Skip to main content

Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą

IMG_0463

* * *

Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – w połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Marzyłam o takim wieńcu już od jakiegoś czasu. Kilka podejść i prób zaowocowało oto tym przepisem. Ciekawa jestem co powiecie?

Skład:

500 g mąki

1 łyżeczka soli

25 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

farsz: 2 pęczki świeżej natki pietruszki

4 ząbki czosnku

garść orzechów włoskich

3 łyżki oliwy 

kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)

garść grubozarnistej soli Reflets de France (dostępna tutaj)

A oto jak to zrobić:

1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.

2. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie). Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.

Z ciasta formujemy prostokąt i rozsmarowujemy oliwę z oliwek

posypujemy posiekaną natką pietruszki,

 dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, 

gruboziarnistą sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie),

ciasto zwijamy wzdłuż boku,

Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu.

przewijamy jeden wałek na drugi,

formujemy wieniec i przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

106 Odpowiedzi do “Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą”

    • Ze wszystkim na co tylko masz ochotę :-) To tak jak pieczywo :-) Dziękuję serdecznie za odwiedziny!

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku. Forma piekna. Na pierwszy rzut oka wydaje sie skomplikowana, a wykonanie okazuje sie proste. Zdjecia obrazujace powstawanie wypieku bardzo pomocne.

    • Jagnes! Dziękuję za wiadomość – rzeczywiście na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne, ale na prawdę nie jest :-) Gorąco zachęcam, bo duża frajda po upieczeniu :)

  2. Czy mogłabyś wytłumaczyć jak to zawinąć? Czy trzeba zawinięte ciasto rozciąć na dwie części i wtedy je zawinąć? Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić a chętnie bym upiekła taki wieniec…

  3. Zosiu! Tworzysz cuda! :) Przepięknie to wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :) Na pewno wypróbuję :) Jesteś chodzącą inspiracją :) Pozdrawiam serdecznie MONIKA

    • Monika kochana, dzięki za wiadomość i pozdrowienia! Takie wiadomości to dla mnie największa motywacja do dalszego działania :*

  4. Zosiu, skąd białe filiżanki i spodki do herbaty z wpisu ” Ciasto francuskie z białą czekoladą i migdałami” te z pierwszego zdjęcia?
    Czy to są herbaciane filiżanki?
    Może mogłabyś powiedzieć gdzie można takie kupić:-) szukam do herbaty

    • Aniu, te filiżanki pochodzą z Villeroy & Boch, dostaliśmy w prezencie ślubnym :-)))

  5. Super! Na pewno wypróbuję na nadchodzące andrzejki, albo i na Święta :-) czy orzechy można czymś zastąpić?

  6. wygląda cudownie. na pewno przygotuję na Święta
    a gdzie kupiłaś taki ładny sweterek? :)

  7. Proste.. a tak efektowne.. Cudowne zdjęcia jak zwykle :)
    Świat widziany Twoimi oczami zachwyca..

    • Aniu kochana! Dziękuję za tak piękny komentarz :* Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają! Dużo uśmiechów!

  8. mogłabyś napisać czy lepiej sprawdza się garnek żeliwny z Duka czy senior z Ikei? i czy w ogóle warto zainwestować w taki garnek Twoim zdaniem?:-)

    • Aniu, ja mam jedynie żeliwny z Ikea i jest super! Wszystkie zupy lub dania jednogarnkowe gotuję właśnie w nim :-) Pozdrawiam ciepło! P.S. Może ktoś z Czytelników ma doświadczenie z garnkiem z DUkA? :-)

  9. Na sam widok mam ślinotok napewno wyprobuje przepis dzieki za inspiracje apetyczny blog pozdrawiam

  10. Mi też marzyło się coś w tym stylu:) piątek wolne więc będę próbować ;)

  11. Zosiu, MISTRZOSTWO! A te zdjęcia:-)))
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL ,
    Marta:-)

  12. Jak ktoś wyżej wspomniał, na pierwszy rzut oka wydaje się to skomplikowane… ale dzięki Twoim zdjęciom widać, że bardzo łatwo można przygotować tak efektowne danie! Jak już mówiłam na instagramie, na pewno zrobię;) Pozdrawiam

  13. Zosiu, może byś poradziła gdzie szukać ładnych serwisów do herbaty w białym kolorze ? w jakich sklepach?

  14. Mam pytanie: rukola, pomidory suszone, pestki dyni, ser pleśniowy (śmierdzący) – chyba wyjdzie? :)

    • Elu – doskonały pomysł – świetne połączenie :-)) p.s. Daj znać po upieczeniu:-) Sama jestem bardzo ciekawa efektu!

