*    *   *

W upalne dni jemy proste dania, które nie wymagają większego wysiłku. Cała magia tkwi w przyprawach i dobrej jakości warzywach, których jest teraz pod dostatkiem. Plus jest też taki, że przygotowanie całości zajmie mniej więcej pół godziny! Lubicie też takie dania?

Skład:

(przepis na 4-6 osób)

5 dojrzałych pomidorów (pokrojone w kostkę)

4-5 ząbków czosnku (obrane i zmiażdżone)

1 – 2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (pokrojona w paski)

1 papryka (pokrojona w kosteczkę)

1 czerwona cebula (posiekana w kostkę)

1 kalafior (podzielony na tzw. różyczki)

1/3 kostki masła, może być więcej

1 łyżka mielonego curry

1-2 łyżki mieszanki przypraw (ucieram w moździerzu: kmin rzymski, mielona kolendra, mielone chili, mielony cynamon, gałka muszkatołowa, mielona papryka słodka, kurkuma)

do podania: chleb lub ryż, kwaśna śmietana

A oto jak to zrobić:

  1. W żeliwnym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy delikatnie rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę. Dodajemy podzielonego na tzw. różyczki kalafiora, paski cukinii, kawałki pomidorów i pokrojoną paprykę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 12 -15 minut. Dodajemy resztę masła (ja lubię nawet więcej dodać, żeby był maślany smak) i przyprawy. Doprawiamy solą. Podajemy na ciepło z pieczywem lub ryżem. Możemy dodać kwaśną śmietanę.

Żeliwny garnek – CHASSEUR 

Podajemy na ciepło z pieczywem lub ryżem. Doskonale smakuje z łyżką kwaśnej śmietany lub kawałkiem gorgonzoli.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

Kategorie:

26 odpowiedzi na “Letni pomysł na szybki obiad: maślane leczo, które zje nawet sześciolatka”

  1. Och uwielbiamy! Ja teraz robię często Twoje ratatouille lub danie z fasola. Porcja warzyw na kolacje to podstawa. Dodaje kolejny przepis do listy😁 sześciolatka, mój Boże, jak to brzmi! U mnie już dziewięciolatek i czterolatka, wprawdzie zaczynam powoli łapać oddech, ale nie wiem kiedy to minęło 😢

  2. Świetny przepis! Muszę wypróbować. Moja dwulatka uwielbia wszystko co zawiera 🍅 niestety coraz częściej zaczyna wybrzydzac przy stole :(
    Czy Pani też tak miała?

    • Zosia

      Pewnie i to nie raz! To oznaka rozwoju :-)))

    • Z moich wszystkojadkow im starsi tym bardziej grymaszą niestety😜 wiec chyba trzeba się przyzwyczaić…

  3. Racja! Czytałam kilka francuskich poradników jak wychować małego smakosza. Jednak w naszych realiach niekiedy bywa bardziej „po amerykańsku” :) Jak radziła sobie Pani z grymasami? Co najlepiej skutkowało?

    • Zosia

      Grymasy są i będą :-) Myślę, że nie ma się co zniechęcać i dalej próbować.. najlepiej poprzez wspólną zabawę, wspólne gotowanie – trochę też o tym piszę w mojej drugiej książce… jestem tego zdania, że jeżeli dzieci nie przepadają za warzywami, to spróbujmy z innej strony – posadźmy z nimi jakieś warzywa – pomidorki koktajlowe są łatwe w uprawie, niech zobaczą jak dbać o nie, jak rosną etc. i jak smakują po takiej wspólnej pielęgnacji..

    • Myślę też, że można do tego dodać ciekawie ujętą informację o tym, co i dlaczego dziecko je. Gdzie te roślinki rosną, jaką mają charakterystykę, na jaką część ciała dobrze wpływają (my zawsze opowiadamy, jak różne kasze są dobre dla „rureczki”, czyli jelita; borówki mają mnóstwo witamin etc; że Chińczycy uwielbiają pikantne jedzenie i musimy „ćwiczyć” jedzenie pikantnych potraw, skoro chce kiedyś jechać do Chin zobaczyć pandy) etc.

    • Zosia

      ❤️❤️❤️

  4. Też uwielbiam takie proste dania, szczególnie w lecie :-)
    Jak zwykle śliczna kompozycja Zosiu :-)
    Bardzo mi się podoba!

  5. Pysznie, kolorowo i miłym gronie. Super pomysł na letni podwieczorek. Miłego tygodnia.

  6. Zosiu, spadasz mi z nieba z tym przepisem! Mam w lodówce cukinie i papryki, z których nie wiedziałam, co zrobić na obiad, a tu proszę… leczo! Totalnie zapomniałam o tym daniu, a przecież tak je lubię!
    Maślane leczo będzie królować jutro na moim stole. Dziękuję :)

  7. Piękny garnek, pięknie podane :) Wygląda smakowicie :)

    Blog modowy

  8. Zosiu,

    a te pomidory mogą być nieobrane ze skórki? (chyba w przepisie nie ma tej informacji)

  9. Świetny i smakowity przepis :)
    Muszę wypróbować.
    A skąd jest ten piękny obrus?
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. Piękne zdjęcia <3 Ślicznie wygląda ten obrus… można go gdzieś jeszcze kupić ? Pozdrawiam, będę wdzięczna za odpowiedź . A leczo zrobiłam :) PYCHA!

  11. Dziś ugotowałam, pyszne! Ekstra przepis 😊
    Mój 2,5 roczny Synek pewnie nie zje, ale kto wie. W razie „w” mam dla niego spaghetti ze świeżych pomidorów z płatkami drożdżowymi, a spaghetti to on lubi ;)

  12. Zosiu, dziękuję za super przepis! Zrobiłam wczoraj leczo według Twojego przepisu – na pewno nie był to ostatni raz ;) Niby klasyczny przepis, a masło i mix przypraw sprawiają, że smak jest naprawdę wyjątkowy.

  13. Zosiu jemy to cudo już drugi dzień tym razem z podwójnej porcji no o prostu pycha….dziękuję

Dodaj komentarz