Gęsta zupa z bobem, ziemniakami, koperkiem i groszkiem cukrowym

*  *  *

Groszek cukrowy, bób, świeży koperek, fasolka szparagowa, ogórki małosolne, młode ziemniaki i schłodzona maślanka. Łapię się na tym, że kupuję to w kółko Macieju! Ale nic mi tak nie smakuję, jak najprostsze potrawy – szczególnie o tej porze roku. Dzisiejsza zupa jest trochę takim połączeniem letnich produktów z których teraz najlepiej korzystać.

Skład:

(przepis na 4-5 osób)

1 włoszczyzna + 2 liście laurowe + 4-5 ziarenek ziela angielskiego + 5-6 ziarenek pieprzu

ok. 300 g ugotowanego bobu

1 pęczek koperku

ok. 500 g młodych ziemniaków (najlepiej drobne)

1 łyżka posiekanej papryki chili (ja użyłam Piri-piri)

4-5 łyżek śmietany 18 %

garść groszku cukrowego

2 łyżki soku z cytryny

oliwa z oliwek

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

  1. Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy wodą (do przykrycia) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1 godziny.
  2. W żeliwnym garnku podgrzewam oliwę z solą i papryką chili (tutaj możemy również dodać ząbek czosnku, będzie pięknie pachnieć :)) Dodaję umyte ziemniaki (nie obieram) podsmażam ok. 8-10 minut (na tym etapie możemy dorzucić ulubione przyprawy, np. suszony tymianek, oregano lub majeranek). Gdy ziemniaki są już obsmażone, zalewam je odcedzonym wywarem z warzyw. Dodaję ugotowany bób i gotuję na małym ogniu przez 10-12 minut. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Śmietanę przelewam do chochli, dodaję kilka łyżek wywaru, mieszam i przelewam z powrotem do zupy (czynność tę powtarzam w zależności od ilości dodania śmietany). Na końcu dodaje obrany groszek i posiekany koperek. Podaję na ciepło!

Komentarz: Do zupy polecam również dodać zielone szparagi lub fasolkę szparagową!

Zupę podaję z cukrowym groszkiem i dużą ilością posiekanego koperku.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie