Skip to main content

Francuskie ciasto, plastry cukinii, pesto i inne rozmaitości.

Skład:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

2-3 cukinie

3-4 łyżeczki pesto Rosso (z pomidorów i bazylii)

2 cebule, pokrojone w plasterki

250 g wędzonego boczku

suszony tymianek do posypania

2-3 łyżki oliwy z oliwek

tłuszcz do posmarowania blachy do pieczenia

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Rozwałkowujemy gotowe ciasto francuskie i rozkładamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry.

2. Na wierzch ciasta, nakładamy cienką warstwę pesto, plasterki cukinii a następnie kawałki smażonego boczku i plastry cebuli. Posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane ciasto, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Boki ciasta powinny być kruche, a wierzch zarumieniony.

 Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy.

Na wierzch ciasta, nakładamy cienką warstwę pesto.

Cukinię kroimy w cienkie plastry.

Nakładamy plasterki cukinii na gotowe ciasto francuskie (wcześniej posmarowane pesto).

Rónomiernie rozkładamy kawałki smażonego boczku

oraz plasterki świeżej cebuli. Tak przygotowane ciasto, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C, ok 20-25 minut.

50 Odpowiedzi do “Francuskie ciasto, plastry cukinii, pesto i inne rozmaitości.”

  1. wygląda bardzo apetycznie ;) Zosiu, czy korzystasz z ciasta francuskiego jakiejś konkretnej firmy albo z konkretnego sklepu? Zawsze mam z tym problem, bo nie wszystkie ciasta są smaczne ;) pesto jest handmade? może wrzucisz gdzieś tutaj przepis, bo przegrzebywanie całego bloga trochę potrwa :)

    Pozdrawiam!

  2. wszystko fajnie i pysznie, ale nie rozumiem opcji rozwałkowywania ciasta francuskiego skoro w Biedronce, Lidlu, Tesco itp. można kupić gotowe, rozwałkowane ciasto.
    Zresztą to Twoje Zosiu właśnie takie było kupione, czyż nie?! :D

    • Zgadzam się, jest już gotowe, ale zawsze warto nadać mu jeszcze cieńszy kształt. Pozdrawiam, Zosia.

  3. Wkrótce wypróbuje, tym bardziej, że cukinia jest moim ulubionym warzywem.
    Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy.

  4. hej Zosiu
    czy pod taką warstwą składnikow wyrosło ci dobrze ciasto francuskie? bo na zdjęciu wygląda na płaskie i niezbyt chrupiące ?
    Pozdrawiam

  5. niepotrzebnie rozwalkowywals to ciasto,wcale nie uroslo i wyglada jak pizza,a nie puszyste ciasto francuskie.Pomysl na wierzch super,ale ciasta nie kladzie sie na natluszczona blache tylko lekko oproszona maka (ciasto same w sobie jest tluste)

  6. O jej!!!!! jakie pyszności, a w lodówce czeka ciasto francuskie…. ciasto czeka na dobry pomysł no i jest!!!! Zosiu czytasz w moich myslach!!!! Pozdrawiam,miłego weekendu – Karolina

  7. zrobiłam się głodna podczas czytania i oglądania zdjęć :) można by dodatkowo posypać całość odrobiną tartego sera lub parmezanu – Zosiu, czy nie zepsułoby to efektu?

  8. Zosiu! trafiłaś dziś dla mnie w 10-tkę! Mam wszystkie potrzebne składniki i na pewno wypróbuję na kolację :)
    Dziękuję!

    Udanego weekendu przy okazji :)

  9. Cos pysznego:)
    Zhnakomity pomysł na dzisiejszą kolację.
    Nie mam wprawdzie pesto ale pokombinuję ciś z pomidorami w oliwie.

    Pozdrawiam:)

  10. To konkretne pesto jest z LIDLA, dobrze wypada cenowo (4,99 zł) i jest pyszne.
    Używam go również do kanapek, makaronów.

    Dziś bardzo mnie zainspirowałaś i właśnie spałaszowałam całą blaszkę takiego cuda, z tym że boczek zamieniłam na tuńczyka i dodałam ser bałkański.
    Super szybki przepis a można zdrowo i pysznie zjeść.
    Pozdrawiam :)

  11. coś jak pizza trochę :D Tak mi się skojarzyło. Zosiu masz śliczną kuchnię. Czy ona jest z ikei? Bo myślę nad zakupem mebli do kuchni właśnie tam. Jeśli tak to jak się sprawują? :)

  12. rewelacja :) wymyśliłyśmy z przyjaciółką coś podobnego, z tym że ciasto przed włożeniem do piekarnika pocięte w kwadraty lub romby i na każdym plasterek sera pleśniowego/żółtego/mozarelli (niepotrzebne skreślić ;) ), ewentualnie salami i koniecznie suszonego pomidora :) niebo w gębie!
    to też wypróbujemy :)

    pozdrawiam :)

    p.s.blog rewelacja!

  13. Zosiu, Twoje przepisy robią furore aż w Monachium :) Dziś kumpela z pracy zrobiła ten przepis i powiedziala, ze smakuje nieziemsko i ze nie mogla przestać jesc :)

    Życzymy dalszych sukcesów!

    Maggie

    • woww dziękuję bardzo! Pozdrowienia dla koleżanki z Monachium :) .. a swoją drogą studiowałam kiedyś blisko Monachium- w Regensburgu. Cudownie wspominam ten czas:)

      Pozdrowienia z Trójmiasta,
      Zosia

  14. Jeejciu,jeeejciuu Zosiu normalnie rozpieszczasz nas tymi przepisami,są świetne chociaż osobiście nie przepadam za bardzo za cukinia to nie znaczy,że jej wgl nie lubię ale zastanawiam się czy można jej dodać troszeczkę mniej?Będę wdzięczna za odpowiedz.:))
    I pozdrowienia dla was dziewczyny,jeszcze raz się powtórzę świetny blog!!:)) ;wspaniale stylizacje,super porady i przepisy nieziemsko pyszne!!:)

  15. Ale się nakroiłas tych plasterków, polecam tarkę Bornera:) Trwa to sekundy, niezbędne w kuchni.
    Pozdrawiam.

  16. lubię gotować, jeżeli to co chcę zrobić jest chociaż w minimalnym stopniu podobne do tego, co planowałam. lubię tu wchodzić tylko po to, by pooglądać jak Tobie wszystko pięknie wychodzi :) pozdrawiam

  17. oczywiście nie życzę, żeby kiedyś nie wyszło, ale jakby nawet się tak zdarzyło, to proszę – pokaż nam wszystkim rezultaty!

  18. Zosiu jakie wino podajesz do tego? Po kolorze mogę się domyślić, że jest ono bardzo słodkie?

  19. Oto czas, kiedy w kuchni króluje cukinia.
    Ja ostatnio przyrządziłam zapiekane z mięsem i farszem składającym się z: cebuli,czosnku,czerwonej papryki. Pod koniec posypałam startym serem i przyozdobiłam bazylią. Były naprawdę pyszne. Polecam. Dodam, że wszystkie produkty pochodzą z przydomowych grządek.

    Pozdrawiam!
    Ola R. ;)

  20. Dzis zrobilam i wyszlo pyszne!
    pesto zrobilam sama, a na polowe ciasta polozylam mozarelle:)
    mniam:)

  21. Dziś robię:) Lubię cukinię i ciasto fr, więc to idealny przepis dla mnie!!! Zamierzam dodać odrobinę mozarelli:)

  22. U la la , to juz wiem czym uracze swoja druga polowe w ten weekend.
    Dzieki za ten przepis:)

  23. Pychota! !!!Zrobilam i bede juz robic regularnie. Zamiast boczku dalam raz tez kielbase i szynke. Zosiu, jak wydasz ksiazke ze swoimi przepisami to daj znac. na pewno kupie!
    pozdrawiam i dziekuje

  24. Kolejny wypróbowany przepis = kolejne zebrane pochwały od rodziny i przyjaciół :)) rewelacyjny przepis. dzięki :)

  25. Zosiu, wreszcie wypróbowałam ten przepis przy okazji posiadówie przy winie
    i powiem Ci, że wyszło wspaniale

  26. Wypróbowałam i było pyszne :) W dodatku wykonanie nie jest czasochłonne. Super!

  27. Witam,
    czy wędzone tofu byłoby jakąś alternatywą dla boczku,
    albo np. ser bałkański? I co wtedy z cebulą w takim towarzystwie?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.