      • Och wyszło pyszne, z rukoli, pestek dyni, oliwy i czosnku zrobiłam pesto, potem dodałam suszone pomidory, ser pleśniowy i pestki. Pycha.

  15. Właśnie! Rukola, a może nawet kolendra…
    Wygląda R E W E L A C Y J N I E.
    Nie wiem kiedy znajdę czas, ale wiem że zrobię :)

  16. Jak ten wieniec apetycznie wygląda! Przygotowanie czegoś takiego to już wyższa szkoła jazdy :) Genialny przepis i jeszcze piękniejsze wykonanie. Zjadłabym pewnie w 2 minuty :)

  17. Zosiu,
    sprawdzone, potwierdzone, zjedzone – zrobiłam wczoraj z małą modyfikacją (mąka żytnia pełnoziarnista). Wieniec wyszedł rewelacyjnie, pięknie wyglądał i cudownie smakował. Doskonała sprawa na ciepło zaraz po upieczeniu i na zimno na drugi dzień. W tym roku zastąpi paszteciki do barszczu na Wigilię:)

  18. Zosiu, myślisz, że na cieście francuskim taki wieniec się nie rozwarstwi zbytnio? :)

  19. Fantastyczny przepis! Wyszło pyszne! Z małymi modyfikacjami w postaci dodatku suszonych pomidorów i tymianku, smakuje świetnie. Dziękuję za przepis:)

  20. Wygląda przepięknie !! ale mam smaka na ten wieniec :) Wspaniały rzeczy tworzysz Zosiu :)

  21. Zosiu, upieklam dzisiaj wieniec. Niesamowite wrazenia smakowe. Jest obledny :) Dodałam pokruszony ser Roquefort i jestem przekonana że na stałe przepus zagości w moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie.

  22. Zosiu, Twoj bardzo smaczny przepis natchna mnie: a jakby ten wieniec wypelnic farszem z maku?
    Przepisy, ktore mam na makownika nie daja mi satysfakcji, bo ciasto jest zawsze bardzo popekane, a wiec nieapetyczne…
    Wielka prosba: moze wiec wypracujesz nam makownikowy wieniec?
    Dodam, ze np. we Francji forma wienica jest bozonarodzeniowa dekoracja.
    Z kulinarnymi pozdrowieniami

  23. Jak zobaczyłam zdjęcia do tego przepisu dwa dni temu od razu się w nim zakochałam! Musiałam upiec! Zrobiłam to wczoraj i mój mężczyzna był zachwycony. Nie tylko pod względem estetycznym, ale i smakowym. Zjedliśmy cały wieniec, popijając wino niemal natychmiast, bo wyszedł taki dobry! Dodałam do moich ulubionych przepisów.
    Dziękuję bardzo za podzielenie się tym przepisem.
    Pozdrawiam gorąco!

  24. Zrobiony i wyszedł przeeeepysznny. Wszyscy w domu zachwyceni. Ja sama zdążyłam spróbować tylko kawałek bo po pół godzinie talerz został pusty:)
    Pychotka!:)

  25. Zosiu czy możliwe jest zastosowanie w tym przepisie innej mąki niż pszenna???????Dziękuję Ci pięknie za odpowiedź. :*

  26. Zosiu, zrobiłam! , wyszło wg twojego przepisu superowo!
    jedyne co troche przedobrzyłam i dałam wiecej skąłdnika niz polecasza ale dało się rozciąc i pozaplatac, twoje przepisy są bezbłędne a ciasto czekoladowo bananowe to juz twój hit w moim domu, Dziękuje

  27. Witaj Zosiu,
    Bede piekla Twoj wieniec i migdalowe ciasto w ten weekend. Czy moglabys mi poradzic w jakim trybie powinnam to piec.
    Czy uzyc termoobiegu czy moze grzalki (gora/dol).
    Czy ciasto drozdzowe wymaga specjalnel metody pieczenia?
    Moje drozdzowe wypieki to fiasko :(

