Skip to main content

Pieczony pstrąg z pomidorami, cukinią i świeżą szałwią

W dzisiejszym przepisie zależało mi na tym, by pokazać że rybę nie trzeba wyłącznie smażyć w głębokim oleju. To dość ważne, by korzystać ze zróżnicowanych przepisów, dostarczając organizmowi różnorodnych składników odżywczych. W tym przepisie wystarczy podsmażyć czosnek, cebulę i cukinię z dużą garścią świeżej szałwii, a następnie przykryć tym filety z pstrąga i zapiec w piekarniku przez  25 minut. Tak przygotowana ryba jest krucha i soczysta – jednocześnie dostarczamy organizmowi wyśmienite warzywa i zioła. 

Skład:

(przepis dla 4 osób)

2 duże filety z pstrąga

1 duża cukinia

1 puszka pomidorów

3-4 ząbki czosnku

2-3 czerwone cebule

garść świeżej szałwii / pietruszki / + 4 ziarenka ziela angielskiego

sól morska

świeżo zmielony pieprz

oliwa z olwiek

do podania: puree z ziemniaków (dodaję masła, mleka i dużo zielonej pietruszki)

sałatka z selera z dodatkiem oliwy truflowej i koperku (selera gotuję dosłownie chwilę, żeby był kruchy)

A oto jak to zrobić:

1. Filety dokładnie myjemy, osuszamy, solimy i doprawiamy pieprzem. Umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy świeże gałązki szałwii i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kawałki cukinii i smażymy kolejne 3 minuty. Na końcu dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na przygotowane filety z pstrąga. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 25 minut. Podajemy z puree z ziemniaków i sałatką z lekko podgotowanego selera z oliwą truflową i świeżym koperkiem.

Komentarz: Pstrąga możemy zastąpić halibutem lub dorszem. Z łososiem nie próbowałam. 

23 Odpowiedzi do “Pieczony pstrąg z pomidorami, cukinią i świeżą szałwią”

  1. mniam … ;) wygląda bardzo apetycznie :)

    Pozdrowienia z Poznania :)

    p.s. kiedy nas odwiedzisz?

  2. Fajny przepis Zosiu! Tego mi bylo trzeba :) bo mam rybe w lodowce tak wiec jutro pomysl na obiad mam z glowy :)
    Dziekuje I pozdrawiam x

  3. … i ta ściereczka dopasowana krateczką do koszuli modela…
    Oj Pani Cudny zachwyca Pani i zwala z nóg swoją kulinarną mocą i tą perfekcją w każdym calu :)

  4. Zosiu, naprawdę świetna propozycja! Szybkie i nieskomplikowane, a jednocześnie lekkie i kolorowe! Mam już top listę takich Twoich przepisów i ten z pewnością również na nią trafi! Pozdrawiam serdecznie

  5. Wygląda apetycznie ;) Jutro z samego rana pędzę po rybę i reszcztę składników ;)

  6. Piękny, jak wszystko co wychodzi spod Twych palców…;) A u mnie równie seksowny dorsz, prosto z kolacji Christiana Greya ;)

  7. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję :) A gdzie można dostać oliwę truflową?

    Pozdrowienia ze Szczecina!

  8. Na instagramie widzę piękną dziewczynkę :) i fajnie posłanko dla pieska.:) Wczoraj był dzień kota , już niedługo będzie dzień psa chciałabym mu kupić takie legowisko. Czy mogę zapytać gdzie zostało kupione?
    Pozdrowieniami

  9. Świetny przepis! :) Czy mogłabyś napisać z czym podałaś pstrąga?
    Pozdrawiam

  10. Wygląda pysznie. Masz może przepis na masę cukrową ? W internecie pełno przepisów, ale nie wiem czy na 100% jest prawdziwy.

  11. Zosiu, melduję że dzisiaj zrobiłam pstrąga wg Twojego przepisu i wyszedł wspaniały. Miałaś świetny pomysł z podsmażeniem w pierwszej kolejności żiół.
    Miłego wieczoru,
    tania

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.