Obiad dla wyjątkowo głodnego: Pieczone żeberka w słodkim sosie BBQ

Dania pieczone mają dla mnie coś w sobie odświętnego. Z pewnością nie należą do tych najszybszych, ale powolny zapach który unosi się, sprawia że w domu jest tak jakoś przyjemnie i świątecznie… i choć po Bożym Narodzeniu zaledwie kilka dni, to ja już zatęskniłam za moim kuchennym krzątaniem. Dzisiejszy przepis, to dobry pomysł na sobotni obiad po zimowym spacerze. Perspektywa, iż w domu czekają na mnie aromatyczne żeberka, sprawia że nawet największa styczniowa zwierucha mi nie straszna!

Skład:

ok. 2 płat żeberek wieprzowych (ok. 500 g)

1 łyżeczka poiekanej papryczki chilli

1 posiekana cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny

1 puszka pomidorów w kawałkach

2 łyżki miodu

garść posiekanych, żółtych rodzynek

skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki octu balsamicznego

1 czerwona papryka (opieczona)

oliwa z oliwek

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dorzucamy czosnek i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, posiekane rodzynki,papryczkę chilli, miód, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, startą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz obraną pieczoną paprykę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu.

3. Żeberka wstawiamy do dużego żaroodpornego naczynia, wyłożonego folią aluminiową i obficie smarujemy przygotowanym powyżej sosem. Przykrywamy i marynujemy w lodówce kilka godzin (2-3 godz.). Następnie wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C (opcja grill). Pieczemy ok. 55 minut (po 10 minutach możemy rozerwać folię i dalej piec.), w trakcie pieczenia możemy polać wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po wyjęciu, ostrożnie nacinamy płaty na pojedyncze porcje i przekładamy na talerz..

Wskazówki:

W trakcie realizacji tego przepisu użyłam folii aluminiowej, tak by jak najmniej wypłynęło sosu w trakcie pieczenia. Można jednak nie trzymać się tej wskazówki i zamiast folii, pomiędzy żeberka rozłożyć pokrojone w księżyce ziemniaki.  Muszę jednak nadmienić, że kawałki ziemniaków chłoną w trakcie pieczenia soki i nie zawsze możemy się spodziewać chrupiących. Niemniej jednak nasączone sosem smakują równie dobrze.

Ziemniaki warto wcześniej pokroić w ćwiartki / księżyce, doprawić solą, sporą ilością pieprzu oraz startą skórką z cytryny.

P