    Pozdrawiam serdecznie
    Edyta

    PS. Atmosfera swiateczna az bije z Twojego bloga, wspaniala :)

    • Edyto dziękuję serdecznie za odwiedziny! Koniecznie ustaw piekarnik na opcja: góra dół, czyli bez termoobiegu. Spróbuj trzymać się przepisu krok po kroku, a powinno wyjść bez problemu :-) P.S. Na intagramie dostaję coraz więcej zdjęć Czytelniczek, które po raz pierwszy pieką i wychodzi im pięknie – Tobie też tak wyjdzie :-) Trzymam kciuki!

      • Zosiu dziekuje za porade :)
        Niezaleznie od wyniku koncowego, na pewno zdam relacje :)

        Pozdrawiam cieplo
        Edyta

  28. Zrobione, zjedzone, pyszne !! Oczywiście stworzenie wieńca przekroczyło moje umiejętności :) ale wyszedł coś jak warkocz :) . Jedzącym forma nie przeszkadzała. U mnie był z barszczem czerwonym do popicia. Pozdrawiam Monika

  29. Też robiłam w sobotę. Wygląda obłędnie i smakuje tak samo. Na pewno będe robić częściej :) mężowi i znajomym również bardzo samkowało :)

    • Aniu wspaniale! Nawet nie wiesz jak się cieszę, że przepis wpadł Wam w oko :-) Wesołych Świąt!

  30. Ja też zrobiłam i totalnie mi nie wyszło :( Gdzie w opisie przepisu zużyłaś 2 i 3 łyżki oliwy? Czy do samego ciasta nie powinna trafić jedna z tych porcji?? :) No i trochę za słone mi wyszło, więc następnym razem sypnę solą skromniej (bo spróbuję na pewno jeszcze raz!) Poza tym efekt wizualny obłędny! Pozdrawiam!

    • Po rozwałkowany ciasto posmarować trzeba oliwą..jest na zdjęciu z pędzelkiem?

  31. Wyszedł niesamowity! To moje pierwsze spotkanie z ciastem drożdżowym i przyznam, że mama patrząc mi na ręce nie wierzyła, że to wyjdzie ( nawet, że urośnie! :) ). Jest przepyszny, pasuje niemal do wszystkiego i przede wszystkim jest bardzo świąteczny <3

  32. zrobiłam na rodzinne spotkanie przed świętami, wyszedł super, chociaż zwykle mam pewne obawy jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, ale tu praktycznie samo się zrobiło w robocie i wszystko wyszło super. Zmieniłam tylko wnętrze, żeby sobie ułatwić i przyspieszyć całą akcję. Posmarowałam ciasto pesto, na to sypnęłam trochę posiekanych orzechów włoskich i wrzuciłam trochę sera pleśniowego.
    Pycha! Poszło całe od razu.

    • Wspaniale! Dziękuję bardzo za wypróbowanie przepisu i wiadomość :-) Wszystkiego dobrego!

  33. Zrobione:) i okrzyknięte przez rodzinę wybornym:) nowa potrawa się u nas pojawiła i na każdy kolejny rok mam już ją robić:)

  34. Zrobiłam wieczorem z myślą, że będzie na śniadanie. Nie dotrwało do śniadania :)

  35. Naprawdę świetny przepis. Mi nie wyszedł tak zgrabnie, ale smak cudowny. Dzięki!

  36. Wyszedł obłędny!:) za drugim razem zrobiłam bez dodatków i zastąpiłam wodę mlekiem:) wyszła pyszna bułka dla mojego synka:)

  37. Zosiu, mam w planie zrobić w piątek wieniec i związku z tym mam pytanie – jakiej wielkości ma być ten prostokąt uformowany z ciasta? i jakiej grubości ma być ciasto po rozwałkowaniu? Nie jestem doświadczoną kucharką, więc muszę zadawać takie pytania :D A na marginesie – cudowny blog, fantastyczna książka, która od dawna jest na mojej półce. Pozdrawiam Cię serdecznie i z całego serca życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :*

  38. Zosiu ! :) zrobiłam…. nie dość, że pyszny, to jeszcze tak pięknie się prezentuje ! Wszystko cudnie się komponuje, ciasto drożdżowe mimo obaw urosło. DZIĘKUJĘ <3

  39. Czy to ciasto można użyć do pizzy? ? właśnie się robi w piekarniku wieniec ??

  40. Cześć Zosiu, piekłam wieńce z tego przepisu i w wersji słodkiej już kilkakrotnie i zawsze były hitem – bardzo dziękuję za przepis!

    Chciałabym przygotować wieniec na wielkanocne śniadanie. Jak myślisz, czy jeśli zostawię ciasto po wyrobieniu na noc w lodówce, a rano zrobię z niego wieniec i upiekę, wszystko się uda? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    Pozdrawiam wiosennie!

    • Agnieszko dzięki za wiadomość – cieszę się, że przepis się przydał. Myślę jednak, że ciasto drożdżowe nie lubi tak długiego leżakowania – szczególnie w lodówce. Ja bym jednak pokusiła się o upieczenie w dzień podania :-) Sama też tak będę robić- rano, w dzień Wielkanocy :-)

    • Dziękuję za odpowiedź, Zosiu. Nie będzie łatwo piec przed śniadaniem po zmianie czasu, ale w takim wypadku też tak zrobię ;)

      Wesołych Świąt!

  41. Zosiu, czy wieniec najsmaczniejszy jest na świeżo, czy spokojnie można go jeść następnego dnia po upieczeniu?

  42. Wieniec wygląda cudnie! :) A czy można czymś zastąpić pietruszkę?… Nie znoszę jej smaku ani zapachu.

    • Podbijam pytanie, też nie lubię piertuszki, czy coś innego zielonego będzie pasować?

  43. Wiem, że piszę po roku od postu ale… wieniec można serwować na zimno? czy lepiej od razu go podac na ciepło? bo nie wiem czy mogę dzień wcześniej przed wigilią go upiec czy dopiero 24.12 :)

  44. Witaj,
    jaki rodzaj mąki sprawdzi się tu najlepiej – zwykła tortowa typ 450 czy specjalna do ciast drożdżowych?
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! :)

  45. Bardzo inspirujący przepis, ciekawa jestem, czy zamiast sera pleśniowego lub mozzarelli można dodać sera feta, wtedy oczywiście bez dodatku soli? Pozdrawiam i życzę pięknych rodzinnych świąt Bożego Narodzenia

  46. Zosiu, wygląda przepysznie! Zrobię go na sylwestra. Jaka sałatka do tego pieczywa pasuje? Życzę Wesołych świąt 🎄 ⛄ ❄

  47. Zosiu kochana! Wieniec przed chwilka zostal wyjety z piekarnika! Wyglada i pachnie cudownie! Na pewno bedzie gwiazda wieczoru! Wspanialy przepis, dziekuje!! Wesolych Swiat dla Ciebie i rodziny! Monika :)

  48. Genialne!

    Dziś robiłam pierwszy raz i wyszło PRZEPYSZNE :)

    Dziękuję!

    Wesołych Świąt!

  49. Mam pytanie odnośnie ilości czy z tego ciasta powienien wyjść 1 wieniec czy 2? Bo moje ciasto tak urosło że chyba powinnam zrobić dwa wieńce

  50. :( Zrobiłam. Wyszedł zakalec. Coś słaba jestem w drożdżowe ;( Nie wiem co zrobiłam źle. Może dlatego, ze dałam termoobieg. A chyba nie powinnam, czego się dowiedziałam z jednego z komentarzy, a nie z przepisu. Drożdże prosto ze sklepu. Po 10 min. woda z drożdżami nadal wyglądała jak woda z drożdżami. Nic się tam nie działo. Przy tych proporcjach przy zagniataniu musiałam dolać wody, bo prawie samą mąkę miałam. Może za ciepła woda do drożdży ? Ja naprawdę potrzebuję baaardzo wyraźnych wskazówek. nawet takich, które dla innych wydają się oczywiste i je pomijają w przepisach. :(

  51. Cześć, czy z wody i drożdży ma urosnąc rozczyn czy w tym przypadku nie jest to konieczne a ciasto będzie rosnąć później (pomieszane z mąką)? Pytam, bo zmieszałam wodę i drożdże, minęło ponad 10 minut a rozczyn wygląda dokładnie tak samo

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.