Skip to main content

Krucha tarta zapiekana w sosie serowym z łososiem i porem

*  *  *

O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek!

Skład:

dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna

kruche ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

garść tartego parmezanu (opcjonalnie)

szczypta soli

farsz: 

2 jajka

500 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (np. 12 %)

1 por

2 łyżki masła

6-8 plastrów wędzonego łososia

garść świeżego tymianku (może być suszony)

dużą garść tartego parmezanu

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła) i tarty parmezan (opcjonalnie). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany w talarki por. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut – dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce łączymy jajka i jogurt/śmietanę.  Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5.     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory. Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty). Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Na upieczonym spodzie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory.

Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty).

Tartę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

skórzana torba – MISOUI  // podłużna forma do pieczenia tarty – garneczki.pl

*  *  *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

41 Odpowiedzi do “Krucha tarta zapiekana w sosie serowym z łososiem i porem”

  1. Zapowiada się wyśmienicie. Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu. Moja córka ostatnio zaakceptowała tarty na słono, więc wreszcie mam z kim testować kolejne ciekawe receptury.

  2. A ze swiezym lososiem by wyszlo Zosiu? Tylko czy mozna dac takiego surowego czy lepiej podsmazyc/podpiec go wczesniej?

    • Może być zarówno wędzony jak i świeży – i tak później całą tartę pieczemy :-)

  3. Zrobię na pewno:-) Czekam jeszcze Zosiu na jakiś przepis ze szparagami:-)pozdrawiam ciepło!

    • Olu będą na pewno! Przy okazji polecam w tym przepisie zamienić por na zielone szparagi (wcześniej warto je troszkę podgotować). Pozdrawiam ciepło!

    • A może wędzony boczek i szparagi zielone? Zaraz rozpocznie się na nie sezon :-)

  4. Nigdy nie robiłam tart na słono ale chętnie wypróbuję ten przepis. Zastanawiałam się przed chwilą co by tu jutro zrobić do jedzenia ? już wiem, dziękuję ?? pozdrawiam

  5. Przepis jak zawsze w punkt B-) a zaglądanie tu to mój rytuał. Mam też pytanie gdzie został kupiony czerwony sweterek, w który jesteś ubrana na zdjęciach?

  6. Zosiu,
    Wlasnie robię to cudo, a zamiast łososia szynka:)
    Jesteś moją inspiracją Zosiu:)

  7. Zrobiłam ją wczoraj na niedzielny obiad, była przeeepyyyszna:) Goście byli zachwyceni:) dzięki Zosia za super pomysł:)

  8. Tarta wyszła fantastycznie. Dziękuję za przepis! Dodałam jeszcze cebulę i ser brie. Na pewno upiękę ją ponownie.

  9. U mnie łosoś został zamieniony na kurczaka i kilka plastrów szynki , wyszło pysznie :) Dzięki Zosiu za świetny przepis! :)

  10. Czy to jest foremka bez wyjmowanego dna? Jakie ma wymiary?
    Z góry bardzo dziękuje :)
    Pozdrawiam
    Gosia

  11. Zrobiłam !!! I była taka pyszna, że musiałam to tutaj napisać ;) Przepis prosty, nie może się nie udać, zwłaszcza ten spód mi się podobał, z tymiankiem i serem, super pomysł. To mój pierwszy raz. kiedy gotowałam coś z tej strony, i muszę przyznać, że mam już całą listę Twoich tart które planuję zrobić w najbliższym czasie…
    Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie ze Śląska :)

  12. Zosiu,
    czym zastąpić pora? nie przemogę się by go zjeść a tarta wygląda obłędnie.
    cukinia?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.