Przepis dla 2 osób

Skład:

6 płatów do lasagne

ok. 150 g sera typu gorgonzola

3/4 szklanki mleka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

1 czerwona cebula

2-3 plastry wędzonego boczku

garść świeżych kurek

sól morska

swieżo zmielony pieprz ziołowy

1-2 łyżki masła do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła (do zarumienia). Przekładamy do naczynia i na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i boczek. Doprawiamy solą.

2. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy ser gorgonzola. Gotujemy przez 6-8 minut stale mieszając – ser powinien się roztopić (możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej aby zgęstniał sos). Płaty lasagne gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody, aż będą miękkie. Za pomocą cedzaka wyjmujemy płaty i układamy bezpośrednio na talerzu. Dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem, polewamy sosem z gorgonzoli i posypujemy podsmażonymi kurkami. Całość posypujemy startym parmezanem i szczyptą zmielonego pieprzu ziołowego. 

Komentarz: Płaty do lasagne można oczywiście zastąpić innym dowolnym makaronem (miałam spory zapas po ostatniej lasagne, stąd ten przepis) :-)

Zapraszam również po przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)

Kategorie:

27 odpowiedzi na “Płaty lasagne z kurkami w kremowym sosie z gorgonzoli”

  1. Zosiu!

    Już mam pomysł na dzisiejszy obiad! :)
    Tak się właśnie zastanawiałam jak podać kurki, teraz już wiem! :) W połączeniu z gorgonzolą muszą smakować obłędnie! :)

    Dobrego popołudnia. Przesyłam uściski,
    Kinga

  2. Wygląda ładnie, ale lepiej byłoby zrobić lasagne z kurkami i sosem z gorgonzoli :)

  3. Jeden podstawowy błąd jest w tym przepisie – kurki prażymy najpierw na patelni bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Smażone od razu na tłuszczu twardnieją.

  4. Zosiu jestem fanka Twoich przepisów ale ten jest naprawdę slaby. Moglabys bardziej się wysilić:(

  5. Zosiu czy mogłabyś mi napisać gdzie kupiłaś mlecznik z trzeciego zdjęcia?

  6. Już sobie wyobrażam jak to musi obłędnie smakować!
    Nie wiem skąd czerpiesz pomysły, Zosiu… ale korzystaj z tego źródła dalej!

  7. Przygotuję dzisiaj na obiad! Już jestem głodna :)
    Pozdrawiam!

  8. Kocham kurki! U mnie niedługo na blogu przepis na tartę z kurkami <3 http://www.llealicious.blogspot.com

  9. a ja przegapiłam w tym roku sezon na kurki…Twój przepis mnie jednak zmotywował i będzie danie z kurkami:):):)

  10. Przepis wydaje się super szybki, a przy tym smaczny! :) Zrobię w weekend, jeśli gdzieś dostanę kurki!
    Pozdrawiam,
    Ania (www.interesowania.blogspot.com)

  11. super trafiłaś z tym przepisem, bo właśnie dzisiaj kurki chodziły mi po głowie. :)
    Zosiu, Twój blog jest bardzo estetyczny, inspirujący, przyjemny dla zmysłów i chyba muszę zapytać – jak udaje Ci się godzić wszystkie obowiązki i tak wspaniale prowadzić blog ( czy blogowanie to Twoja praca )?
    pozdrawiam serdecznie

  12. Coś dla mnie. Wszystko co uwielbiam – kurki, makaron, ser – jutro będzie na obiad :) Dziękuję za pomysł i pozdrawiam!

  13. Prosty i pyszny pomysł :)

  14. Mam wrażenie, że Zosia nie zna innego sera. Ciągle gorgonzola i gorgonzola….

  15. Zosiu, bardzo Cię proszę o podanie linka do Twojego posta z dobrymi knajpami w Rzymie oraz lodami

  16. No wygląda pysznie

  17. Nudy

  18. Bardzo smaczny obiad, mój mąż był zachwycony :) Dodałam tylko jeszcze pierś z kurczaka aby było bardziej treściwie :)

  19. Zrobiłam wczoraj na kolację. Smakuje obłędnie!

  20. Pysznie wygląda to danie. Koniecznie muszę takie zrobić :)

  21. Przepis świetny, dziś serwuję na kolację urodzinową męża:-) Zresztą wszystkie Twoje przepisy z kurkami są naprawdę super. Zupa kurkowa palce lizać! Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia!

Dodaj komentarz