Skip to main content

Kremowy dip i pieczone ziemniaki. Sezon majówkowy otwarty!

Przepis z myślą o nadchodzących ucztach grillowych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub wszelkiego rodzaju mięs. Połączenie świeżych ziół z twarogowym serkiem i jogurtem bałkańskim, sprawia że nasz dip wcale nie musi być bombą kaloryczną. 

Skład:

ok. 1 kg ziemniaków

250 g jogurtu bałkańskiego

1 roladka twarogowego serka koziego Merci Chef

garść orzechów włoskich

duża garść świeżych listków bazylii

duża garść świeżych listków oregano

oliwa z oliwek

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kształt księżyców. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i dowolnie doprawiamy suszonymi ziołami. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (grill) i pieczemy ok. 25 minut.

2. W moździerzu ucieramy świeże zioła z orzechami włoskimi, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. W oddzielnym naczyniu mieszamy twarogowy serek  z jogurtem bałkańskim, dodajemy utartą masę z moździerza, Całość łączymy. Doprawiamy solą. Liście bazylii zwijamy w rulon, tniemy i posypujemy na wierzch dipu. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i podajemy z serowym dipem.

Uwaga konkurs majowy!

Wszystkich chętnych, którzy lubią tworzyć nowe smaki, zachęcam do przygotowania swojego autorskiego przepisu z dowolonym produktem Merci Chef i przesłanie wraz ze zdjęciem potrawy. Po więcej szczegółów zapraszam tutaj

36 Odpowiedzi do “Kremowy dip i pieczone ziemniaki. Sezon majówkowy otwarty!”

  1. Ja jestem na diecie i juz daaaawno nie jadlam ziemniaczkow. A chodza za mna caly czas .. frytki! Ale jestem dzielna i nie wymiekam :D Choc Twoj przepis Zosiu jest bardzo kuszacy :-)

  2. O tak! Tylko serek kozi zamienie, bo po wielkanocnych jajkach, które jadlam na potęgę – mam dość :)

  3. Ja się skusze na zakup serka, bo widzę, ze jest konkurs więc może coś jeszcze wygram. A przepis zdecydowanie zagości na moim grillowym stole.

  4. Świetny przepis! Prosty, naturalny i pyszny-:) Pozdrowienia z zachmurzonego, ale pięknego Sopotu;-)

  5. Dorzucam kalafiora pieczonego z plastrami boczku do Twojego zestawu i inne jedzenie może dla mnie nie istnieć :)
    pozdrawiam
    ziemniaczana wariatka ;)

  6. Ja robię ziemniaczki bardzo podobnie i podaję do zwykłe do drugiego dania lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (koniecznie ze świeżą bazylią). Chętnie wypróbuję Twój przepis na sos bo wygląda bardzo smacznie:)
    P.S. Jak dobrze, że wreszcie zaczyna się Majówka!!!

  7. Lubię połączenie serka i jogurtu ze świeżymi ziołami ale brakuje mi tu odrobimy czosnku. Na tę ilość wystarczyłby ząbek. Do pieczonych ziemniaków rewelacja.

    U mnie dalej Tydzień Włoski – Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki. Zapraszam Cię Zosiu jak będziesz miała chwilę.

    Pozdrawiam serdecznie :)

  8. Zosiu, Twoj blog to zdecydowanie moj faworyt. Patrzac na zdjecia czuje zapach tych potraw,a nawet ich smak ;) Niesamowite jak potrafisz przeniesc czytelnika w swoj kulinarny swiat :)
    Uwielbiam testowac Twoje przepisy a wiedz ze bylo ciezko zagonic mnie do zrobienia nawet kubka herbaty :)
    Pozdrawiam ze slonecznej Angli :)

  9. Zosiu, gdzie kupiłaś żółte naczynie żaroodporne, w którym pieczesz ziemniaki? Jest piękne! :-)

  10. Moja mama zawsze na grilla robi taki dip, tylko zamiast orzechów daje olbrzymia ilość czosnku! z pieczonymi ziemniakami pyycha! Mimo deszczu na południu – dzisiaj grillowanie!
    Udanej majówki Zosiu ! :)

  11. Przepysznie! Uwielbiam wszelkie potrawy z ziemniaków, a to wygląda niezwykle apetycznie :) Sezon grillowy już faktycznie rozpoczęty, zastanawiałyśmy się ostatnio ze szwagierką, co można by tu zrobić jeszcze oprócz mięska, postanowiłyśmy ugrillować warzywa, a ten przepis z dipem świetnie komponowałby się z obiadem z rusztu na świeżym powietrzu :)

  12. sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, naczynie z dipem przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia ziemniaków, żeby dip naciągnął.

  13. ja z kolei robię kawałki ziemniaków z tymiankiem, masełkiem i cebulką w papilotach, tymianek nadaje cuuuuudowny aromat 45minut w 180 stopniach rach ciach i gotowe :) ale następnym razem Twój dip wykorzystam, zapowiada się pysznie :))))

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.