Omlet z cukinią i mozzarellą

IMG_6211

W tym roku po raz pierwszy posadziliśmy cukinię. Od wschodniej części ogrodu mieliśmy nie używany pas zieleni. Często stały tam rowery, kosiarka i inne przedmioty, na które nie było nigdy odpowiedniego miejsca. Nic tam nie rosło, do momentu aż w kilka tygodni pojawiły się gigantyczne liście cukinii. Wśród liści zakwitły kwiaty, które wypełniłam farszem z ricottą i czosnkiem (tutaj przepis) i usmażyłam w gorącym tłuszczu. Młode cukinie przypominające małe ogórki nie doczekały się większych potraw – upiekliśmy je na grillu i zjedliśmy z kozim serem, oliwą i sokiem z cytryny. Z kolei z tych większych cukinii zaproponowałam omlet. Kolejny prosty przepis, z którego często korzystamy w ciągu tygodnia.

IMG_6230

Skład:

5 dużych jajek

1 duża cukinia

1 mozzarella

1 cebula lub szalotka

1-2 gałązki świeżego tymianku

sól morska

świeżo zmielony pieprz

do podania: chleb pełnoziarnisty

liście sałaty

IMG_6260

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną cebulę i plastry cukinii.
  2. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy listki świeżego tymianku, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy podsmażoną cukinię wraz z cebulką.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przelewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Smażymy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 5-6 minut. Kiedy omlet będzie od spodu upieczony, ostrożnie kładziemy na patelni talerz, jednym ruchem przerzucamy omlet na talerz, a następnie zsuwamy go drugą stroną na patelnię. Smażymy kolejne 2-3 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony jak pizzę.

IMG_6250

IMG_6218
IMG_6236 IMG_6241

IMG_6268

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie