Skip to main content

Obiad dla wyjątkowo głodnego: Pieczone żeberka w słodkim sosie BBQ

Dania pieczone mają dla mnie coś w sobie odświętnego. Z pewnością nie należą do tych najszybszych, ale powolny zapach który unosi się, sprawia że w domu jest tak jakoś przyjemnie i świątecznie… i choć po Bożym Narodzeniu zaledwie kilka dni, to ja już zatęskniłam za moim kuchennym krzątaniem. Dzisiejszy przepis, to dobry pomysł na sobotni obiad po zimowym spacerze. Perspektywa, iż w domu czekają na mnie aromatyczne żeberka, sprawia że nawet największa styczniowa zwierucha mi nie straszna!

Skład:

ok. 2 płat żeberek wieprzowych (ok. 500 g)

1 łyżeczka poiekanej papryczki chilli

1 posiekana cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny

1 puszka pomidorów w kawałkach

2 łyżki miodu

garść posiekanych, żółtych rodzynek

skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki octu balsamicznego

1 czerwona papryka (opieczona)

oliwa z oliwek

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dorzucamy czosnek i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, posiekane rodzynki,papryczkę chilli, miód, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, startą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz obraną pieczoną paprykę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu.

3. Żeberka wstawiamy do dużego żaroodpornego naczynia, wyłożonego folią aluminiową i obficie smarujemy przygotowanym powyżej sosem. Przykrywamy i marynujemy w lodówce kilka godzin (2-3 godz.). Następnie wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C (opcja grill). Pieczemy ok. 55 minut (po 10 minutach możemy rozerwać folię i dalej piec.), w trakcie pieczenia możemy polać wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po wyjęciu, ostrożnie nacinamy płaty na pojedyncze porcje i przekładamy na talerz..

Wskazówki:

W trakcie realizacji tego przepisu użyłam folii aluminiowej, tak by jak najmniej wypłynęło sosu w trakcie pieczenia. Można jednak nie trzymać się tej wskazówki i zamiast folii, pomiędzy żeberka rozłożyć pokrojone w księżyce ziemniaki.  Muszę jednak nadmienić, że kawałki ziemniaków chłoną w trakcie pieczenia soki i nie zawsze możemy się spodziewać chrupiących. Niemniej jednak nasączone sosem smakują równie dobrze.

Ziemniaki warto wcześniej pokroić w ćwiartki / księżyce, doprawić solą, sporą ilością pieprzu oraz startą skórką z cytryny.

P

74 Odpowiedzi do “Obiad dla wyjątkowo głodnego: Pieczone żeberka w słodkim sosie BBQ”

  1. Fajnie wyglądają, chociaż wole te w bardziej intensywnej, klasycznej marynacie, która kolorze żeberek zmienia na intensywny ceglasty. Nie mniej jednak i Twoje wyglądają bardzo smakowicie. :)

  2. na sam widok “ślinka cieknie” :)) hmmm, a do obiadu jeszcze tak daleko … :( żeberka wyglądają niezwykle smakowicie :))

    pozdrawiam i życzę miłego dnia :))

  3. Thanks for your tips about this blog. 1 thing I want to say is the fact that purchasing electronics items on the Internet is not something new. In truth, in the past few years alone, the market for online electronic products has grown a great deal. Today, you can get practically just about any electronic unit and product on the Internet, which include cameras plus camcorders to computer pieces and game playing consoles.

  4. ja uwielbiam żeberka w coli z pomysłu na:P szybkie i dobre:) a Twój przepis też może być całkiem całkiem:D

  5. nie przepadam za żeberkami, jakie mięso preferowałabyś z tym sosem zamiast żeberek?
    pozdrowienia z Wrocławia

  6. Właśnie się zastanawiałam co bym zjadła w weekend na obiad:)
    Uratowałaś mnie tym przepisem; żeberek nigdy nie robiłam, ale musi być ten pierwszy raz!

    Pozdrawiam!

  7. Mój mężczyzna, by mnie ozłocił gdybym mu to ugotowała! Jakby był koło mnie, a nie 1300km dalej to bym zaraz pobiegła do sklepu po żeberka :)

    Jestem bardzo ciekawa Twojego sosu BBC, próbowaliśmy z Maćkiem już kilku przepisów, ale żaden nie był idealny. Drukuję ten i dam na listę kulinarnych “to do” :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

    http://catherinetheowner.blogspot.com

  8. Taki przepis na pewno zainteresuje nie jednego mężczyznę, a mojego narzeczonego na pewno. Mam więc już pomysł na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam:)

  9. Mam pytanie o ziemniaki: w restauracji zawsze biore wlasnie takie ale nie potrafie ich zrobic sama i czy wiesz Zosiu lub czytelniczki jak je zrobic moge w domu? Dzieki bardzo

  10. JEJ Zosiu, z nieba spadł mi ten przepis… zrobię na niedzielny obiad. Trzymaj kciuki żeberka będę robiła pierwszy raz w życiu!
    czy sos Worcestershire bardzo zmienia smak? nie posiadam takiego… :(

    • No właśnie! Zgadzam się z Tobą. Myślałam, że Zosia głównie deserami lubi zaskakiwać… a tu proszę po raz kolejny rewelacyjny pomysł na główne danie!

