… i najlepiej jak jest podawana na zimno. Gazpacho to potrawa, która wywodzi sie z Andaluzji. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Korzystając kiedyś z gościnności rodowitych Hiszpanów, w mgnieniu oka nauczyłam się tego przepisu. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się… Czytaj dalej

… przed nami wyjątkowy tydzień, a to za sprawą zbliżającego się Dnia Matki! W ten dzień szczególnie staram się, aby danie było przygotowane prosto z serca. W związku z tym, już od jutra zapraszam Was na kulinarną propozycje, które a nuż może Wam się spodobać i postanowicie ją przygotować dla Waszych ukochanych Mam. Zapraszam!

   Jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Co roku na Wielkanoc obiecuję sobie, że będę ją również przygotowywała w dni powszednie. Nic z tego! Zawsze przypominam sobie o niej, na kilka dni przed śniadaniem wielkanocnym. Pomysł ten zaczerpnęłam od mojej Cioci, która również jest psychologiem :)

   Witajcie! Jeżeli nie macie pomysłu na przystawkę – oto ona! Poniżej dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie zajmuje jedynie chwilę. Pierwszy przepis, to połączenie awokado ze smażonymi krewetkami, a drugi z kolei to moja osobista recepturka na pastę z awokado – tzw. Guacamole. Zapraszam!  

   Z myślą o wszystkich tych, którym chwiliowo brak pomysłu na obiad, kolację, posiłek w pracy i w domu. Na babskie pogaduchy, obiad rodzinny, kolacje we dwoje i w pojedynkę – na każdą okazję i jej brak. Co więcej, zaryzykuję i powiem, że śmiało możecie podawać swoim mężom, chłopakom, synom i komu tylko chcecie… Składniki… Czytaj dalej

  Przygotowanie tego przepisu zajmuje mi chwilę. Z reguły podaje bakłażany w tej formie w tzw. przejściowym momencie, gdy jeszcze dopracowuję drugie danie, a goście już nieco zniecierpliwieni dopytują się: ,,kiedy będzie gotowe?!". Idealna forma przystawki!  Ja za to zyskam dodatkowe 15 minut, na końcowe krzątanie się po kuchni.

     Co prawda nie topię dziś Marzanny, nie szukamy krokusów – choć w Szczecinie podobno już są i nie w głowie mi ,,wagary", ale uwierzcie mi uhonoruję ten dzień równie godnie. Naleśniki z wiśniami i miętą, to chyba najlepsza pochwała z okazji dzisiejszego święta :-)

14 marca 2011

Lunch time !

  Odkąd zaczęłam pracować, zdałam sobie sprawę jak niezwykle trudno jest dzień w dzień, przygotowywać przyzwoite drugie śniadanie. Niestety nie należę do tych osób, które notorycznie mają zestawy pudełek śniadaniowych, a w nich – rzecz jasna w każdym z osobna – ryż z warzywami, warzywa na parze, grillowaną pierś z kurczaka. A w oddzielnym słoiczku po dżemie wiśniowym,… Czytaj dalej