Skip to main content

Everyday cooking. No.2

Świeżo upieczony łosoś jest fantastyczny sam w sobie. Niemniej dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moim nowym przepisem na sos, który doskonale pasuje do tego dania. Mała porcja bitej śmietany, połączona z serkiem mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny jest doskonałym dopełnieniem i dodatkowo zwiększa kontrasty smakowe. W ubiegłym tygodniu miałam sporo gości i sos ten podałam również do quiche. Pamiętacie ten przepis? (chyba muszę powtórzyć te zdjęcia :):) 

Pieczony łosoś z letnim sosem cytrynowym.

Skład:

(dla 2 osób)

łosoś w dzwonkach (2 sztuki)

garść świeżego oregano

1-2 łyżki masła

sół + mielona papryka chili

1 łyżka soku z cytryny

sos:

2-3 łyżki serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropel oliwy z oliwek

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C (opcja grill). Dzwonka z łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą połączoną z mieloną papryka chili, posypujemy świeżymi listkami oregano (możemy dodać również gałązki). Skrapiamy cytryną, dodajemy masło i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12 minut, aż łosoś będzie gotowy.

2. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, sos z cytryny. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Sos doprawiamy szczyptą solą. Upieczonego łososia podajemy z gotowym sosem, świeżymi gałązkami oregano i plastrami cytryny.

Follow my blog with bloglovin!

30 Odpowiedzi do “Everyday cooking. No.2”

  1. uwielbiam łososia, to jedna z moich ulubionych ryb :) myślę, że wspaniale skomponuje się z sosem i z wielką chęcią wypróbuję
    tak trzymaj, pozdrawiam :))

  2. Pycha! To właśnie u Ciebie uwielbiam, Zosiu; wspaniałe, inspirujące pomysły:-) Z pozoru prosty sos, a jednak zaskoczenie. W prostocie siła:-) Wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie z nieco chłodniejszego południa kraju. Marta

    • Dzięki za wiadomość i miłe słowa.
      W Trójmieście burzowo, ale też już chłodniej! Uff!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  3. Uwielbiam łososia pod każdą postacią. W ogóle jestem ogromną fanką ryb. Zazdroszczę Ci mieszkania nad morzem i dostępu do świeżo złowionych ryb.

    U mnie dziś też łosoś :) Tricolori tagliatelle w sosie z wędzonym łososiem i warzywami. Porcja ok. 450 kcal
    Czas przygotowania to równo 15 minut.
    Zapraszam Cię serdecznie,

  4. Uwielbiam łososia, to jedna z najzdrowszych ryb i potrzebuje minimalną ilość przypraw, aby była naturalnie pyszna!

  5. Zosiu ryba wyglada swietnie, tylko wkradl sie maly blad ortograficzny ;)
    bon appétit

    pozdrawiam

  6. Uwielbiam ryby, a łosoś to zdecydowanie mój faworyt. Przepis w kolejce do wypróbowania. :))
    Pozdrawiam gorąco. :)

  7. właśnie w niedzielę sobie łososia przygotowałam :) tyle że ja podałam mojego z salsą z czerwonej papryk. MNIAM!

  8. Zosieńko, jak Ci się udaje łączyć pracę w międzynarodowej korporacji z prowadzeniem własnego bloga, wykonywaniem zdjęć dla Kasi?
    Dziękuje za przepisy trafiające do serca :)

  9. zrobilam na niedzielny obiad z gosmi wyszlo FENOMENALNIE! Mus genialnie pasuje do ryby! bedzie hitem jeszcze nie raz..ispirujesz za kazdym razem! dziekuje

    • To ja dziękuję za wiadomość ;-) Bardzo mi miło że smakowało!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  10. Łosoś i wszystkie dodatki już czekają w kuchni :) Ostatnio miksowałam mascarpone z śmietanką na krem do ciasta. Jestem szalenie ciekawa jak smakowo to zagra z rybką i cytryną :)
    Dziękuję za obiadową inspirację na dzisiaj Zosiu i pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.