Skład:

1 średnia cukinia

kawałki papryczki chili

garść świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

garść plasterków kiełbasy (np. chorizo)

1-2 łyżeczki suszonego oregano

garść startego żółtego sera

5-6 jajek

świeżo zmielony pieprz

sól morska

 

A oto jak to zrobić:

1. Na małym ogniu podsmażamy plasterki kiełbaski, dodajemy cukinię i kawałki papryczki chili. Doprawiamy suszonym oregano. Następnie dorzucamy zblanszowany szpinak i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Gotową masę jajeczną przelewamy na patelnie, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Na końcu posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką. Podajemy na ciepło.

 

Kategorie:

55 odpowiedzi na “Coś dobrego, coś lekkiego, coś szybkiego!”

  1. na pewno lekko, ale czy szybko to nie wiem… w moim wykonaniu na pewno trwałoby to wieki bo jajka by mi się źle rozbiły albo coś ;)

  2. Na miłość Boską! Dlaczego to się nazywa Frittata, a nie po prostu polsko omlet?!

  3. Idealne śniadanie na jutrzejszą leniwą sobotę:)))Z pozdrowieniami:)))

  4. Przepis na bardzo smakowite i idealne śniadanie:)

  5. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne. Jedno z moich ulubionych sobotnich śniadań ;)

  6. było już coś bardzo podobnego:)

  7. genialny pomysł na szybki i smaczny posiłek! :)

    Zosiu, a może zasugerujesz mi jakieś pomysły na smaczne i lekkie drugie śniadania do pracy? :)

  8. frittate to chyba się jeszcze zapieka w piekarniku na takiej specjalnej patelni.

    tak, czy siak, bardzo to lubię i bardzo podoba mi się połączenie szpinaku z chili.

  9. Czesc Zosiu! przepis napewno wyprobuje,uwielbiam twoje przepisy ,w szczegolnosci te „na szybko” :) pozdrawiam i zycze milego dnia!

  10. Wygląda fantastycznie. Ale zgadzam się, że powinno nazywać się to – omlet !

    P.S. Zapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl

  11. Oooo fritata,moja ulubiona. A ostatnio wypatrzyłam ją Zosiu w Twoim poprzednim poście ;) Świetne danie i na śniadanie i na lunch.

    U mnie dziś propozycja na niedzielny obiad Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie,brokułami i pure ziemniaczanym

    Zapraszam,
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/

  12. Uwielbiam frittatę, świetny sposób na zużycie wszystkich resztek z lodówki :)

  13. Ja zawsze robię z szynką, pomidorem, czasami ogórkiem, bazylią, odrobinką sera:) Pycha!:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

  14. Uwielbiam frittatę, rzeczywiście szybko, smacznie i lekko:)
    zapraszam do mnie na łososia:)
    http://bobowewariacje.blogspot.com/

  15. Od dawna jestem wielką miłośniczka frittaty. To idealne danie nawet na domowe party. Pomysł ten wzięłam z jakiegoś programu telewizyjnego już nie pamietam jakiego:) Sprawdziłam i polecam :)

  16. Zosiu, frittata jest owszem, dobrym, szybkim i lekkim daniem, które zresztą bardzo często robię, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, ale przepis na nią już gościł na Twoim blogu! Z tego, co pamiętam, to dodatki były inne, ale te każdy przecież może dobrać według własnej fantazji. Proszę o coś bardziej inspirującego! ;) Pozdrawiam serdecznie!

    • O, a ja lubię kilka wersji – np. przy quiche lorraine byłoby trudno mnie, osobie niezbyt doświadczonej w kuchni, dobrze dobrać zupełnie inne dodatki. Frittata w innej wersji też jest dla mnie super. Także dla początkujących to to jest bardzo inspirujące!

    • Zdecydowanie się z A.zgadzam.
      Nie każdy jest mistrzem inwencji twórczej w kuchni, a takie przepisy „kawa na ławę” bardzo pomagają i usprawniają proces poruszania się w kulinarnym świecie:)
      Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego:)

  17. Można zrobić ją w prodiżu?

  18. mmm… wygląda smakowicie :) myślę że wypróbuję zwłaszcza że uwielbiam szpinak :)

    Pozdrawiam :)

  19. ponieważ omlet robi się inaczej.

  20. wyglada ciekawie ale ja bez kielbaski poprosze :D

  21. Wygląda smakowicie, choć jakoś nie umiem się przekonać do szpinaku :) Zosiu, czy Ty i Kasia odwiedziłyście jakąś fajną knajpkę w czasie pobytu w Łodzi, czy zaraz po spotkaniu z pozostałymi członkami jury wróciłyście do domu?
    Pozdrawiam :)

  22. Wygląda przepysznie!Zaczęło mi burczeć w brzuch ;)

  23. Kiedy beda przepisy wielkanocne? Wyprobowalam wszystkie Twoje swiatecznie przepisy i nigdy sie nie zawiodlam! Czekam na wiecej z utesknieniem!!! :) Pozdrawiam, Karolina

  24. mmmm, szpinak, to jest to! Uwielbiam takie szybkie i pyszne przepisy, ostatnio na swoim blogu popelnilam wpis o niebanalnej zupie na szybko – pieczarkowo-porowa z serowymi kluseczkami. Polecam!

