Skip to main content

Placki ziemniaczane z boczkiem, cebulą i kminkiem

Skład:

(przepis na ok. 12-15 sztuk)

ok. 1,5 kg obranych ziemniaków

2 jajka

8 plastrów wędzonego boczku

1/2 szklanki płatków owsianych

2 średnie cebule 

1 łyżka kminku

sól morska

sos: śmietana 18% + czosnek

przecier pomidorowy

do smażenia: olej

A oto jak to zrobić:

1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na grubym oczku. Lekko odciskamy powstały sok. Posiekaną w kostkę cebulę i boczek podsmażamy na patelni. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy jajka, płatki owsiane i kminek. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 

2. Usmażone placki podajemy ze śmietaną wymieszaną z posiekanym czosnkiem lub przecierem pomidorowym z odrobiną śmietany.

Komentarz: Sposób smażenia placków zależy od naszych upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię. 

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na grubym oczku.

 Lekko odciskamy powstały sok.

Posiekaną w kostkę cebulę i boczek podsmażamy na patelni. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy jajka, płatki owsiane i kminek.

 Całość dokladnie mieszamy. Doprawiamy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Usmażone placki podajemy ze śmietaną wymieszaną z posiekanym czosnkiem lub przecierem pomidorowym z odrobiną śmietany.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

41 Odpowiedzi do “Placki ziemniaczane z boczkiem, cebulą i kminkiem”

  1. To teraz już wiem, jak urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane:) Bardzo mi odpowiadają te składniki!
    Znalazłaś już tę złączkę od blendera?:)
    Pozdrawiam jesiennie!
    Monika

    • Basiu! Dziękuję za odwiedziny! Polecam wypróbować przepis :) Pozdrawiam ciepło!

      • Bardzo często próbuję Twoje przepisy a zwłaszcza tarty :) dziś będę robić krem z dyni ale w piątek te placki będą gościć na moim talerzu :)

          • Niestety nie, dziś to będzie mój debiut czyli wykonanie samego kremu z dyni, ale z gruszką to chyba musi być fajnie połączenie smakowe :)

  2. Zosieńko, czy tylko ja zauważyłam, że ostatnio publikujesz bardzo dużo wpisów?! Super, bo ja czekam na każdy jak na wydarzenie :* Dobrze że Cię tu mamy!

  3. Hmmm… Smak dzieciństwa. Moja Mama zawsze podawała takie właśnie dwa sosy:-) Pyszotka! Proste i smaczne:-)
    Pozdrawiam słonecznie, jesiennie z pięknych Beskidów,
    Marta:-)

  4. Jutro robię na bank, bo akurat mam składniki ! Zastanawiałam się , co ugotować, ale problem rozwiązany :>

  5. Dzien dobry, mam pytanie (moze niezbyt madre – dopiero wdrazam sie w gotowanie :)) – po co te rekawiczki? :)
    Czy sa jakies konkretne powody, dla ktorych w domu powinno sie uzywac rekawiczek do tarcia ziemniakow (ktore pozniej bedda poddawane obrobce cieplnej)?

    • no np. ja tez uzywam, bo jak nie załoze, to mnie strasznie swedzi skóra rąk od tych kwasów z surowych warzyw, poza tym niszcza sie paznokcie i po 1 dniu od manicure wygladaja jak u żulicy

    • Wszystkie pytania są mądre :-) Korzystam z rękawiczek, gdyż od kilku miesięcy mam problemy z uczuleniem na dłoniach – skrobia ziemniaczana niestety bardzo podrażnia :) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!

  6. Coś dla Mnie – wersja bezglutenowa.
    Z całą pewnością pojawi się na Moim talerzu w tym tygodniu.

    • jak bezglutenowa skoro sa płatki owsiane ? zwykły owies jest mega zanieczyszczony glutenem.

      • używam płatków owsianych bezglutenowych ceryfikowanych ze znakiem przekreślonego kłosa

  7. Zawsze mam problem z plackami. Jeśli chce zrobić takie grubsze jak Twoje, to zawsze w środku wydają mi się surowe dlatego zawsze robię takie cieniutkie jak naleśniki :(

  8. Genialne! Niby placki ale jednak inne niż do tej pory robiłam. Koniecznie je zrobię, bo uwielbiam placki za to mąż nie lubi. Może w takiej wersji mu posmakują :)

  9. W dzieciństwie nigdy nie lubiłam jeść placków ziemniaczanych, ale na szczęście można je po swojemu “dekorowac” – dzięki Zosiu za kolejne inspiracje…
    Pozdrawiam serdecznie

  10. Pyszne, nawet bez kminku. Nie znalam wersji z boczkiem. Nawet moja corka zjadla dwa a do tej pory plackow ziemniaczanych nie lubila :-)

  11. A gdzie można dostać taka pomysłowa tace? :) Bardzo dziękuję za przepis, jutro robię placki i zdam raport :) Udanego tygodnia życzę Gosiu! :)

  12. Przepraszam, Zosiu, rzecz jasna mialam na myśli :) ale klops, przepraszam, pomyliłam sie… :(

    • Droga Maju, no właśnie cały czas jestem na etapie próbowania… i nie mam swoich faworytów :(

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.