę. Umieram z głodu. Przysiadam się do starszej Włoszki, bo wolnych miejsc w tej zatłoczonej kawiarence już nie ma. Jest 13:30 i wokół same tłumy, czy Ci Włosi kiedykolwiek pracują? Uśmiecham się sama […]

Skład: 1 jajko 2 tosty garść świeżej rukoli 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g parmezanu sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Rukolę, parmezan, czosnek i oliwę miksujemy w robocie kuchennym na wyjątkowo gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Nakładamy […]

Skład: 2 -3 dojrzałe pomidory 1 duża cukinia 1 cebula 1-2 łyżki soku z cytryny garść drobno startego sera parmezan 1 łyżka świeżego tymianku sos: 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego (dostępny również w spray-u) szczypta soli A oto jak to zrobić: 1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Cukinię […]