Skip to main content

Dorada pieczona w soli // Salt baked sea bream

* * *

W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. To sposób który od wielu lat jest stosowany (min. podpatrzyłam go u Gordona Ramsaya) i który  można śmiało wykonać bez zbędnych ceregieli w domu. Doradę możemy zastąpić jakąkolwiek rybą, byle by była w całości (pstrąg lub sola). 

Przepis dla 2 osób

Skład:

1 dorada (wypatroszona)

2-3 gałązki tymianku cytrynowego (opcjonalnie: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn)

2 łyżki masła

ok. 600-800 g gruboziarnistej soli

2 plasterki cytryny

do podania: chrupiące pieczywo z masłem czosnkowym

A oto jak to zrobić:

1. Wypatroszoną rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Głowę zostawiamy. Jeżeli jest już nacięta po bokach, to umieszczamy w środku zioła, masełko i plasterki cytryny (warto obrać ze skórki – unikniemy w smaku goryczy). Do żaroodpornego naczynia nasypujemy soli (warstwa min. 2 cm). Kładziemy rybę i posypujemy resztą soli, tak żeby była w całości przykryta. Jeżeli sól nam się trochę rozsypuję, skrapiamy wodą. W ten sposób tworzymy skorupę. 

2. Rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy sól, skórę i oddzielamy mięso od ości. Podajemy z chrupiącym pieczywem z masłem czosnkowym.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

In today's entry I would like to persuade you to try out a recipe for salt baked fish. This is a technique which has been used for many years (among others I took a sneak peek at Gordon Ramsay’s) and which can be safely performed at home without any unnecessary fuss. The sea bream can be replaced by pretty much any other fish, as long it’s whole (trout or sole).

 

Ingredients:

(Recipe for 2 people)

1 sea bream (gutted)

2-3 sprigs of lemon thyme (optionally: parsley, dill, garlic, rosemary)

2 tablespoons of butter

approx. 600-800 g of coarse salt

2 slices of lemon

Serve with: crispy garlic bread

 

Here's how to do it:

1. Thoroughly wash and dry the already gutted fish. Leave the head. If it has already been slit on the sides, place the herbs, butter and lemon slices inside (it is worth peeling it – to avoid the bitter taste). Pour salt into a casserole dish (a layer of min. 2 cm). Place the fish onto the salt and pour the rest of the salt on top, so that the entire fish is covered. If the salt is scattering about, sprinkle with water. This way you create a shell.

2. Bake the fish in a preheated oven at 220 degrees C for 25 minutes. Remove from the oven, take off the salt, skin and separate the meat from the bones. Serve with crispy garlic bread.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

17 Odpowiedzi do “Dorada pieczona w soli // Salt baked sea bream”

  1. POEZJA!!!
    Uwielbiam doradę – ma pyszne mięso.
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  2. Zosia, z niecierpliwością czekam na Twoje kolejne koktajle. “Zielony koktajl” zagościł u mnie na dobre : )
    POZDRAWIAM.

    • Super! Cieszę się bardzo, że się spodobał. Biorę się do roboty i wymyślam nowe :) Dobrego dnia!

  3. zosiu, ja wszystko lubie ale posilek podany na bruku (zwlaszcza chleb) jakos do mnie nie przemawia ta artystyczna arazacja … poza tym przepis na pewno swietny :)

  4. Moja Mama kiedyś robiła taką doradę w soli i była pyszna :) jednak nieźle musiałyśmy się natrudzić, aby rozłupać skorupę z soli i dostać się do środka! Śmiechu było przy tym co niemiara, a żadnego domownika płci męskiej nie było akurat pod ręką :)

    Zdjęcia- jak zwykle po prostu Cudne! ;)

    Trzymaj się Zosiu, miłego wieczoru!

  5. A czy ta ryba nie będzie przesolona? Czy to jest tak, że “pobiera” tylko tyle soli ile potrzebuje..? :)

  6. Jak zwykle ładne zdjęcia, ale trochę mnie zniesmaczyło położenie pieczywa na trotuarze.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.