Skip to main content

Letnie grillowanie, czyli kilka nowych prostych przepisów, które zachwycą Twoich gości

*  *  *

Z myślą o zbliżających się letnich i długich wieczorach, chciałabym Wam podpowiedzieć kilka pomysłów na wspólne kolacje. Jak przystało na lato, nieodłączonym elementem jest oczywiście grillowanie. Jeżeli chcielibyście nieco odejść od klasycznej grillowanej kiełbasy lub skrzydełek z kurczaka, to w dzisiejszym wpisie z przyjemnością dzielę się z Wami przepisami, które przygotowane w łatwy sposób z pewnością ucieszą i zaskoczą Waszych gości.

Dokładnie tydzień temu w letniej aurze studia CookUP wspólnie pod okiem Szefa Kuchni KAMIS Macieja Wawryniuka komponowaliśmy najróżniejsze smaki na grillu. Intensywność przypraw, zapachów i kolorów sprawiła, że odeszliśmy od klasycznych rozwiązań i pod wodzą fantazji zamieniliśmy proste składniki – jak łosoś/sandacz czy skrzydełka z kurczaka w potrawy o intensywnych aromatach. Bardzo bliskie są mi smaki w których nie ograniczamy się do jednej konkretnej przyprawy ale decydujemy się na łączenie – czasem nawet skrajne.

Marynata piwna do żeberek

100 ml jasnego piwa

50 ml miodu

3 łyżki musztardy francuskiej KAMIS

1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KAMIS
1 łyżeczka imbiru mielonego KAMIS

1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu anyżu

A oto jak to zrobić:

  1. Do piwna dodaj miód, cynamon, imbir, kurkumę, goździki i anyż. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj musztardę. Tak przygotowaną marynatę natrzyj żeberka. Pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu, aż smaki się przegryzą.

Grillowany pomidorowo-kokosowy sos barbecue

50 ml oliwy z oliwek

400 g pomidorów (najlepiej śliwkowych)

1 średnia cebula

1 papryka jalapeno lub inna ostra papryczka

200 ml mleczka kokosowego

1 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego KAMIS

1 1/2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS

1 łyżeczka utuczonego w moździerzu pieprzu kolorowego

1 łyżeczka soli morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, imbir i kolorowy pieprz. Dodaj pomidory pokrojone w grube plastry, cebulę i paprykę, dokładnie wymieszaj. Warzywa grilluj na około 10 minut na rozgrzanej płycie, aż do lekkiego zwęglenia (można również podsmażyć na patelni grillowej).
  2. Warzywa umieść w rondelku, dodaj mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wszystko przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Podawaj do grillowanych owoców morza, drobiu, żeberek. Idealny po podgrzaniu lub serwowany w temperaturze pokojowej.

Rozmarynowe steki z arbuza

1/2 arbuza

1/3 szklanki białego balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżeczka rozmarynu KAMIS

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki pieprzy czarnego

A oto jak to zrobić:

  1. Wymieszaj ocet winny z oliwą i sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn, sól i pieprz. Arbuza pokrój na grube plastry (2 cm), ułóż w naczyniu, zalej marynatą zostawiając 2-3 łyżki marynaty, delikatnie wymieszaj, odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
  2. Do orzechów dodaj natkę pietruszki, skórkę z cytryny i wymieszaj. Arbuza grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj skropione pozostawioną wcześniej marynatą i posypane orzechową gremolatą.

Łosoś z berberysem z chili i kardamonem

2 łyżki posiekanego berberysu (zamiennik: żurawina lub aronia

3 łyżki cukru brązowego

2 łyżki suszonej skórki z pomarańczy

1/2 łyżeczka chili KAMIS

1/2 łyżeczki kardamonu KAMIS

1 łyżeczka soki morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i natrzyj świeże płaty łososia. Umieść na rozgrzanej płycie grilla lub na aluminiowych tackach.

Papryka nadziewana chorizo (wersja wege z ciecierzycą)

150 g chorizo lub mała puszka ciecierzycy

1 pomidor pokrojony w ćwiartki

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

12 małych papryczek konserwowych lub świeżych

75 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS

2 1/2 łyżeczki chili

A oto jak to zrobić:

  1. Chorizo (ciecierzycę), pomidory, komosę, kolendrę umieszczamy w malakserze. Dodajemy czosnek i 2 łyżeczki chili, miksujemy na jednolitą masę. Do każdej z papryczek wkładamy nadzienie i układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną, wymieszaną z sokiem z limonki i 1/2 łyżeczką chili.

Sandacz z rusztu – przepis pochodzi z Kuchnia Polska, Przemyśl 1856 r

Oczyszczonego i wysolonego sandacza pokraj z zwyczajne dzwonka, powybieraj z nich ości i kości, i wytrzyj każde dzwonka na sucho serwetą. Zasmaż na maśle parę cebul drobno siekanych, rozbij parę jaj i rozmieszaj z tą wychłodzoną cebulą z masłem. maczaj w tem rybę, posypuj tartą bułką, ułóż na wysmarowanym ruszcie i piecz przed wydaniem z obu stron na rumiano; a gdy gotowe ułóż na półmisku i wydaj; osobno daj sos tatarski albo musztardowy

Sos musztardowy – przepis pochodzi z Kuchnia Polska, Przemyśl 1856 r

Cztery (ugotowane) żółtka, parę sardeli (mogą być anchois), trochę zielonej pietruszki, to wszystko razem zsiekaj drobno, rozrób z kilkoma łyżkami krymskiej (może być Dijon), dodaj trochę oliwy, octu, cukru i soli; wymieszaj dobrze i użyj szczególnie do ryb lub pieczeni.

Krewetki z azjatyckim pesto

75 ml soku pomarańczowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mielonego imbiru KAMIS

1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS

A oto jak to zrobić:

Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą, imbirem, czosnkiem. Do marynaty dodaj krewetki, wymieszaj, odstaw na min. 20 minut do lodówki. Krewetki grilluj na kamieniu solnym 4-6 min, aż będą różowe. Podawaj z azjatyckim pesto.

Azjatyckie pesto

4 łyżki prażonych migdałów

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

3 łyżki soku pomarańczowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka imbiru mielonego KAMIS

1/2 łyżeczki soli morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. Posiekane migdały zmiksuj razem z pozostałymi składnikami. Pesto podawaj z grillowanymi krewetkami.

Ciekawa jestem Waszych smaków? Czy planując wspólnego grilla, korzystacie z gotowych zamarynowanych mięs, czy jednak wolicie sami przyrządzać? Czy macie swój ulubiony przepis na sos czosnkowy do pieczonych ziemniaków?

18 Odpowiedzi do “Letnie grillowanie, czyli kilka nowych prostych przepisów, które zachwycą Twoich gości”

  1. Wow, nie wiem, co najpierw robić! Ale super przepisy! Ja nie znoszę kiełbasek/skrzydełek z grilla! Z wielką chęcią zrobię coś innego!

  2. Hej Zosiu, fajnie było Was znowu spotkać :) łosoś i Braai Pie wymiatały jak dla mniem chociaż wszytsko było pyszne!
    p.s
    Nawet moja głupia mina załapała się na zdjęciu hehe :P

    Pozdrawiam serdecznie
    Asia

    • Asiu, uściski i dzięki za wiadomość! Do zobaczenia przy okazji kolejnych pyszności :-))

  3. Zosiu! Aż mi sie słabo zrobiło! Przemysl? Pochodzę stamtąd!!! Muszę miec te książkę! Skąd ja wziąć?
    Pozdrawiam i dziękuje za te przepisy! ❤️❤️❤️

    • Izo, dzięki za odwiedziny i wiadomość! P.S. Nie do koĶca zrozumiałam Twoje pytanie, jaką książkę masz na myśli?

    • Sos musztardowy – przepis pochodzi z Kuchnia Polska, Przemyśl 1856 r

      Chodzi mi o tę pozycję. :))))

      Zosiu, zrobiłaś mi duża przyjemność! Dziękuje ? Miło, ze pamiętasz o drugim krańcu Polski.

    • Super! Cieszę się, że coś z przepisów wpadło Ci w oko :-) Mój faworyt to łosoś z berberysem :-)

  4. Zosiu, wypróbowałam przepis na żeberka i na sos barbecue.Żeberka spaliły sìę natychmiast-lub jak kto woli-miód się skrystalizował.Sos wyszedł super.Pozdrawiam.

  5. Hej, hej, przypomniałam sobie dziś o tych przepisach, robię kolację dla gości pokomunijnych i zdecydowałam się na grilla. Zrobię żeberka, łososia i krewetki oraz indyka z czosnkiem niedźwiedzim (już robiła, pycha). Do tego dużo szparagów;-)

    • Hej Anito, dzięki Twojej wiadomości i ja sobie przypomniałam o tym wpisie :-) Pięknego wspólnego czasu i udanego gotowania! :*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.