Skip to main content

Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara.

   Jeżeli jesteśmy zmęczeni po niedzielnych, rodzinnych obiadach złożonych z trzech, a czasem nawet  z czterech dań + deser, to proponuję na dzisiejszy posiłek, wyjątkowo prosty i szybki w przyrządzeniu przepis na makaron carbonara. Ja osobiście, przyrządzam go najczęściej, gdy się zupełnie nie spodziewam gości, a akurat dziwnym trafem mam resztki boczku w lodówce, lub gdy poprostu nie mam zupełnie ochoty na dłuższe gotowanie. 

Skład:

400 g  makaronu spaghetti

200 g chudego, wędzonego boczku 

2 jajka

2 żółtka

150 ml śmietany 18%

250 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka czerwonej, ostrej papryki

2 łyżeczki świeżo startego pieprzu

starty parmezan lub inny ostry ser

sól

A oto jak to zrobić:

  1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił,

  2. kroimy boczek na cienkie plasterki i smażymy na patelni, aż się zarumieni. Za pomocą papierowych ręczników, odsączamy boczek od powstałego tłuszczu,

  3. w średniej misce mieszamy jogurt grecki ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz i szczypę soli, a następnie wrzucamy boczek. Mieszamy,

  4. w oddzielnym naczyniu, za pomocą trzepaczki do jajek łączymy jajka z żółtkami i dosypyjemy wg. uznania troche parmezanu,

  5. starannie odsączamy makaron i odstawiamy na mały ognień. Dolewamy do makaronu naszą masę jogurtową z boczkiem,jajka z parmezanem i wszystko mieszamy na małym ogniu ok .4 minut. Przed podaniem proponuję udekorować gałązką bazylii i pomidorkiem koktajlowym.

.. tuż przed podaniem, możemy posypać parmezanem lub innym ostrym w smaku serem

70 Odpowiedzi do “Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara.”

    • Pyszne ! ja dodaję jeszcze natke pietruzki jadłam kiedys taka carbonarę w restauracji i peitruzka super pasuje! :) Zosiu podaj jeszcze jakies inne sprzepisy na makarony bo poprostu kocham włoską kuchnię :)

  1. pychotka. świetne proporcje. z chęcią dzisiaj zrobie. pozdrawiam Cie Zosiu gorąco!!!!~!

  2. No …. Carbonara jest Extra….
    Tylko ….. skąd tam jogurt grecki ? Czyżby jako “dbanie o linię” ?
    choć może rzeczywiście można spróbować odmiany

    A swoją drogą jako ciekawostkę można podać fakt iż są rejony we Włoszech gdzie do Carbonary nie dodaje się ani śmietany ani jej substytutu… tylko jajka i pancettę ( oryginalnie to chyba suszone podgardle ale u nas raczej nie do dostania )

  3. Przepraszam ze troche nie na temat- zauwazyłam ze chyba uzywasz kuchenki indukcyjnej? Mozesz napisać jak Ci się na niej gotuje? Słyszałam bardzio różne opinie a przy okazji przeprowadzki będe ‘skazana’ na takową a sama póki co tylko wode na niej zagotowałam ( a to i tak z pewną obawą stojąc obok i obserwując co tez ona zrobi).

    • ja uzywam kuchenki indukcyjnej od 4 miesiecy i jestem zadowolona. Jedynym mankamentem jest to że nie wszystkie garnki nadają się do indukcji a tak poza tym podobno jest oszczędniej :)

      • dzięki, no własnie o tym że oszczędniej tez słyszałam ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić gotowanie bez odgłosu palącego się płomienia a zamiast tego buczeniem przerywanym piszczeniem co jakis czas- ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia;-)

    • Ja również korzystam z kuchenki indukcyjnej od jakiś 4 lat, jest bardzo prosta w użyciu, w prawdzie trzeba posiadać w domu garnki z płaskim dnem, to jak najbardziej polecam! ;]

  4. o tak,Carbonara to smaczna sprawa,trzeba tylko uważać przy dodawaniu masy jajecznej do makaronu żeby nie zrobiła się jajecznica ;-)

  5. Hej Zosiu, jesteście z Kasią w dzisiejszym wydaniu PARTY. Fajny artykuł- kibicuje Wam baaardzo!

  6. Doceniam sos własnej produkcji :), też taki robię, ale gdy nie mam czasu to kupuję fix do sosu śmietanowego z ziołami, dodaję śmietankę i siup na patelnię z podsmażonym boczkiem.
    Zamiast spaghetti można dać penne. Zamiast boczku łososia (tylko się bardzo krótko go podsmaża, jakieś 30 sek na rozgrzanej oliwie). Milion wariacji. A podniebienie szaleje z zadowolenia!

  7. Mniam, pychotka:) Tak się składa, że uwielbiam spaghetti, nie tylko carbonara, ale również bolognese. Także może kiedyś jakiś przepis na bolognese się znajdzie?;) Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia.

  8. Mama pytanie ile dodać przypraw: 2 łyżki czy łyżeczki? Bo poprzez łyżki rozumiem duże łyżki stołowe. Nie za dużo tej gałki?

  9. Do tej pory wypróbowałam wszystkie Twoje przepisy, wszystkie się udały i wszystkie wszytkim smakowały, także, czekam na kolejne:-)

  10. Oprócz smakowitego przpepisu, jaki na pewno wypróbuję , masz też śliczny strój:))
    Skąd sweterek?

  11. Witam,
    badzo podobają mi się twoje przepisy, zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło przepyszne;-) na zdjęciach widać że korzystasz z jakiejś książki kucharskiej. czy możesz zdradzić co to za książka? czy masz może książke własną?

  12. Zosiu,wszystkie twoje przepisy wyglądają fantastycznie,ale niestety mają jedną małą wadę.Są okropnie kaloryczne!! :D Makaron to jest moja wielka pasja,ale przed latem trzeba zadbać o linię, więc może dodasz przepis na jakiś smaczny dietetyczny obiadek, tudzież przekąskę?

  13. Gosiu, uwielbiam Cię:)) Jesteś śliczna, prezentujesz fantastyczne przepisy i zaglądam na MLE w zasadzie tylko, żeby zobaczyć czy jest coś nowego od Ciebie. Jak otworzysz kiedyś własną restaurację koniecznie daj znać.

    Zdjęcia też ty robisz na potrzeby bloga, dobrze zrozumiałam? :)

  14. Zosiu, uwielbiam Cię:)) Jesteś śliczna, prezentujesz fantastyczne przepisy i zaglądam na MLE w zasadzie tylko, żeby zobaczyć czy jest coś nowego od Ciebie. Jak otworzysz kiedyś własną restaurację koniecznie daj znać.

    Zdjęcia też ty robisz na potrzeby bloga, dobrze zrozumiałam? :)

  15. Wyszło rewelacyjnie ! Ciasto marchewkowe też ; )) Potrafisz sprawić, że taki nieudacznik kuchenny – jak ja – może stworzyć ze zwykłej potrawy dzieło sztuki! ;) Najlepszy blog o gotowaniu. Gratulacje !

  16. Zrobiłam wczoraj spaghetti carbonara i dodałam mniej niż 2 łyżki pieprzu, i tak jak dla mnie to za dużo :) na pewno 2 łyżki? :) Na 100% jeszcze zrobię z tego przepisu spaghetti carbonara, ale zdecydowanie mniej pieprzu dodam :) Serdecznie pozdrawiam i szykuje się za robienie ciasta marchewkowego, ponieważ zawsze chciałam je spróbować :)

  17. Rewelacja, szybko i przede wszystkim pysznie!!!
    Moje córeczki zajadały się tym cudem.

  18. jesli nie mam jogurtu greckiego, moge dodac zamiast niego wiecej smietany? ogolnie smakowicie:)

  19. I Szczecin również spróbował Twego przepisu. ;-) To pierwsze moje spaghetti, które – o dziwo! – udało mi się przygotować bez kuchennej rewolucji. Pozdrawiam serdecznie! ;-)

  20. Świetny przepis-zamierzam zrobić w piątek:)I czekam na dalsze inspiracje:))Pozdrawiam z nad filiżanki gorącej czekolady

  21. Witaj,
    Zosiu mam wielką prośbę napisz proszę jaki masz kolor na ścianie w kuchni. Bardzo mi się spodobał, a nie bardzo mogę go rozgryść. Tak sobie myślałam, że fajnie by było jakbyście umieszczały od czasu do czasu jakieś piękne wnętrza na swoim blogu…
    pozdrawiam
    Imienniczka

  22. Mam pytanie.
    Może było ono zadane gdzieś wcześniej ale nie zauważyłam. Ty i Kasia macie świetną figurę. Jak wy to robicie? Ćwiczenia czy sposób odżywiania się?

  23. chociaż mam dopiero 13 lat to uwielbiam gotować … ten przepis wypróbowałam we wtorek po testach . Od razu się odstresowałam:)

  24. Na pewno pyszne, ale ja, wielki nieudacznik kuchenny zamiast łyżeczek dodałam ŁYŻKI przypraw. Efekt możesz sobie wyobrazić ;D pewnie będę próbować jeszcze raz bo uwielbiam to danie. Za to ciasto marchewkowe wyszło

  25. Zosiu super! pierwszy raz robiłam carbonarę, nie potrafię gotować wiec sie obawialam jak sobie poradzę ale wyszło cudowne! dziękuję ci, jesteś moim przewodnikiem po krętych ścieżkach kuchni ^^ buziaki!

  26. wypróbowane! (nareszcie mi się udało i to nie będzie pierwszy i ostatni raz!), jesteście obie dziewczyny rewelacyjne. Kasia zainspirowała mnie do tego, żeby zwracać uwagę na to w co i jak się ubieram, wróciła mi chęć do codziennego “strojenia” pomimo licznych obowiązków (absorbująca praca, dwu letnie dziecko i takie tam:), a ty Zosiu spowodowałaś, że chce mi się, znów, pomimo licznych obowiązków, wejść do kuchni i testować twoje przepisy!!! :) dziękuję wam bardzo!
    Wczoraj jak zrobiłam carbonarę (mimo, że jak na mój gust była trochę za ostra bo nie przepadam) to mój mąż zajadał się aż mu uszy się trzęsły :) a że porcja wyszła spora jak na dwie dorosłe osoby to dzisiaj przyniosłam sobie resztę i skonsumuję na lunch :)
    Pozdrawiam!!!

  27. Zosiu, przepisy są super, każdy gwarantuje kulinarny sukces. Przy okazji tego wpisu dojrzałam, że korzystasz z porad kulinarnych jednej z moich ulubionych ” kuchennych dobroczyńców”, mam oczywiście na myśli Nigellę Lawson. Posiadam w kuchni kilka pozycji proponowanych przez tą szaloną angielkę i oczywiście wszystkim polecam, moje oko najbardziej przykuła “Nigella ekspresowo”
    Pozdrawiam :)

    • .. tak rzeczywiście ”Nigella ekspresowo” jest rewelacyjna. Chyba nawet lepsza niż ta najnowsza pozycja. Pozdrowienia ze słonecznego Trojmiasta!

  28. To danie ostatnio króluje w mojej kuchni !
    Mój mężczyzna się co tydzień o to upomina ;)

  29. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  30. ten przepis jest boski. Podobnie jak Ty robię to spaghetti gdy mam niespodziewanych gości albo gdy poprostu nie bardzo chce mi się gotowac a zjadłabym coś sycącego. Wgl dania makaronowe są bosskie ;D pozdrawiam serdecznie i czekam na WIĘĘCEJ!! ;D

  31. wypróbowałam dziś :) i jestem bardzo zadowolona, mojemu dziadkowi też bardzo smakowało ;)

    ps. chciałam zauważyć, że miseczka stojąca na tej podkładce na ostatnim zdjęciu daje bardzo fajny efekt :D (nie wiem czy na żywo tez, ale na zdjęciu ta kompozycja tworzy ciekawą perspektywę ;)

    Pozdrawiam :)

  32. Zosieńko, moja carbonara smakuje jak przypalone mleko do tego jest lekko różowa. Co robię źle? Pomocy!!!

  33. W przepisie jest chyba za dużo papryki, bo carbonara wyszła mi za bardzo ostra (a uwielbiam ostre potrawy). Ponad to na zdjęciu Twoja carbonara jest biała, a moja (jak u kilku osób) wyszła różowawa. Wydaje mi się, że to właśnie od zbyt dużej ilości papryki.

  34. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  35. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara. | Make Cooking Easier. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  36. Hey, Great job! This is very much helpful for my research and i hope to run through more of your posts someday! How i wish i can see you in person so i can get to know you more.

  37. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara. | Make Cooking Easier .

  38. Ohh wonderful post, could effectively anybody make clear a whole lot more? waiting your personal a good deal much more posts.

  39. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara. | Make Cooking Easier .

  40. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!. Thanks For Your article about Poniedziałkowy obiad, czyli spaghetti carbonara. | Make Cooking Easier .

  41. Zrobiłam, zgodnie z przepisem. Niestety nie wyszła, wszystko wylądowało w koszu. Chyba tej gałki za dużo, carbonara miała okropny posmak. Bez gałki na pewno byłaby jadalna ale i tak bez rewelacji. Czy jest obiad którego nie sposób zepsuć?

  42. Pingback:Google

  43. Skoro to danie jest takie szybkie w przygotowaniu, to zastanawiam się dlaczego nie było go jeszcze w mojej kuchni! :)
    Chyba w weekend czas nadrobić kuchenne zaległości :)

  44. Moje spagetti wyszło dość kwaśne mimo tego, że ściśle trzymałam się proporcji. Jaka może być tego przyczyna?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.