Płaty lasagne z kurkami w kremowym sosie z gorgonzoli

Przepis dla 2 osób

Skład:

6 płatów do lasagne

ok. 150 g sera typu gorgonzola

3/4 szklanki mleka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

1 czerwona cebula

2-3 plastry wędzonego boczku

garść świeżych kurek

sól morska

swieżo zmielony pieprz ziołowy

1-2 łyżki masła do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła (do zarumienia). Przekładamy do naczynia i na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i boczek. Doprawiamy solą.

2. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy ser gorgonzola. Gotujemy przez 6-8 minut stale mieszając – ser powinien się roztopić (możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej aby zgęstniał sos). Płaty lasagne gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody, aż będą miękkie. Za pomocą cedzaka wyjmujemy płaty i układamy bezpośrednio na talerzu. Dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem, polewamy sosem z gorgonzoli i posypujemy podsmażonymi kurkami. Całość posypujemy startym parmezanem i szczyptą zmielonego pieprzu ziołowego. 

Komentarz: Płaty do lasagne można oczywiście zastąpić innym dowolnym makaronem (miałam spory zapas po ostatniej lasagne, stąd ten przepis) :-)

Zapraszam również po przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)