Coś dobrego, coś lekkiego, coś szybkiego!

Skład:

1 średnia cukinia

kawałki papryczki chili

garść świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

garść plasterków kiełbasy (np. chorizo)

1-2 łyżeczki suszonego oregano

garść startego żółtego sera

5-6 jajek

świeżo zmielony pieprz

sól morska

 

A oto jak to zrobić:

1. Na małym ogniu podsmażamy plasterki kiełbaski, dodajemy cukinię i kawałki papryczki chili. Doprawiamy suszonym oregano. Następnie dorzucamy zblanszowany szpinak i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Gotową masę jajeczną przelewamy na patelnie, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Na końcu posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką. Podajemy na ciepło.