Skip to main content

Chrupiące placuszki ze szpinakiem? Czemu nie!

Skład:

ok. 250 g świeżego szpinaku typu baby

250 g mąki

500 ml mleka

2 jajka

2 łyżki masła

1 łyżka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu

garść świeżego szczypiorku (ten cienki)

2-3 ząbki czosnku

sól morska

pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do podania)

kawałek fety (opcjonalnie do podania)

sos:

2-3 łyżki serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropel oliwy z oliwek

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ubijamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i stopniowo mleko. Ciasto ubijamy, aż nabierze gładkiej konsystencji, a następnie dorzucamy posiekany/wyciśnięty czosnek, pokrojony szczypiorek i zblanszowane liście szpinaku. Mieszamy (możemy doprawić suszonymi ziołami prowansalskimi). Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z mieszanką masła i oliwy.

2. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, sos z cytryny. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Sos doprawiamy szczyptą soli i podajemy z gorącymi placuszkami, pokruszonymi kawałkami fety i pomidorkami koktajlowymi.

56 Odpowiedzi do “Chrupiące placuszki ze szpinakiem? Czemu nie!”

  1. Zosiu, dziękuje za przepis. Skorzystam i dam znać jak mi wyszło :)

    Pozdrawiam z burzowego Poznania. :))

    • Da się, wierz mi, wystarczy, że raz spróbujesz naprawdę dobrze podanego szpinaku :D

  2. uwielbiam szpinak, zwykły trochę już mi się znudził, a tu taki świetny przepis. Na pewno wykorzystam ;)

  3. Zosiu Witam:)

    takie przepisy są idealne na upalne dni!! zazwyczaj to kobietka w drodze powrotnej po pracy do domku musi wymyślić “co by tutaj ciekawego przyrzadzic na obiad..” ten przepis sie idealnie dla mnie sprawdzi :)

    Mój Ł. kiedy dzwonie do niego i pytam co dzis na obiad odpowiada” Kochanie, cokolwiek zrobisz to i tak bedzie najlepsze”:) wyczerpujaca odpowiedz hehe

    także prosimy o wiecej postów z takimi przepisami. idealne dla mlodych ludzi ;)

    nie zgardze rowniez postami z cyku FIT FOOD ;))

    POZDROWIONKA ZOSIENKO I MIŁEGO NOWEGO DNIA ŻYCZĘ :))

  4. Ojej, narobiłaś mi takiej ochoty, a jestem na wakacjach na mazurach i nie mam za bardzo jak zrobić tych cudeniek :D Podeślij kilka do Olsztyna Zosiu ;)

    Gorąco pozdrawiam!

  5. fajny przepis, zawsze szpinak wydawał mi się nudny i nijaki ale w wersji placuszków prezentuje się w lepszym świetle
    a tak poza tym to cieszę się ze ostatnio na blogu pojawia się więcej postów, tak trzymaj :))

  6. Zosiu placuszki wyglądają przepysznie:) koniecznie muszę spróbować tego przepisu:)
    ale Ty robisz ładne zdjęcia!
    wspaniałego dnia dla Ciebie:)

  7. Zosieńko,
    Kolejna inspiracja ze szpinakiem uwielbiam go i przepis na pewno wykorzystam i może zmodyfikuje troszeczkę :) pozdrawiam z Krakowa :)

  8. Zosiu!

    Na Gorące dni polecam placki z cukini ;)
    2 cukinie
    szklanka kaszy jaglanej
    szklanka ryżu (opcjonalnie)
    ok 3 jajka
    mąka

    Cukinie zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać ugotowaną kasze jaglaną i ryż, jajka, mąkę tak aby osiągnąć konsystencje ciasta na placki ziemniaczane. Smażyć również tak samo. Pasuje do nich każdy sos (chociaż mi najbardziej smakują z pieczeniowym).

    Szybki, prosty przepis ;)

    Pozdrawiam,
    Daga

    • dzięki, dzięki! Przyznam szczerze, że chyba nigdy nic nie robiłam z kaszy jaglanej:-)

  9. Zosiu,

    Za każdym razem kiedy odwiedzam twojego bloga nie mogę się nasycić tymi pięknymi zdjęciami. Oprócz ciekawych przepisów ta stronka po prostu cieszy oko. Od pięknych wnętrz po twoje prywatne zdjęcia. Oglądając niejeden post zamiast potraw podziwiałam twój strój. I właśnie dlatego, że nie jesteś osobą publiczną, jesteś wielką inspiracją dla codziennych kobiet. Oby prowadzenie tego bloga zawsze przynosiło Ci dużo radości.

    pozdrowienia z upalnej Warszawy :)

  10. Zosiu powiedz mi na ile tych smakowitych placuszków wystarczy tego ciasta?
    PS. Pisałam do Ciebie pare dni temu,że upiekłam tartę ala z tuskawkami kaszubskimi, po dwóch dniach upiekłam kolejną, tak nam smakuje:)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Monika

    • Cudo! bardzo się cieszę, że tarta smakowała!

      Co do przepisu, to powinno starczyć na 4 osoby!

      Buziaki,
      Zosia

  11. Będę nudna bo znowu muszę napisać, że placuchy były rewelacyjne!!! (pewnie ze względu na moją miłość do szpinaku) ;) Fantastyczny przepis Zosiu!

    Pozdrowienia z Krakowa!
    Ola

  12. Zosiu!

    Potrzebuję pilnie pyszny przepis na tartę ze szpinakiem i ricottą :) Czy był już może na blogu? Niestety nie mogę znaleźć, a do Twoich przepisów mam największe zaufanie :)

    Dobrego dnia :)
    Ściskam!

  13. Witaj Zosiu. Zaglądam na Twojego bloga od bardzo dawna. Wielokrotnie zamieszczane przez Ciebie posty były dla mnie inspiracją kulinarną. Zachyca mnie w nich prostota wykonania potraw. Jestem raczej słabo gotującym kuchcikiem i większość przepisów mnie przeraża… Twoje przepisy są w większości na miarę moich możliwości i daję sobie z nimi radę ku uciesze mojego męża :)))
    Mam pytanie związane z wyposażeniem Twojej kuchni. W którym miejscu masz lodówkę, bo nie zauważyłam jej na zdjęciach.

  14. Zosiu, idealnie trafiłaś w moje gusta z tym przepisem:) uwielbiam szpinak, czosnek…poezja:) Pozdrowienia z Wrocławia

  15. Witam, mam pytanie o podroż do Włoch, czy to był samodzielnie zorganizowany wyjazd czy też może możesz polecić jakąś konkretną wycieczkę z biura podroży?
    Pozdrawiam,
    Ewa

  16. Przepraszam,ale mam pytanie dotyczące innego przepisu a dokładnie na Prosty przepis na jogurtowy placek z morelami. Jakiej wielkości jest jogurt,który używasz?
    Własnie jestem w trakcie robienia tego placka.

    Gorące pozdrowienia !

  17. dobrze ze weszlam dzis na bloga, nasunelas mi pomysl na obiad tymi placuszkami, tylko ja robie z pieczarkami i papryka. Jednak sprobuje Twojego przepisu chociaz by ze wzgledu na szypior bo wrecz go uwielbiam i gdy widze danie z dodatkiem szczypiorku zawsze je robie;)

  18. Spróbowałam i wyszło genialnie:) ale nurtuje mnie coś niezwiązanego bezpośrednio z tym przepisem, a z poprzednim postem: gdzie kupiłaś Zosi taki fajny fartuszek?

  19. czy moze byc mrozony szpinak bo akurat mam taki w lodowce, a chcialabym zrobic takie placuszki :)

  20. Bardzo uwielbiam Twoje przepisy i te cudowne zdjęcia z etapów przygotowań danej potrawy. Nie myślałaś może nad kręceniem video przepisów? Ja uwielbiam korzystać właśnie z takich przepisów :) Ale przeglądając twojego bloga widziałam zdjęcie sosu do spaghetti. Mam taką prośbę mogłabyś pokazać krok po kroku jak go przygotowujesz? Bo wygląda smakowicie :) Byłabym bardzo wdzięczna :)
    Pozdrawiam :)

  21. Zrobiłam dziś na obiad placuszki ze szpinakiem. Sos do nich nie w moim guście, ale same placki z pomidorkami i fetą to fajny, świeży i smaczny pomysł. Pozdrawiam

    • ja też zrobiłam te placuszki – wczoraj na niedzielny rodzinny obiad. Wszyscy byli zachwyceni. Ale trzeba je naprawdę dobrze przyprawić (duuuużo czosnku i pieprzu), bo innaczej są mdłe. To był dodatek do krewetek w beszamelu (zamiast ryżu). Pycha!

  22. :)))) jesteśmy po obiadku:))) na który zrobiłam pyszne placuszki ze szpinakiem i powiem, że palce lizać:))) pyszne szybko się robią:))) a z fetą mniam mniam;))) to już kolejny przepis jaki zrobiłam z Twojej strony i jak zawsze superrrr a co ważne wychodzi:)))))
    Pozdrawiam

  23. Robiłam. Fajna alternatywa dla nalesników. Zrobiłam do tego sos czosnkowy, do tego sporo fety i wyszło bardzo smaczne :)

  24. Uwielbiam Twoje przepisy, a placuszkami objadam się na kolacje. Szpinak i pomidorki to fantastyczne połączenie :)

  25. w tym tygodniu zrobie…chyba nawet jutro, bo nie mogę się doczekać jak to smakuje. genialny przepis jak dla mnie- 100% moje smaki <3

  26. Jak mnie ta strona uspokaja …serio
    sielsko jest

    p.s.poza tym
    dzień w dzień kupuję sobie banana, dwie gruszki i dwa kiwi i trochę siemienia lnianego – tak mi zasmakował ten koktajl

  27. Pingback:Placuszki z szpinakiem i serem feta | My dishes and sweets

  28. wiesz Zosiu, jest to dla mnie bardzo wyjątkowy przepis, z tego względu że u mnie w domu rzadko kiedy lub w ogóle nie ma szpinaku. Ja traktuję ten przepis bloga w związku z tym ‘chrupiące placuszki bez szpinaku Czemu nie?. ))))))) pozdrawiam ciepło, i zapraszam do mnie ojsf.blogspot.com.

  29. I want to get across my appreciation for your kind-heartedness supporting individuals that have the need for help with the situation. Your personal dedication to getting the message all around appears to be incredibly productive and has surely encouraged folks like me to get to their dreams. This warm and helpful guideline entails a whole lot to me and still more to my fellow workers. Thanks a ton; from all of us.

  30. Zosiu, śmietanę na sos ubijamy mikserem jak do deseru? Chciałabym zrobić dzisiaj na obiad i potrzebuję szybkiej odpowiedzi

  31. Chciałabym wszystkim bardzo gorąco polecić ten przepis. Placuszki ze szpinakiem robię praktycznie raz w tygodniu. Dzieciaki wcinają, aż uszy się trzęsą, a mąż zabiera na lunch do pracy. Świetne, mega szybkie danie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.