Albumy, książki, prasa, pop-art i kolorystyczna sałatka z gruszką i żurawiną.

A na deser …

Skład:

1 filet z piersi kurczaka

kilka listków świeżego rozmarynu

sałata roszponka

1 dojrzała gruszka

kilka plasterków czerwonej papryki

garść suszonej żurawiny

garść pestek z dyni

sos do sałaty:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka octu balsamicznego

kilka kropel cytryny (opcjonalnie)

1 łyżka miodu

sól i pieprz

 

A oto jak to zrobić:

1. Filet z piersi kurczaka obtaczamy w szczypcie soli i pieprzu, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy kilka listków rozmarynu i smażymy, aż uzyska brązową skórkę. Pestki z dyni prażymy na patelni. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plastry.

2. Aby przygotować sos, nalewamy do małej filiżanki oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód i musztardę. Mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w brązową maź. Doprawiamy solą i pieprzem. Proporcję składników możemy dowolnie zmieniać.

3. Roszponkę rozkładamy w dużej misce, układamy pokrojone kawałki smażonego kurczaka, plasterki papryki oraz gruszki. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę, prażone pestki z dyni oraz równomiernie rozkładamy kropelki sosu. Sałatę możemy podawać z gorącym pieczywem czosnkowym!