Skip to main content

Penne z pieczoną cukinią, tuńczykiem, świeżym awokado i pesto domowej roboty!

Skład:

ok. 400 g makaronu penne

2 średnie cukinie

1 puszka tuńczyka, odcedzonego z oleju

garść świeżej bazylii + garść świeżego koperku + garść świeżej pietruszki

1-2 dojrzałe awokado

garść czarnych oliwek

oliwa z oliwek

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól morska

świeży parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podłużne plastry. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, suszonym tymiankiem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C, na ok. 10-15 minut.

2. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. W robocie kuchennym siekamy bazylię, pietruszkę i koperek z dodatkiem 4-5 łyżek oliwy z oliwek i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Awokado obieramy i kroimy w plastry.

3.Makaron odcedzamy i szybko łączymy z ugniecionym tuńczykiem, świeżym pesto, pieczonymi plastrami cukinii i oliwkami. Doprawiamy solą. Posypujemy świeżo startym parmezanem i podajemy natychmiast.

64 Odpowiedzi do “Penne z pieczoną cukinią, tuńczykiem, świeżym awokado i pesto domowej roboty!”

  1. Robię bardzo podobne kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś extra, jednak nigdy nie dodawałam avocado. Następnym razem na pewno spróbuję zrobić wg Twojego przepisu! :)

  2. Mhmmm.. jak dla mnie bomba!Uwielbiam awokado:)A wiesz, że w USA awokado to jedna z pierwszych rzeczy jakie daje się dzieciom:)Ja swojej coreczce tez będę podawać:)Mega zdrowe:)A u mnie tez dziś przepis:)co do zdjeć wzorowałam się an Tobie:)Tzn. my się wzorowałyśmy z przyjaciółką:)hahaa pozdrowienia, Lou

  3. Tuńczyk ma specyficzny zapach, więc dla gościu bym raczej go odradzała, niechętnie jedzą tego typu (nie)aromatyczne przysmaki. Ale ja osobiście lubię podobne połączenia ;)

  4. Trochę nie przekonuje mnie to połączenie… mix mix…
    ale nie moje smaki…

    Czekam z niecierpliwością na inne wpisy. Serdecznie pozdrawiam!

  5. Wiosna już idzie! Tak pięknie, zielono u Ciebie i smakowicie:))))Ja jeszcze do tego dodam lampkę wina:)))Z pozdrowieniami i słońcem:)))

  6. Zosiu, kolejny inspirujący przepis, za który ogromnie Ci dziękuję. Przy okazji dziękuję również za wspaniałe zupy, rogaliki, pieczeń z indyka… i mogłabym tak długo wymieniać:-) Nie pisałam o tym na bieżąco, ale piekłam, gotowałam, próbowałam i jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co wyczarowujesz w kuchni;-) Zarażasz swoją pasją i tym samym dostarczasz mi energii i siły do codziennego gotowania, które wcześniej traktowałam nieco bardziej w kategoriach obowiązku. Teraz to dużo częściej sama przyjemność:-) Dziękuję!

  7. Mniam! Nie przepadam za tego rodzaju makaronem, ale wierz mi wygląda tak apatycznie i wiosennie że sama też zrobię. Lekkie pożywne i zapewne niesamowicie aromatyczne. :)

    Pozdrawiam

  8. Zosiu, kiedy można spodziewać się Twojej książki kucharskiej? Czekam, czekam i się doczekać nie mogę:)

    Pozdrawiam serdecznie

  9. Zosiu troche zmienilam ten przepis ze wzgledu na pustki w lodowce zamiast cukini dodalam obergine a zamiast tunczyka suszone pomidorki wuszlo super:) porcyjke zostawilam dla chlopaka mam nadzieje ze bedzie mu tez smakowac :)
    serdecznie pozdrawiam

  10. Mmm, wygląda przypysznie! Chyba już wiem co zjem dziś na kolację ;-)
    Zosiu, czy możemy liczyć na jakieś walentynkowe inspiracje/przepisy?

  11. ogólnie fajnie, gdyby tylko nie to awokado, jakoś nie przepadam, jest takie mdłe i dziwnie smakuje przynajmniej w moim odczuciu :)

  12. bardzo, bardzo lubię Twoje zdjęcia. :)
    muszę kiedyś dodać do makaronu awokado, nigdy nie próbowałam makaronu z awokado. lubię. :)

  13. A ja robię podobne ale bez tuńczyka za to z kaparami :) gorąco pozdrawiam z Barcelony :)

  14. Śweitny pomysł! Wszystko to co lubię, smacznie i prosto. A u mnie przepis na prostą zupkę pomidorową: loovelyblogb.blogspot.com

  15. Zosiu, podpowiedz mi, jakiego cienia do powiek używasz? Na zdjęciu na fb (tym z serduszkiem) masz ładny, naturalny makijaż. Jaki to odcień?

