Przed nami kilka dni do wigilii – jeżeli jeszcze zastanawiacie się nad świątecznymi potrawami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które spotkały się z Waszym największym zainteresowaniem. Oto one:

Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi z dodatkiem gruboziarnistej soli. Świetna alternatywa dla pieczywa.

Nie wszyscy są zwolennikami świątecznego karpia, którego można śmiało zastąpić inną rybą. Co powiecie na pieczonego łososia w aromatycznych ziołach z pomarańczą i miodem?

Śledzie to wigilijna tradycja – nie może go zabraknąć na naszym stole. W tym poście znajdziecie przepisy na: śledzia marynowanego w przyprawach korzennych, śledzia marynowanego w burakach i śledzia w śmietanie.

Ravioli buraczane z bryndzą i ziołowym masłem. W zastępstwie pierogów z grzybami i kapustą?

Pieczony indyk z jabłkami, pomarańczami i świeżą żurawiną – zamiast kaczki – na drugi dzień świąt?

Lepienie domku z piernika to już nasza tradycja! Jest to również świetny pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby.

Po wigilijnej kolacji i rozpakowaniu prezentów nadchodzi czas na desery. Babka w kolorze choinki z każdym rokiem cieszy się popularnością.

Ciężki i mokry pudding daktylowy z sosem karmelowym to kolejny sprawdzony pomysł na wigilijny deser.

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć tortu makowego – takiego z prawdziwego zdarzenia!

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym, skradł nasze serca w zeszłym roku.

Jeżeli są wśród Waszych bliskich osoby z nietolerancją glutenu, to polecam przepis na kruche pierniczki. A dla fanów domowych czekoladek – trufle z białą czekoladą i cynamonem otoczone w tartej skórce z limonki.

Crème caramel – dla wszystkich zwolenników kremowych deserów.

Dla osób, które lubią ciasto francuskie połączone z białą czekoladą.

Po zimowym spacerze polecam napar z imbiru, pomarańczy, kurkumy i goździków lub ulubioną herbatę z przyprawami.

Kategorie:

9 odpowiedzi na “Mini przewodnik potraw świątecznych”

  1. Przypomniałaś dużo fajnych przepisów:-) Potwierdzam łosoś w pomarańczach – palce lizać! Do tego zestawu dołączam Twój: barszczyk i pasztet. Właśnie je robię, oprócz tego tort makowy i chyba zrobię trufle;-)

  2. Same pyszności. Wszystko pięknie podane.
    W tym roku planuję zrobić zieloną babkę :) i kuleczki bakaliowe czyli zdrowszą wersję świątecznych słodkości.
    Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt dla całej Twojej rodziny.

  3. Zosiu! Jak długo wieniec drozdżowy zachowuje świeżość. Kiedy najwcześniej mogę go upiec przed świętami i jak go przechowywać? Pozdrawiam ciepło.

  4. Wspaniałe zestawienie Twoich Cudnych;-) przepisów świątecznych! Pięknie się to ogląda i fajnie nastraja na nowy dzień. U nas w Boże Narodzenie nie może zabraknąć Twojego sernika z białą czekoladą; rodzina uwielbia. Dziękuję:-) Zainspirowałaś mnie tym wieńcem na słono; choć boję się piec ciast drożdżowych, może spróbuję tym razem.
    Życzę Ci, Zosiu cudownego najkrótszego dnia roku!
    Uściski z bezśnieżnego południa PL,
    Marta:-)

  5. Same pyszne propozycje, a ciasta zachwycają, a tutaj człowiek siedzi w biurze, i zapomniał śniadania :)

  6. A gdzie znajdę taki różowy sweter.?

Dodaj komentarz