      Zosiu brawo! trzymamy kciuki, żeby blog trwał do końca świata i jeszcze jeden dzień!

      papap!

  11. O rany jasna kurka!
    Może uda mi się to w moim akademiku przyrządzić!

    Pozdrowienia Zosiu,
    Twój stały Czytelnik,
    TEDE

    • I ja również pozdrawiam Ciebie i … wygłodniałych Studentów w Twoim akademiku (skądś to znam :D).

      Zosia

  12. Zośka do mnie też wpadnij- choć do stolicy to kawałek z Trójmiasta, ale proszeeeee.

  13. A może jakiś przepis na koktajle?

    Zosiu czy Kasia też z Tobą gotuję?

    pozdrawiam,
    stała czytelniczka,
    p.

  14. Z tego co widzę obwinełaś żeberka folią aluminiową lśniącą stroną na wierzch, lśniąca storna odbija ciepło. Jeśli więc chcemy uzyskać stałą temperaturę między folią a pieczenią zawijamy tak, aby błyszcząca strona była do wewnątrz. Jak był Twój cel??

  15. Słuchajcie dzisiaj oobiście przygotowywałam je na obiad i przepis naprawdę godny polecenia!

    pozdrawiam,
    karolka. z pszyczyny

    • Wow! To jednak nie na darmo publikuję te posty :D
      Cieszę się niezmiernie i dziękuję za odwiedziny!

      W przyszłym tygodniu zapraszam na coś wyjątkowo ,, słodkiego”

      Uciski dla wszystkich Czytelników,
      Zosia

  16. Zosiu,

    Kiedy w sprzedaży pojawi się Twoja książka ? Myślałam, że zrobię sobie Gwiazdkowy prezent, a tu nic. Znasz chociaż przybliżony termin premiery ?:)

  17. A jak z wielką nadzieją cały czas czekam na serię postów z pomysłami na kolacje ( bo zawsze mam problem z tym co zrobić zamiast zwykłych kanapek ). Może kiedyś się doczekam :)
    Pozdrawiam

  18. Zosiu, Zosiu

    a ja mam nietypowe pytanie… gdzie kupiłaś taką wyciskarkę do czosnku??

    nie mogę znaleźć nigdzie właśnie z takim “tłokiem” a takie są rewelacyjne (moja stara już ledwo trzyma). Inne zgniatają tylko czosnek a prawie nic nie wyciskają.

    Pozdrawiam

  19. Dziewczyny może któraś pomoże, mam ogromną ochotę na naleśniki z suszonymi pomidorami i mozzarela i zastanawiam się jaki sos zrobic do tego.Macie jakiś pomysł?

  20. Mam mam mam!Tajemniczy sos! jeszcze tylko piwko i nareszcie zrobię pyszniutkie żeberka ;)
    Zosiu, ten blog jest moją największą inspiracją!!
    Dzięki niemu pokochałam gotować, piec…

    • Bardzo się cieszę i trzymam mocno kciuki za Twoje kuchenne rewolucje :)

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  21. muszę znaleźć tylko sos i mogę próbować żeberka, aż miło popatrzeć jak Zosia integruje się z czytelnikami i odpisuje na komentarze, bo na makelifeeasier Kasia coś zapomina o tym…

  22. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to write more about this issue, it may not be a taboo matter but generally folks don’t speak about these topics. To the next! Many thanks!!

  23. Długo zabierałam się za ten przepis, ale w końcu zrobiłam!!! Przepyszne!!! Polecam – zwłaszcza na tą deszczowo-zimową porę!!!! Pozdrawiam,

  24. Moje żeberka właśnie się marynują :) Twoje przepisy są genialne. Zawsze jak nie wiem co na obiad to zaglądam tutaj :)

  25. Piszecie, że wygląda smacznie. Też tak myślałam i postanowiłam przygotować te żeberka. Trzymałam się wszystkich proporcji i wskazówek, ale niestety sos okazał się bardzo kiepski. Wszystko to za sprawą skórki pomarańczowej, której mimo, że dodałam połowę mniej (tylko tu nie trzymałam się przepisu), zabiła smak całego sosu. Jest zupełnie niepotrzebna, rodzynki i miód zdecydowanie wystarczą, żeby dodać słodkości. Generalnie cała potrawa jest dość droga (ja robiłam z podwójnej porcji wszystkich składników) i niestety nie warta ani włożonej w nią pracy, ani kosztów. A jeśli już zdecydujecie się jednak ją przyrządzić, to posłuchajcie mojej dobrej rady i nie dodawajcie skórki pomarańczowej, która psuje cały smak!!! Korzystałam z kilku przepisów Zosi i były ok, ale ten to zdecydowanie nieporozumienie.
    Pozdrawiam :)

  26. Zosiu,
    może zamieściłabyś na blogu jakiś przepis na żeberka ale nie słodkie…najlepiej jakieś w piwie :)))
    Poszukuję inspiracji ale w internecie nie znalazłam nic ciekawego.

    Liczę na Twoją pomoc, pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.