Letnie grillowanie, czyli kilka nowych prostych przepisów, które zachwycą Twoich gości

*  *  *

Z myślą o zbliżających się letnich i długich wieczorach, chciałabym Wam podpowiedzieć kilka pomysłów na wspólne kolacje. Jak przystało na lato, nieodłączonym elementem jest oczywiście grillowanie. Jeżeli chcielibyście nieco odejść od klasycznej grillowanej kiełbasy lub skrzydełek z kurczaka, to w dzisiejszym wpisie z przyjemnością dzielę się z Wami przepisami, które przygotowane w łatwy sposób z pewnością ucieszą i zaskoczą Waszych gości.

Dokładnie tydzień temu w letniej aurze studia CookUP wspólnie pod okiem Szefa Kuchni KAMIS Macieja Wawryniuka komponowaliśmy najróżniejsze smaki na grillu. Intensywność przypraw, zapachów i kolorów sprawiła, że odeszliśmy od klasycznych rozwiązań i pod wodzą fantazji zamieniliśmy proste składniki – jak łosoś/sandacz czy skrzydełka z kurczaka w potrawy o intensywnych aromatach. Bardzo bliskie są mi smaki w których nie ograniczamy się do jednej konkretnej przyprawy ale decydujemy się na łączenie – czasem nawet skrajne.

Marynata piwna do żeberek

100 ml jasnego piwa

50 ml miodu

3 łyżki musztardy francuskiej KAMIS

1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KAMIS
1 łyżeczka imbiru mielonego KAMIS

1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu anyżu

A oto jak to zrobić:

  1. Do piwna dodaj miód, cynamon, imbir, kurkumę, goździki i anyż. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj musztardę. Tak przygotowaną marynatę natrzyj żeberka. Pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu, aż smaki się przegryzą.

Grillowany pomidorowo-kokosowy sos barbecue

50 ml oliwy z oliwek

400 g pomidorów (najlepiej śliwkowych)

1 średnia cebula

1 papryka jalapeno lub inna ostra papryczka

200 ml mleczka kokosowego

1 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego KAMIS

1 1/2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS

1 łyżeczka utuczonego w moździerzu pieprzu kolorowego

1 łyżeczka soli morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, imbir i kolorowy pieprz. Dodaj pomidory pokrojone w grube plastry, cebulę i paprykę, dokładnie wymieszaj. Warzywa grilluj na około 10 minut na rozgrzanej płycie, aż do lekkiego zwęglenia (można również podsmażyć na patelni grillowej).
  2. Warzywa umieść w rondelku, dodaj mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wszystko przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Podawaj do grillowanych owoców morza, drobiu, żeberek. Idealny po podgrzaniu lub serwowany w temperaturze pokojowej.

Rozmarynowe steki z arbuza

1/2 arbuza

1/3 szklanki białego balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżeczka rozmarynu KAMIS

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki pieprzy czarnego

A oto jak to zrobić:

  1. Wymieszaj ocet winny z oliwą i sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn, sól i pieprz. Arbuza pokrój na grube plastry (2 cm), ułóż w naczyniu, zalej marynatą zostawiając 2-3 łyżki marynaty, delikatnie wymieszaj, odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
  2. Do orzechów dodaj natkę pietruszki, skórkę z cytryny i wymieszaj. Arbuza grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj skropione pozostawioną wcześniej marynatą i posypane orzechową gremolatą.

Łosoś z berberysem z chili i kardamonem

2 łyżki posiekanego berberysu (zamiennik: żurawina lub aronia

3 łyżki cukru brązowego

2 łyżki suszonej skórki z pomarańczy

1/2 łyżeczka chili KAMIS

1/2 łyżeczki kardamonu KAMIS

1 łyżeczka soki morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i natrzyj świeże płaty łososia. Umieść na rozgrzanej płycie grilla lub na aluminiowych tackach.

Papryka nadziewana chorizo (wersja wege z ciecierzycą)

150 g chorizo lub mała puszka ciecierzycy

1 pomidor pokrojony w ćwiartki

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

12 małych papryczek konserwowych lub świeżych

75 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS

2 1/2 łyżeczki chili

A oto jak to zrobić:

  1. Chorizo (ciecierzycę), pomidory, komosę, kolendrę umieszczamy w malakserze. Dodajemy czosnek i 2 łyżeczki chili, miksujemy na jednolitą masę. Do każdej z papryczek wkładamy nadzienie i układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, wymieszaną z sokiem z limonki i 1/2 łyżeczką chili.

Sandacz z rusztu – przepis pochodzi z Kuchnia Polska, Przemyśl 1856 r

Oczyszczonego i wysolonego sandacza pokraj z zwyczajne dzwonka, powybieraj z nich ości i kości, i wytrzyj każde dzwonka na sucho serwetą. Zasmaż na maśle parę cebul drobno siekanych, rozbij parę jaj i rozmieszaj z tą wychłodzoną cebulą z masłem. maczaj w tem rybę, posypuj tartą bułką, ułóż na wysmarowanym ruszcie i piecz przed wydaniem z obu stron na rumiano; a gdy gotowe ułóż na półmisku i wydaj; osobno daj sos tatarski albo musztardowy

Sos musztardowy – przepis pochodzi z Kuchnia Polska, Przemyśl 1856 r

Cztery (ugotowane) żółtka, parę sardeli (mogą być anchois), trochę zielonej pietruszki, to wszystko razem zsiekaj drobno, rozrób z kilkoma łyżkami krymskiej (może być Dijon), dodaj trochę oliwy, octu, cukru i soli; wymieszaj dobrze i użyj szczególnie do ryb lub pieczeni.

Krewetki z azjatyckim pesto

75 ml soku pomarańczowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mielonego imbiru KAMIS

1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS

A oto jak to zrobić:

Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą, imbirem, czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, wymieszaj, odstaw na min. 20 minut do lodówki. Krewetki grilluj na kamieniu solnym 4-6 min, aż będą różowe. Podawaj z azjatyckim pesto.

Azjatyckie pesto

4 łyżki prażonych migdałów

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

3 łyżki soku pomarańczowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka imbiru mielonego KAMIS

1/2 łyżeczki soli morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. Posiekane migdały zmiksuj razem z pozostałymi składnikami. Pesto podawaj z grillowanymi krewetkami.

Ciekawa jestem Waszych smaków? Czy planując wspólnego grilla, korzystacie z gotowych zamarynowanych mięs, czy jednak wolicie sami przyrządzać? Czy macie swój ulubiony przepis na sos czosnkowy do pieczonych ziemniaków?