Skip to main content

Pietruszka, cukinia, pomidory i tagliatelle szpinakowe. Jest i mięso!

To jedno z tych dań specjalnie dla osób, które twierdzą, że są bardzo zajęte i nie mają czasu na gotowanie. Jest całkiem dobre, zdrowe i jest mięso, co oznacza, że nie muszę przygotowywać oddzielnego obiadu dla męskiej części domowników!

Skład:

(4 porcje)

400 g makaronu tagiatelle

ok. 350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

4 pomidory

2 cukinie

duża garść swieżej pietruszki

1 łyżeczka suszonego majeranku oraz tymianku

garść oliwek (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

A oto jak to zrobić:

 1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Mięso doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. W trakcie smażenia dodajemy suszony tymianek i majeranek.

2. Cukinię kroimy w plastry, a pomiodry w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa. Całość łączymy i smażymy ok. 6-7 minut. Doprawiamy sporą ilością pietruszki i łączymy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem możemy posypać świeżo startym parmezanem.

 

Follow my blog with bloglovin!

64 Odpowiedzi do “Pietruszka, cukinia, pomidory i tagliatelle szpinakowe. Jest i mięso!”

  1. apetyczny obiad lecz mięso wolałabym indycze. Jak zwykle piękne fotografie zachęcają do szybkiego odtworzenia dania we własnej kuchni :)

  2. mmmm, wygląda pysznie, napewno spróbuje :)
    Szkoda Zosiu, że ostatnio tak mało postów, ale rozumiem, że dzidzia domaga sie mamusi :)

    ps. wykonałam juz wiele Twoich przepisów – mimo, że jestem ogólnie “niegotująca” ;) ale już zachwyciłam gości smacznymi daniami – najlepsze jest ciasto z mascarpone i kajmakiem :D
    pozdrawiam

  3. już z samego rana Nasza Zosia serwuje pyszne dania :) czyli kolejny fantastyczny przepis na obiadek, który z chęcią wypróbuję :)

  4. mniam … pychota !! :D:D:D kolejny super przepis :D pozdrawiam i miłego weekendu Zosiu :D:D

  5. Wygląda cudnie. Czy jesli warzywa dodamy razem z mięsem to dojda w tym samym czasie? Pozdrawiam :)

  6. Dzisiaj wypróbuję ten przepis, bo właśnie wrócilam ze wsi od babci z reklamówką pomidorów i 2-kilogramową cukinią :)

    Czy pomidorów nie potrzeba obierać ze skórki?

  7. Witam Zosiu! A czy zamiast cukinii można użyć kabaczek? Pozdrawiam. Miłej soboty! ;)

  8. Zosiu przepis się wydaje super:)
    Dzis juz wiem czym zaskocze ( mam nadzieje) chłopaka:)
    Pozdrawiam serdecznie

  9. a ja właśnie szukam pomysłu co zrobić z moją ogromną cukinią, a tu proszę idealne wręcz danie :)

  10. mniammm-moje smaki:) to już wiem co mam jutro na obiad;) Zosiu-a wiadomo już mniej-więcej kiedy można się Twojego albumu spodziewać????bo już się doczekać nie mogę:)

  11. wygląda pięknie,ale nigdy nie przekonam się do cukinii i pomidorów ze skórą. zawsze je obieram i wam też to polecam. zajmuje tylko chwilkę, a to dużo większy komfort jedzenia – a nie natrafianie co chwila na twarde skóry bleee.

  12. a ja mam pytanie, chodzi o te napisy przy produktach:) czy to jest jakis specjalny blat, czy mazak? dziekuje z gory za odpowiedz;)

  13. Przepis wspaniały….. połączenie mięsa ( ach ci faceci) z warzywami jest świetny… a dodatkowo jak zawsze danie wygląda cudownie :)
    Aż chce się gotować ;D

  14. Zosia, ale genialne jest to pierwsze zdjęcie :) Strasznie mi się podobają te podpisane produkty!!! Czy to była jakaś kartka papieru i napisy markerem czy w komputerze robione? Jestem tak zainspirowana tą formą przedstawienie produktów, że może kiedyś wykorzystam to na swoim blogu (choć prowadzę bloga z całkowicie innej branży) :) Noż po prostu cudowne :)

    • zwykła kartka papieru + marker!

      Cieszę się, że się podoba:)

      Pozdrawiam ciepło!
      Zosia

  15. Umnie prawei polnoc, jednak nie moglam sie powstrzymac by tu jeszcze nie zajrzec i….juz wiem co na jutrzejszy obiad.
    Zosiu, wyprobowalam juz sporo przepisow z Twojej strony i nigdy sie nie zawiodlam :) Zawsze jest ciekawie, smacznie i te oblednie smakowite zdjecia…
    Jestem zapracowana, mloda mama, ktora dzieli czas miedzy biuro, dom i rodzinke wiec codzienny obiad to prawdziwe wyzwanie. Dzieki Twoim przepisom, gotowanie stalo sie relaksem i zabawa a nie przykra koniecznoscia. DZIEKUJE i pozdrawiam z UK.

  16. Ten przepis jest genialny! Od razu kiedy go zobaczyłam postanowiłam wypróbować to danie, zmodyfikowałam jedynie pomidorki – dodałam całe w puszce oraz dosypałam sera prosto na patelnię. Mniam mniam :)

  17. Zosiu, bardzo chętnie poczytałambym posta o naczyniach i akcesoriach, które używasz i polecasz w kuchni, również o dekorowaniu potraw, sposobie podawania.

  18. Zosiu, bardzo przydałoby się na Twoim blogu okienko “szukaj”. Chciałam znaleźć przepis na knedle i muszę się posłużyć znaną wyszukiwarką, a wolałabym wpisać bezpośrednio na blogu :) Pozdrawiam!

  19. Wczoraj zaserwowałam danie na kolację. Wyszło rewelacyjnie i wszystkim smakowało. Dokonałam jednak małej modyfikacji – zamiast pietruszki użyłam bazylii. Czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam

  20. Witaj Zosiu;)
    Bardzo Cię proszę o informację chyba, że to tajemnica;)
    Kiedy Twoja książka kucharska będzie dostępna?
    Pytam bo bardzo lubię książki i dla mnie są wygodne te tradycyjne, szybko dostępne;)
    Mieszkam teraz w Niemczech a moja mama szykuje mi paczkę więc jeżeli Twoja książka będzie gotowa niedługo to chętnie poczekam aby ją zamówić;)
    Bardzo często korzystam z Twoich przepisów i ta książka jest moim aktualnym marzeniem;)
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Ania

  21. Mam ochotę wypróbować przepis :) Zdjęcia zachęcają :)

  22. Zosia,

    poratuj kulinarną propozycją dla męskiej części globu z okazji ich nadchodzącego święta (;
    Pozdr.

  23. Uwielbiam wszelkie potrawy z makaronem, więc ten jest na mojej liście ‘must do in the kitchen’ ;-) Pozdrawiam, czekam na nowe przepisy.

  24. Pingback:L4 | W kolorze szminki … L4 | czyli świat oczami kobiety!

  25. A lot of what you mention happens to be supprisingly legitimate and it makes me wonder why I had not looked at this in this light previously. This piece truly did switch the light on for me as far as this specific subject matter goes. But at this time there is one point I am not necessarily too comfortable with so whilst I attempt to reconcile that with the actual central theme of the position, permit me observe exactly what all the rest of the subscribers have to say.Nicely done.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.