Skip to main content

Naleśniki szpinakowe z farszem z mięsa, ciecierzycy, kiełków i papryki

IMG_9961

Skład:

Przepis na ciasto (ok. 8-10 naleśników):

ok. 80-90 g świeżego szpinaku

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej

2 jajka

szczypta soli

Farsz:

500 g mięsa z indyka (mielone)

1 puszka ugotowanej ciecierzycy

1 czerwona papryka

garść świeżych kiełków (dowolne, np. z rzodkiewki)

1 cebula

garść świeżego szpinaku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej + 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + szczypta soli

3-4 ząbki czosnku

do smażenia: oliwa z oliwek

do podania: feta, pomidorki koktajlowe, awokado ze szczyptą wędzonej papryki

IMG_9927

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować szpinakowe naleśniki: w blenderze miksujemy szpinak z mlekiem na gładką i jednolitą masę. Jeżeli pozostały drobne listki szpinaku, to proponuję masę przecedzić przez sito. Do masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania ciasta naleśnikowego. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i dorzucamy świeże kiełki, odsączoną ciecierzycę i umyte liście szpinaku. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na usmażonym naleśniku rozkładamy farsz i zawijamy. Podajemy z kawałkami fety i pomidorkami koktajlowymi.

 

IMG_9931 IMG_9941

IMG_9946 IMG_9950

IMG_9955

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

30 Odpowiedzi do “Naleśniki szpinakowe z farszem z mięsa, ciecierzycy, kiełków i papryki”

  1. Zośku jakie kolory! Zawsze mogę liczyć na Ciebie jak tylko tu wejdę :-)

    P.S. Piękne kadry z gór. Czy będzie jakiś wpis?

  2. Uwielbiam naleśniki, a te są wyjątkowo piękne i wspaniale zielone? Doskonały sposób na przemycenie szpinaku dzieciom. Myślę, że w wersji bez mięsa też będą świetne. Pozdrawiam ciepło ?

    • Marto dziękujè za wiadomość! Zastanowię się nad przepisem i dam znać? Uściski!

  3. Kochana Gosiu, jade na 2 dni do Gdanska z rodzina, powiedz prosze gdzie mozna zjesc dobra,swieza rybke i nie wydac majatku?
    Pozdrawiam Cie goraco!

  4. Kochana Zosiu, jade na 2 dni do Gdanska z rodzina, powiedz prosze gdzie mozna zjesc dobra,swieza rybke i nie wydac majatku?
    Pozdrawiam Cie goraco!

    • Mam niestety zawsze z tym problem, bo wbrew pozorom takiego suuuper miejsca nie mamy. Myślę jednak że w Barze Przystań(Sopot) możesz śmiało spróbować halibuta (cenowo mogło być lepiej).

  5. Zosiu, wygląda to nieziemsko:-)
    I te ko lo ry w środku zimy; re ew la cja!
    Pozdrawiam ciepło z zaśnieżonego południa PL,
    Marta:-)

    • Marto uściski i dziękuję za wiadomość! U nas już śniegu nie ma.. wypatrujemy wiosny! :-)

  6. Jestem zachwycona! Wyszły super!! I teeeen kolor. Bardzo lubię Twojego bloga i większość rzeczy które robiłam wyszły. U mnie w domu rządzi ciasto włoski torcik kawowy z ricottą. Bardzo jestem wdzięczna za inspirację i autentyczność ,którą ją czuję “buszując” po blogu. Pozdrawiam

  7. Zachęcona zdjęciem na Instagramie zrobiłam je dziś na obiad i wyszły rewelacyjne w smaku, nawet moja siostra stwierdziła, że to najlepsze naleśniki jakie do tej pory jadła, przepis zdecydowanie godny polecenia, pozdrawiam.

  8. Przepyszne. Zrobiłam dziś na obiad, wizualnie bardzo zaskoczyło mojego chłopaka. Smakiem był zachwycony, zdecydowanie wchodzi do naszego stałego menu. Zdziwiła mnie tak mała ilość przypraw, naprawdę warto je zrobić. Ściskam:)

  9. Przepyszne :) dodałam jeszcze do farszu trochę jogurtu naturalnego i na to sos serowy. Idealne! :))

  10. Witaj Zosiu,
    Zastanawiam się, czy gdyby zamiast szpinaku użyć rukoli, to by to wyszło równie pięknie kolorystycznie i ten fajny posmak rukoli pozostałby w cieście… Co Ty o tym sądzisz?
    Pozdrawiam.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.