Skip to main content

Domowe burgery z indyka z papryczkami chili, kminem rzymskim i chutney z marchewki podane ze smażonymi frytkami z buraków

* * *

Za oknem już coraz zimniej! O tej porze roku z dużą przyjemnością siegam po bardziej pożywne dania. Sycący burger ze sporą mieszanką intensywnych przypraw wraz z aromatycznym, domowym chutney to wspaniała potrawa na chłodniejsze dni. Do tego smażone frytki z buraków, które stanowią idealne dopełnienie jesiennego obiadu. W takiej konstelacji warzywa jeszcze bardziej smakują!

Skład:

Burgery:

(przepis na 4 porcje)

500 g mielonego mięsa z indyka

2-3 suszone papryczki chili peperoncini

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka suszonej kolendry

1 pęczek pietruszki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oliwy

1 cebula (duża)

do podania: świeże kiełki (np. lucerny, rzodkiewki)

Chutney z marchewki

6 marchewek

kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

3-4 goździki

4 łyżki miodu

1/2 szklanki wody

4 łyżki miodu

sok z 1 cytryny

2 suszone papryczki chili peperoncini

Frytki z buraka

3-4 buraki

1 łyżka suszonej czarnuszki

1 łyżka oliwy

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Aby przygotować burgery: obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy oliwę, podsmażoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Urządzenie wielofunkcyjne Airfryer Philips rozgrzewamy do 200 stopni C. Dzięki niemu przygotujemy zdrowe, chrupiące i delikatne burgery smażąc je beztłuszczowo przy użyciu powietrza. Burgery umieszczamy w koszu, a następnie wsuwamy kosz do urządzenia. Ustawiamy minutnik na 7 minut. Pieczywo na burgery kroimy na pół (wcześniej podgrzewamy w piekarniku), dodajemy chutney z marchewki, upieczone mięso, świeże kiełki i przykrywamy pieczywem. Podajemy ze smażonymi frytkami z buraka.

2. Aby przygotować chutney z marchwi: umytą i obraną marchew kroimy w talarki, a następnie przekładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy obrany i posiekany imbir, goździki, sok z cytryny odrobinę oliwy i podsmażamy przez 8-10 minut. Dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez 10 minut, aż większość płynu odparuje. Papryczki chili rozcieramy na proszek, dodajemy miód i całość mieszamy (doprawiamy wg uznania).

Komentarz: Moja propozycja chutney jest szybką wersją. Jeżeli mamy czas i ochotę, to polecam dzień wcześniej wymieszać pokrojoną marchew ze wszystkimi przyprawami (oprócz papryczek) + woda i miód i wstawić do lodówki. A następnego dnia wykonać tą samą czynność co powyżej (dzięki leżakowaniu smak będzie bardziej intensywny). Po finalnym gotowaniu masę możemy zmiksować blenderem. Przedstawione urządzenie Airfryer Philips smaży, grilluje i piecze używając małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Duża pojemność wystarczy, aby przygotować dania dla całej rodziny, przy minimalnej ilości nieprzyjemnych zapachów.

3. Aby przygotować frytki z buraka: umyte i obrane buraki kroimy na długie i grube frytki. Nagrzewamy urządzenie Philips Airfryer  do 160 stopni C (dostępne tutaj). Frytki z buraków skrapiamy oliwą i przekładamy do kosza urządzenia. Wsuwamy kosz do urządzenia i ustawiamy minutnik na 16 minut. Gdy wyłączy się minutnik wysuwamy kosz, potrząsamy  frytkami. Zmieniamy temperaturę na 180 stopni C i ustawiamy minutnik na kolejne 12 minut. Smażymy do sygnału dźwiękowego. Frytki podajemy gorące posypane suszoną czarnuszką i solą morską. Dzięki technologi Rapid Air tak przyrządzone frytki zawierają nawet o 80% mniej tłuszczu.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na instagramie

15 Odpowiedzi do “Domowe burgery z indyka z papryczkami chili, kminem rzymskim i chutney z marchewki podane ze smażonymi frytkami z buraków”

  1. Czy w tym roku czeka nas jakaś bajkowa sesja świąteczna…? Abstrahując od tematu…;-))

  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Zdjęcia jak zawsze piękne. Ale te burgery są też bardzo zdrowe więc chyba można sobie na takiego pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia :))

    Pozdrawiam Cię Zosiu :)

  3. Mam i ja! :) Dziś zrealizowałam ten przepis, mąż był zachwycony :) W prawdzie zmodyfikowałam przepis ponieważ nie mam tego cud urządzenia. Za to frytki z buraków – totalny obłęd! Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.