Pizza z kiełbasą chorizo, mozzarellą i świeżą rukolą

Skład:

(z przepisu na ciasto wychodzą dwie pizze o średnicy ok. 20 cm)

ciasto:

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml letniej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

400 g mąki pszennej

szczypta soli morskiej + szczypta suszonych ziół

składniki na pizzę:

4-5 małych kiełbasek chorizo

2 kule mozzarelli

garść świeżej rukoli

papryczka chili (opcjonalnie)

świeże listki rozmarynu

sos do pizzy:

1 puszka pomidorów

4-5 ząbków czosnku

1 cebula (drobno posiekana)

kilka kropel sosu Tabasco

garść listków świeżej bazyli

sól i pieprz

do podania: ketchup Pudliszki 

A oto jak to zrobić:

1. W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę , przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 1 godziny lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość. Aby przygotować sos, podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię (jeżeli w trakcie smażenia powstało dużo soku pomidorowego, odsączam go aby sos był bardziej gęsty).

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy, Dzielimy na dwie części i z każdej formujemy cienki okrągły placek (możemy użyć wałka do ciasta). Blachę smarujemy tłuszczem, umieszczamy krążki ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku. Tuż przed podaniem, na wierzchu pizzy rozkładamy świeże liście rukoli. Polecam do pizzy podać pikantną oliwę z oliwek.

Komentarz: Przed włożeniem gotowej pizzy do piekarnika, ciasto skrapiam oliwą z oliwek i posypuję startym czosnkiem. Dla tych, którzy podobnie jak ja kochają czosnek, polecam po nasmarowaniu blachy tłuszczem, przetrzeć również blachę ściętym kawałkiem czosnku. 

Przepis na ciasto nieco zmodyfikowany (na podstawie książki: Kitchen Aid, Wielka księga przepisów, 2011).

Jeżeli macie jakieś swoje sprawdzone patenty na domową pizzę- z przyjemnością je poznam!

Follow my blog with bloglovin!