Everyday cooking No. 6

Dzisiejszy przepis to moje ulubione rozwiązanie na obiad na tzw. dwa dni :) Możemy go dzień wcześniej przygotować i przed samym podaniem jedynie na chwilę umieścić w rogrzanym piekarniku. Praktycznie, każdy rodzaj mielonego mięsa nadaję się do tego dania, a kwestia doboru warzyw zależy już od naszych upodobań. Co sądziecie?

Zapiekane warzywa z mięsem pod beszamelem

Skład:

ok, 80 dag dobrego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)+ kilka kropel sosu sos worcestershire

4-5 ugotowanych ziemniaków

3-4 duże pomidory

3-4 ząbki czosnku

dowolne świeże zioła (np. gałązka rozmarynu lub tymianku)

pęczek świeżej pietruszki

sos beszamelowy:

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

ok. 600 ml mleka

2 liście laurowe

100 g świeżo startego parmezanu lub sera pleśniowego + kilka kropel soku z cytryny + sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażamy delikatnie czosnek, a następnie pokrojone w ćwiartki pomidory. Dorzucamy całą posiekaną natkę pietruszki i smażymy do momentu aż pomidory się zarumienią. Przekładamy do naczynia i na tym samym tłuszczu podsmażamy mięso. Doprawiamy świeżymi ziołami, sosem worcestershire, pieprzem i solą.

2. Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko, szczyptę soli oraz liście laurowe. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić ile jeszcze potrzeba mleka, aby sos nabrał gładkiej konsystencji. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy kroplami soku z cytryny.

3. Ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą z oliwek, następnie nakładamy podsmażone pomidory, mięso i przelewamy na sam wierzch sos beszamelowy (możemy dodać kawałki sera pleśniowego). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy ok. 10-15 minut. Podajemy na ciepło.

Komentarz: Do tego dania możemy dorzucić praktycznie wszystkie warzywa, na jakie mamy ochotę. Najczęściej dodaję grube plastry podsmażonej cukinii lub bakłażana. Polecam również czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, pory, grzyby.

Follow my blog with bloglovin!