IMG_2249

IMG_2254

Skład:

1 duży por

100 g boczku parzonego

6-8 ziemniaków

4-6 ząbków czosnku

1 cebulka dymka

gałązką świeżego tymianku

garść świeżej pietruszki

świeżo zmielony pieprz i sól morska

do podania: kilka kromek czerstwego chleba + oliwa z oliwek + szczypta wędzonej papryki

śmietana 18 %

IMG_2205

A oto jak to zrobić:

  1. Główkę czosnku przecinamy tuż przy nasadzie, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 8 minut. Ostrożnie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
  2. W żeliwnym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojonego pora, upieczone ząbki czosnku, cebulkę dymkę, kawałki boczku i gałązkę tymianku. Podsmażamy. Dodajemy plastry obranych ziemniaków i zalewamy wodą (ok. 1 litr). Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12-15 minut. Usuwamy gałązkę tymianku i za pomocą blendera miksujemy partiami zupę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z domowymi grzankami, łyżką śmietany i natką pietruszki.
  3. Aby przygotować grzanki: czerstwy chleb kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę ze szczyptą wędzonej papryki – wrzucamy kawałki chleba i podsmażamy, tak by się nie przypaliły. Możemy doprawić szczyptą soli.

IMG_2215
IMG_2224 IMG_2230 IMG_2236 IMG_2243
IMG_2259

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

28 odpowiedzi na “Krem z porów i ziemniaków z pieczonym czosnkiem i boczkiem. Domowe grzanki z wędzoną papryką”

  1. A co z tym upieczonym czosnkiem? :)

  2. A co z tym czosnkiem? Dodajemy do zupy razem z ziemniakami?

  3. Zosiu, a co z czosnkiem po wyjęciu z piekarnika? :-) Już wiem, co jutro na obiad!

  4. A kiedy dodajemy upieczony czosnek?

  5. Dziewczyny, ja myślę, że upieczony czosnek po ostygnięciu wyciskamy i dodajemy do ugotowanej zupy tuż przed miksowaniem. Zosiu, dobrze kombinuję? :)
    Znam i często robię tę zupę tylko z 3 składników- ziemniaki, por i masełko (podpatrzone u Elizy z White Plate). Jest prosta, ekspresowa i przepyszna. Ale chętne spróbuję z Twoimi dodatkami Zosiu, w wersji wegetariańskiej. Pewnie będzie jeszcze lepsza.:)

  6. Jakie piękne zdjęcia! :)

  7. Pyszna zimowa zupa:)

  8. Uwielbiam takie przepisy- szybkie, aromatyczne, pyszne. Wypróbuję w tym tygodniu tylko bez boczku (jestem wege). Pozdrawiam :-)

    P.S. Na dzisiejszy obiad przygotowuję krem z pieczonego kalafiora wg. Twojego przepisu Zosiu :-)

  9. Zosiu, zupa jest wspaniała. Idealna na zimę. Szybka, prosta i pyszna. Ja zapomnialam kupić boczek i zastąpiłam go białą kiełbasą, ale ta też doskonale pasowała. Dziękuję.

  10. Zosiu, mam pytanie: papryka wędzona słodka czy ostra?

  11. Jeden z moich ulubionych kremów (robię z wcześniejszego przepisu) obok kremu z cukinii i kalafiora i kremu z selera naciowego. Wszystkie gorąco polecam na obecną porę!

  12. Zosiu, wypróbowałam – przepyszny ten krem – Jesteś WIELKA !!!! Cud,mód, malina ??

  13. Zosiu, zupka zrobiona i zjedzona. Pyyyycha :-)

  14. Witam
    Zupa mnie bardzo zaciekawiła i w niedzielę została ugotowana. Najlepszym komentarzem jest fakt, że mój wybredny syn zjadł dokładkę i stwierdził, że nawet to dobre. Duży test czeka ją w niedzielę za tydzień kiedy to będziemy mieć kilka osób na obiedzie. Mam nadzieję, że ich zaskoczę bo nie należy ona do klasyki kuchni polskiej.
    Pozdrawiam ciepło ze Zduńskiej Woli

    • Zosia

      Andzia! Dziękuję bardzo za wiadomość – trzymam zatem mocno kciuki!

    • Cała moja rodzina zajadała się tym kremem. Mój kilkuletni syn, który nie chce jeść warzyw, poprosił o dokładkę. Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam :)

    • Zosia

      Jak kilkuletni synek zjadł to ja jestem w siódmym niebie! To największe docenienie :*

    • Zosiu, mój niejadek dopomina się o tę zupę!
      Uściski, Aga

    • Zosia

      :*

  15. Rewelacyjna ta zupa i tak szybko się robi :) Idealna na panująca aurę :)
    Jedynie czosnek piekłabym chwile dłużej bo po tych 8 minutach nie był zbyt miękki…

  16. Nie jestem w stanie zliczyć który raz właśnie robię tę zupę, ale uwielbiamy ją bardzo. Pieczony czosnek…boczek – cudowny smak i zapach!

  17. Zupa, przepyszna :-) Czosnek jednak proponuję piec dłużej niż 8 minut…:-)

Dodaj komentarz