Skip to main content

Indyk w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Świeży groszek zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Siadało się beztrosko na trawie i godzinami łuskało. Jedliśmy go garściami, a jak zabrakło to najmłodszy z nas wędrował po dokładkę. W tym roku postanowiłam sama go posadzić. Wije się pięknie wokół ogrodzenia, ale jeszcze czekamy aż dojrzeje. Taka mała ,,sprawa" a jak cieszy!

Skład:

(przepis dla 2 osób)

ok. 400 g świeżego groszku 

300-400 g świeżego mięsa z indyka (najlepsza polędwiczka)

180 ml śmietanki 18% (słodka)

1 cebula

2 łyżki masła

garść świeżej mięty

sól morska

świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

do podania: kasza kus kus lub ryż/makaron

A oto jak to zrobić:

1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Dokładnie solimy i przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, tak żeby się jedynie zeszkliła. Zmniejszamy ogień i dodajemy obrany groszek. Podsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy śmietankę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy kawałki indyka, aż się zarumieni. Dodajemy sos śmietankowy z groszkiem i cebulką. Posypujemy listkami mięty. Podajemy na gorąco z kaszą kus kus, ugotowanym ryżem lub makaronem.

Komentarz: Kaszę kus-kus zalałam domowym bulinem. Dodałam pokrojoną marchewkę i dużo świeżej pietruszki.

 

Przy okazji chciałabym podziękować p. Marcelinie z Eldas Nature za naturalne drewniane deski, które sama wykonała :-) Kilka dni temu trafiły do mojej kuchni, pięknie zapakowane z ususzonymi bukiecikami kwiatów. Jak to cudownie że są wśród nas ludzie, którzy dzięki swojej pasji potrafią tworzyć wspaniałe produkty codziennego użytku, poprzez które przekazują nam ładunek pozytywnej energii.

34 Odpowiedzi do “Indyk w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem”

  1. no nie, i znowu kwiatki za zdjęciach………. Zośka to już się robi nudne. w każdym poście są zdjęcia z kwiatkamiii LITOŚCII

  2. Ach jak pięknie! Nareszcie będę wiedziała co zrobić z moim groszkiem. Dziękuję Zosieńko:)

  3. Bedzie w sobote na obiad;)
    Ps a crostate robie praktycznie codziennie na deser, za kazdym razem z innymi owocami;)
    Pozdrawiam
    Kamila

  4. Tak, groszek to również moje wspomnienie z dzieciństwa! Wczoraj kupiłam na straganie w Sopocie, pycha:-)
    Wspaniałe wakacje. Pozdrawiam, tym razem z całkiem niedaleka,
    Marta:-)

  5. Uwielbiam indyka:)
    Robie bardzo podobne danie, z mielonym mieskiem z indyka, podsmazam czosnek i cebule, dodaje cukienie/groszek (w zaleznosci co mam, jesli uzywam cukinie to kroje ja w drobniutka kosteczke)
    dodaje miesko i indyjskie ostre curry, doprawiam do smaku.
    Jak miesko cie zbrazowi to dodaje slodka, niskotluszczowa smietanke. Podaje z makaronem razowym. Moj maz zazwyczaj posypuje jeszcze parmezanem/grana padano
    smacznego i pozdrawiam

  6. Zosiu, mam nietypowe pytanie, jaki kolor farby masz na ścianie w kuchni? Naprawdę spodobał mi się i zastanawiam się nad identycznym do mojej kuchni! W jakim sklepie zakupiłaś farbę?!
    Pozdrowionka:))

  7. dobry szybki obiad :), nieskomplikowane przepisy. Korzystam z tej strony od dawna ale od 7 mc jestem mamą i obiadki oraz ciasta które prezentujesz zawsze na szybko się udają. Kwiatki jest dobrze mieć w domu w każdej postaci. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych!!

  8. Zosiu Twoim zdaniem lepsza jest płyta indukcyjna, czy płyta gazowa? Urządzam kuchnię i tak się właśnie zastanawiam. Pozdrawiam :-)

  9. Zaraz mi się przypomniało zdjęcie, ze starego domu, jak siedzę na podłodze i obieram taki właśnie groszek. ;)
    Ale wtedy nikt nie wymyśliłby z niego takich cudów :)

  10. Zosiu,
    Często korzystam z Twoich przepisów, ale jakoś nigdy nie zostawiałam pod nimi komentarzy, wiedząc że i tak masz mnóstwo fanów :)
    Tym razem, po przyrządzeniu indyka w sosie śmietanowym, po prostu zaniemówiłam i doszłam do wniosku, że koniecznie muszę Ci podziękować za ten przepis…
    Nie miałam kuskusa, tylko kaszę jaglaną, ale pomysł, aby przyrządzić ją z bulionem z warzywami był strzałem w 10!!! No i ten indyk rozpływający się w ustach…. Po prostu poezja i gotuj dziewczyno dalej, dzieląc się z nami tymi cudownymi przepisami :)

  11. Cudowny przepis dla całej rodziny a w szczególności dla mojej córki, mięso z indyka dla niej jest idealne w sam raz dla tak małego brzuszka :) dziękuję za smakowity przepis

  12. Kochana Zosiu,napisz prosze,czy chodzi o kwasna smietane ? Bo slodka smietanka ma 30 % !
    Dzieki za odpowiedz,

    Twoja wierna czytelniczka

  13. We like the wow gold ( space ) I do believe that they may be a little bit of expensive, however, you have current market and also the teenage years wantt the guy wow gold..delicious marketing device!wow gold , preserve acknowledge that there are deliver the results!

  14. chciałam dziś wraz z mamą przyrządzić wspólny obiad, po przejrzeniu kilku stron Twoich przepisów padło na ten – wyszło przepysznie. Dziękuję :)

  15. Cześć Zosiu – przepis wydaję się być przepyszny i planuję go niebawem przyrządzić, jednak mam kilka pytań – Napisałaś, że śmietanka ma być 18% i słodka zarazem..to ma być 18% (kwaśna) czy słodka (30%)? :D i czy zamiast świeżego, mogę użyć groszku mrożonego? jeśli tak, czy trzeba go wcześniej rozmrozić? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.