  16. a czy ten płaszcz na zdjęciu z fb to z Mango?

    bo jeśli tak, to prezentuje się jeszcze lepiej niż na wieszaku :)

    pozdrawiam :)

  17. Zosiu pyyyycha!! Co prawda nie miałam możliwości dodać pesto, ale i tak smakowalo rewelacyjnie:) dzięki za świetny pomysł na szybki obiad :)))

  18. Zosiu! Ostatnio wypróbowałam Twój przepis na rogaliki migdałowe – nieco go zmodyfikowałam, dodałam żurawinę i płatki migdałowe, efekt naprawdę smakowity!
    Pozdrawiam ciepło!

  19. Zosiu mozesz podawac w przepisach przyblizony czas, ktory jest potrzebny do przygotowania Twoich pysznosci? Pozdrowienia z Berlina :)

  20. Zosiu na początku chce podkreślić, że to mój pierwszy komentarz w życiu. Jestem Waszą stałą czytelniczką od samego początku, Twoją można by rzec fanką ;) co jest w tym szczególnego? hhmmm…. nie umiem i wstyd się przyznać, chyba nawet nie chce się nauczyć gotować. Ale na MCE zaglądam CODZIENNIE, bo Cię wprost uwielbiam :) czytam zawzięcie Twoje przepisy i nawet gdzieś tam z tyłu głowy przemyka mi myśl, że gotowanie może być łatwe i przyjemne… Jednak głównym powodem, który wręcz każe mi podnosić statystykę odwiedzin ;) jest to, że jesteś tak wspaniałą i ciepłą osobą. Z każdego zdjęcia bije sympatia i taka nieopisana… radość (???) widać, że jesteś szczęśliwa, kochasz to co robisz i to wszystko jest szczere. Poza tym jesteś naprawdę piękną kobietą, a Córeczka sprawia, że promieniejesz. Bardzo dziękuje za MCE iMLE i pozdrawiam Was wszystkie :*

    • ojejj jak mi miło! Dziękuje Ci serdecznie za taki piękny komentarz!

      Z serdecznymi pozdrowieniami niedzielnymi,
      Zosia

  21. Zosiu, zrobiłam. Dziękuję bardzo! Tak jak wiele Twoich przepisów danie wyszło bardzo smaczne. Cała moja rodzina, razem z moimi małymi dziećmi które zawsze krzyczą: znowu cukinia? o nie, ja nie jem!- tym razem prosiły o dokładki. Dzisiaj Twoje penne robiła moja mama.
    Marzy mi się jakiś spis treści, żeby łatwo docierać do dawnych przepisów choć wiele robię już z pamięci. Zupka porowa z łososiem, ciasto kruche z masą kajmakową i bananem, kurczak chili, malinowy król i wiele, wiele innych zagościło u nas w domu. Zawsze z komentarzem, że “przepis Zosi”. Jedynie krem pomidorowy z gruszką wyszedł mi zbyt intensywny jak na zupę.

  22. Zosiu!!!! Ten przepis jest spełnieniem moich ciążowych marzeń :D Jutro lecę do sklepu po składniki :D
    Pozdrawiamy Cię serdecznie ja i mój Synek, który chyba właśnie ma czkawkę ;)

    • :) ja również Cię serdecznie pozdrawiam… a stan czkawki też pamiętam::D:D

      Do zobaczenia,
      Zosia

  23. Zosiu, mam pytanie odnośnie przyrządu do miksowania, który widnieje na zdjęciach. Widzę, że się sprawdza do ziół i innych ….jaka to marka?? Szukam odpowiedniego sprzętu do kupna i jakoś sama nie wiem ….. Będę wdzięczna za radę !! Pozdrawiam :))

  24. Świetny przepis! Właśnie go wypróbowałam i baaardzo wszystkim polecam! Dzięki Zosiu za inspiracje:)))

  25. pychota Zosiu! na zimno nawet lepsze niż na ciepło :-)
    zresztą – wszystkie Twoje przepisy, które wykorzystałam się sprawdziły :-) tak trzymaj!

  26. Dobry wieczór! Zosiu, możesz mi zdradzić ile porcji wyjdzie z podanych przez Ciebie proporcji? :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.