  25. Przepiękne zdjęcie na początek :)

    http://www.tofunapatyku.pl

  26. Witaj ! Mam pytanie o wilgotne ciasto cytrynowe. W przepisie pisze tabliczka bialej czekolady. Mam tabliczke 180 g, ale tez mozna kupic 100g. Ile gramowa tabliczke uzylas do przepisu?
    Dzieki!

  27. Lubię z Tobą gotować! :)

  28. Droga Zosiu Jak mam napisać i jak Cię prosić ale…..piszę swoją prośbę poraz enty…Zosiu bardzo proszę napisz jaki masz model zegarka i jakiej firmy jest ten zegarek na rękę , a pasek jest w kolorze miety

  29. Mmmmmm…pycha! Koniecznie muszę wypróbować, bo mam słabość do takich niskokalorycznych, lekkich potraw. W końcu coś dla mnie :) U mnie również przepis, tym razem na puszyste naleśniki z twarogiem i imbirem- loovelyblog.blogspot.com

  30. Zosiu ….chcę Ci bardzo podziękować za wspaniałą frittatę :-))
    Dzięki Tobie udało mi się pozytywnie zaskoczyć moich ,,głodomorów”,a nie jest to już łatwe – towarzystwo czasami nieźle wybrzydza ;-0 Nie wspomnę o sprytnym i podstępnym,,wkręceniu ” aż takiej ilości szpinaku hehe.
    Śniadanie niedzielne ogłaszamy za wyjątkowo smaczne ,byłaś na nim z nami – dziękujemy i pozdrawiamy
    Mama od niedawna jednego już Osiemnastolatka :-))

  31. jestem obecnie w Barcelonie i kusi mnie przyrządzenie jakiegoś dania z krewetkami. Tylko kompletnie nie wiem co ja mam nimi zrobić po zakupie. Proszę o pomoc a najlepiej jakiś nowy fajny przepis!
    Ciao

  32. to taka jajecznica z dodatkami :)

  33. Bardzo podoba mi się Pani blog kulinarny. Jednak mam jedną uwagę. Przyydałaby się możliwość wyszukiwania na stronie produktów, przepisów za pomocą opcji szukaj. Gdy chcę znaleźć przepis z Pani bloga na konkretne danie, wyszukuje za pomocą przegladarki google wpisujac np. naleśniki + makecookingeasier. Chyba, że coś przegapiłam i taka opcja jest na stronie a ja nie zauważyłam.

  34. Zosiu, a co byś poleciła na imprezę? Ma być prawie 20 osób a na stancji problem z naczyniami.

  35. ostatnio jadłam podobne- pychota!

    http://www.cookplease.blogspot.com :)

  36. Zosiu- czy szpinak można zastąpić czymś innym ? Co proponujesz ?

    Pozdrawiam,
    Agata

  37. Ja w związku z Wielkanocą, prosiłabym o przepis na jakieś wielkanocne ciasteczka- króliczki, zajączki, które można by zrobić z dziećmi:):):):)pozdrawiam

  38. a może jakaś wiosenna sałatka ? :)

  39. Zosiu, zdradz prosze kiedy mozemy spodziewac sie albumu/ksiazki z wszystkimi przepisami? Nie ukrywam ze ulatwiloby mi to zycie, uwielbiam Twoje wymysly :)

  40. Wow! Pycha dodam jeszcze trochę swoich składników i muszę zrobić :D
    Pozdrawiam

  41. jeśli chodzi o przepis to bomba!

    jeśli chodzi o książkę to koniecznie e-booka

  42. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam do mnie:
    http://www.artrigger.pl

  43. dzieki Tobie zrobilam fritatte i byla pyszna, smakowala bardzo mnie i mojemu mezowi! :) tylko ten wczesniejszy przepis, ktory zamiescilas na blogu byl z ziemniakami, pyyycha! robilam kilka razy, i na sniadanie i na obiad i kolacje hehe :) pozdrawiam! :)

  44. Ja tam Zosię uwielbiam, gotować zbytnio nie umiem a jej przepisy mi wychodzą :)

    Jakbyś jeszcze pisała gdzie kupiłaś to co masz na sobie to byłabym dozgonnie wdzięczna. Lub choć dorzuciła zakładkę „styl” czy coś takiego :)

  45. Zosiu,

    od dawna śledzę Twoje przepisy-gratuluję pomysłów,pasji i talentu:)
    Jednocześnie zwracam się z prośbą o jakąś serię przepisów dla maluszków – szczególnie tych, które trzeba nakłaniać do jedzenia….

    Pozdrawiam

  46. Bardzo dobre, proste, szybkie, pożywne i smaczne. Ja robię wersję wegetariańską, bez kiełbasy. Też pycha. A świnki niech sobie pożyją.

  47. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

Dodaj komentarz