Skip to main content

Pieczone udka kurczaka marynowane w cydrze, jabłkach i miodzie

Coraz częściej sięgam po przepisy w których mogę łączyć mięso z owocami. Wykonując zaledwie kilka łatwych czynności, możemy otrzymać wspaniałą potrawę na grilla dla naszych najbliższych. Dodanie cydru jabłkowego do mięsa i pozostawienie na parę godzin w chłodnym miejscu, sprawi że smaki będą miały czas się wymieszać, a proste danie stanie się pyszną słodko-wytrawną potrawą. W moim ogrodzie sezon na jabłka właśnie się zaczął, więc praktycznie do większości dań dodaję jabłka. Nadają niezwykłej głębi smaku i jestem przekonana, że kiedy wypróbujecie tego połączenia, już nigdy nie sięgniecie po gotowe ,,propozycje na grilla".

Skład:

(przepis dla 4 osób)

4 udka kurczaka

4-6 szalotek (może być zwykła cebula)

4-6 jabłek

ok. 1 szklanki cydru jabłkowego (np. Cider Inn)

4-5 łyżek miodu pszczelego

świeżo zmielony pieprz

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane szalotki. Dodajemy kawałki pokrojonych jabłek (usuwamy jedynie gniazda) i miód. Całość delikatnie podsmażamy do złocistego koloru. Odstawiamy.

2. Udka kurczaka dokładnie myjemy, solimy i umieszczamy w glinianym naczyniu. Dodajemy podsmażone jabłka z szalotką, świeżo zmielony pieprz i zalewamy cydrem. Odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce. Tak zamarynowane mięso możemy piec na grillu, w piekarniku (rozgrzany do 220 stopni C, najlepiej opcja: grill; w brytfance pod przykryciem) lub usmażyć na patelni. W trakcie pieczenia/smażenia koniecznie polewamy mięso marynatą/cydrem.

Zapraszam również na przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)

27 Odpowiedzi do “Pieczone udka kurczaka marynowane w cydrze, jabłkach i miodzie”

  1. Hmmm… Jak dla mnie to jablka i cyder raczej lepiej pasuja z wieprzowina, niz kurczakiem wiec nie sprobuje.
    Fajnie by bylo zobaczyc post o tym jak zorganizowac perfekcyjny wieczor wine & cheese. Pozdrawiam!

    • bardzo fajny pomysł na taki post :) Zosiu, może spełnisz prośbę? Udka będą w sobotę na obiad :)

  2. Proszę, nigdy bym na to nie wpadła, że cydr można używać w ten sposób. :) Lubię cydr i piję go od lat. Pora na inne zastosowanie. ;)

  3. zrobiłam placek z borówkami z twojego przepisu. ciasto takie sobie. na pewno jest go troszkę mało. ale nie wiem dlaczego moje borówki nie wpadły do ciasta, tylko upiekły się na górze….

  4. Zosiu, po cydr sięgnęłam ok. rok temu, kiedy polecałaś go do swoich rybnych propozycji. Teraz bardzo pomysłowo wprowadziłaś go do marynaty. Alkohol, nawet mocny, fajnie się sprawdza w marynatach do mięs np. domowa orzechówka, mięso jest kruche, o przyjemnym posmaku.
    Pozdrawiam słonecznie,
    Marta:-)

  5. Super, ja robię w podobny sposób plastry schabu, dodaję jeszcze kardamon i cynamon. Pycha :)

  6. Zosiu, kusisz tymi przepisami :) każdy następny wydaje sie jesCze pyszniejszy. Czy wiesz juz moze coś więcej na temat daty pojawienia sie twojej książki w księgarniach? Czekam i czekam na jakiś znak i doczekać sie nie moge…;)
    Serdecznie pozdrawiam Ciebie i cała Twoja rodzinkę.

    • Jeszcze chwilka! Obiecuję że wszystkie informacje będą na blogu!

      Dużo serdeczności!

      Zosia

      • Dziękuje za odpowiedz. :) tak więc uzbrajam sie w cierpliwość i czekam ;)
        Miłego dnia!
        Monika

  7. Zosiu, bardzo fajny przepis, na pewno spróbuję!
    Polecam kurczaka w marynacie z miodu, dżemu brzoskwiniowego lub morelowego oraz musztardy i do tego rodzynki, suszone: śliwki, morele, żurawina. Pychotka :)

  8. Jeszcze nie miałam przyjemności jeść mięsa z owocami. Muszę koniecznie wypróbować twój przepis. I prosiłabym o jakiś przepis na coś z bananami. Ostatnio ciągle za mną chodzą.

  9. Zosiu zdjęcia jak zwykle fantastyczne ! a Twoją książkę kupuję w ciemno, bo z każdym kolejnym wpisem na blogu utwierdzasz mnie w przekonaniu, że na pewno się nie zawiodę :D
    p.s. Zosiu, czy planujesz jakąś wakacyjną podróż i przywieziesz na bloga jakieś zagraniczne smaki :) ?

  10. Jedz jabłka, pij cydr – na złość wiadomo komu. Podane w ładnej formie, ale skojarzenie jest natychmiastowe ;)

  11. Właśnie zrobiłam, wyszło przepysznie! Nie mogę się zdecydować, co lepsze – kurczak z jabłkami czy indyk z gruszkami ;)

    Czekam na książkę z niecierpliwością!!!!

  12. Zosiu, bardzo Ci dziękuje za tak pyszny przepis! Zawsze byłam sceptycznie nastawiona do pieczonych udek z kurczaka, wydawały mi sie zbyt suche i bez smaku. Ten przepis zmienił moje nastawienie, kurczak jest soczysty i pyszny ;)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.