Skip to main content

Młode ziemniaki z zieloną pastą z anchois // New potatoes with a green paste with anchovies

* * *

Uwielbiam pasty! Najczęściej miksuję to co mam pod ręką i w efekcie końcowym mam wspaniały dodatek do chleba, ziemniaków, naleśników lub makaronu. Po poworcie z podróży marzyłam o prostym daniu, a pasta z ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, czosnku i odrobiny anchois doskonale pasuje do młodych ziemniaków. Jeżeli końcowy smak może wydawać nam się nieco mdły, przełammy go sokiem z cytryny. Uważajmy z solą – anchois same w sobie są słone. 

Skład:

3 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek pietruszki 

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

2-3 ząbki czosnku

3-4 filety z anchois

1 łyżka musztardy

świeżo zmielony pieprz

do podania: młode ziemniaki

rzodkiewki

jajko sadzone

kefir

A oto jak to zrobić:

1. Ugotowane i obrane jajka, liście pietruszki, czosnek, filety anchois i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem. Jeżeli pasta w smaku wydaje nam się mdła, dodajmy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną pastę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, plastrami rzodkiewki i jajkiem sadzonym. Obowiązkowo kubek kefiru.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

I love pastes! I usually blend what I have on hand and in the end I’m left with a fantastic addition for bread, potatoes, pancakes or pasta. After returning from my trip I was dreaming of a simple dish, and paste from hard-boiled eggs, parsley, garlic and a bit of anchovies is a perfect match for new potatoes. If the final taste seems a bit bland, break it with some lemon juice. Be careful with the salt – anchovies themselves are quite salty.

 

Ingredients:

3 hard-boiled eggs

1 bunch of parsley

2 tablespoons olive oil

a few drops of lemon juice

2-3 cloves of garlic

3-4 anchovies

1 tablespoon mustard

freshly ground pepper

serve with: new potatoes

radishes

fried egg

kefir (a kind of buttermilk)

 

Here's how to do it:

1. Blend the boiled and peeled eggs, parsley leaves, garlic, anchovies and olive oil, until smooth. Season with mustard and pepper. If the paste tastes bland, add a squirt of lemon juice. Serve the prepared paste with boiled new potatoes, sliced ​​radishes and a fried egg. A glass of kefir is a must.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

29 Odpowiedzi do “Młode ziemniaki z zieloną pastą z anchois // New potatoes with a green paste with anchovies”

  1. Poproszę z dostawą do domu, na dzisiaj :) pysznie wygląda i zapewne jest równie wyśmienite w smaku.

  2. Zosiu,

    Wydaje mi sie, ze byloby super jezeli umozliwilabys zaznaczanie przepisow na stronie Pinterest.
    To jest super wynalazek:)

    PS. Jak zawsze wspaniale zdjecia!

    Pozdrawiam

    Iza

  3. Zauwazylam ze na niektorych blogach jest ikonka Pinterest na ktora mozna kliknac i wklejic artykul na jednej ze swoich tablic ( ja na przyklad ma poswiecona przepisom)
    Jezeli chodzi jednak o szczegoly to niestety nie jestem tak zaawansowana technicznie:)
    Ale dla chcacego nic trudnego :)

  4. jak zawsze podziwiam Twoje piękne zdjęcia :)
    i danie- proste, szybkie, a zarazem bardzo smakowite i wyszukane. Nic nie pobije tego, że prostota w kuchni jest najlepszym doradcą!

  5. Jakie wiosenne pyszności! Jak tak spojrzałam na ten mmmniamci obiadek to na myśl przyszły mi szparagi bo powoli zaczyna się ich czas. Przejrzałam przepisy z poprzednich sezonów na blogu i aż mi ślinka leci bo je uwielbiam!:) Założę się, że możemy liczyć na jakieś nowości niebawem?:):)

    Pozdrawiam słonecznie i już nie mogę się doczekać Twojej relacji z wakacji!:)
    Monika

    • No pewnie! Przepis na szparagi z pewnością się ukażę! Czekam tylko aż odrobinę stanieją :D p.s. Relacja z wakacji ukaże się pod koniec tygodnia :) Pozdrawiam ciepło!

  6. Zosiu, a ja mam pytanie z zupełnie innej beczki ;)

    Jak sprawiasz, że jajko sadzone Ci nie przywiera na tej małej patelence? Mam taką i sezonowałam ją, ale zawsze coś przywiera :(

  7. Zosiu, Zosienko, jesli nie znosze anchois to czym moglabym je zastapic? Jak myslisz? Prosze o odpowiedz, a wiosenne dania sa przecudne – dziekuje za inspiracje!

      • Zosiu, a może filet śledziowy będzie dobrym zamiennikiem? Ja też nie przepadam za anchois, a śledzie są lekko słone…
        Serdecznie pozdrawiam! :)

  8. Ja z innej beczki. Już pytałam przy okazji babeczek, ale byłaś na wakacjach. Zosiu, czy będziesz na 6. Warszawskich Targach Książki 14- 17 maja 2015 roku na Stadionie Narodowym? :)
    Pozdrawiam.

    • taaak! Będę 17 maja :-) Dokładną godzinę jeszcze z pewnością podam :) Miłego wieczoru!

  9. Hejka,

    Po angielski mlode ziemniaki nazywaja sie – baby potatoes, a nie new potatoes :)

    Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.