Krucha tarta ze szparagami, porem i parmezanem // Tart with asparagus, leek and parmesan cheese

Skład:

(forma o średnicy 35 x 30 cm, może też być na okrągłą o średnicy 28 cm )

kruche ciasto:

 175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

łyżeczka soli ziołowej

farsz:

1 długi por

1 pęczek zielonych szparagów

4 jajka

120 tartego parmezanu

200 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%

szczypta gałki muszkatołowej

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do podania: tarty parmezan

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekanego pora (jedynie zeszklić).  Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Szparagi dokładnie myjemy i urywamy 3 cm od dolnej końcówki – powinny złamać się samoistnie. Podgotowujemy przez kilka minut lub blanszujemy.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy formę ciastem (wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy jogurt lub śmietanę. Całość mieszamy, dodajemy starty parmezan i przyprawiamy szczyptą soli / pieprzu i gałką muszkatołową.

5.     Kruche ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy podsmażonego pora a na wierzchu wylewamy jogurtowo-jajeczny sos. Na końcu układamy podgotowane szparagi. Tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 20-25 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Z tartym parmezanem i listkami świeżych ziół.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na instagramie

* * *

Ingredients:

(Use a 35 x 30 cm tart form, it can also be round with a diameter of 28 cm)

Pastry:

 175 g of wheat flour

125 g butter

1 tablespoon water

2 tablespoons dried thyme (can also be dried basil, oregano, chili)

1 teaspoon herb salt

Filling:

1 long leek

1 bunch green asparagus

4 eggs

120 grated Parmesan cheese

200 g of natural yoghurt or 12% cream

a pinch of nutmeg

sea ​​salt and freshly ground pepper

Serve with: grated Parmesan cheese

 

Here's how to do it:

1. Sift the flour and salt into a bowl, add the butter, dried thyme, a pinch of salt and water (pour enough water to make a unified mixture). Knead the dough and put it in the freezer for 30 minutes.

2. Fry the chopped leek on a hot pan with butter (only glaze). Season with salt and freshly ground pepper. Wash the asparagus thoroughly and break off 3 cm from the lower ends – they should break off easily. Boil them for several minutes or blanch.

3. Remove the dough from the freezer and spread it evenly in the form (lined with baking paper). Puncture the entire surface with a fork. Place the dough in the oven at 180 degrees. Bake for approx. 25 minutes until it turns a golden color.

4. In a medium sized bowl, beat the eggs. Then add yoghurt or sour cream. Stir the mixture and season with a pinch of salt / pepper and nutmeg.

5. Carefully remove the shortcrust pastry from the oven. Spread the fried leek first and then add the yoghurt-egg sauce on top. Lastly, arrange the precooked asparagus evenly. Place the tart in a preheated oven at 200 degrees C for 20-25 minutes, until the filling has set and turns golden. You can serve the tart hot or cold, with flakes of grated parmesan cheese and fresh herbs.

For more images and recipes visit my Instagram profile.