*    *    *

Zaledwie w przeciągu jednego tygodnia temperatura w Trójmieście spadła o 10 stopni C. Spodziewałam się zmiany pogody ale myśl o ciepłym, słonecznym wrześniu była bardziej kusząca. Nadal jednak mam nadzieje, że zacinający deszcz i sztorm nad Bałtykiem to tylko chwilowy kaprys pogodowy. Póki co sięgam po smaki, które bliższe są nam wczesną jesienią. A placki z ugotowanych ziemniaków z mozzarellą i bazylią podane z wędzoną rybą, to moje ostatnie odkrycie. Polecam wszystkim, którzy kochają ziemniaki!

Skład:

(przepis na 10 – 12 sztuk)

8 ugotowanych ziemniaków

2 kulki mozzarelli

garść świeżych liści bazylii

2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

gałka muszkatołowa / sól morska / świeżo zmielony pieprz

do smażenia: olej roślinny

do podania: wędzona ryba np. pstrąg lub tzw. brzuszki z łososia

sos: jogurt wymieszany z tartym czosnkiem, szczypiorem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

A oto jak to zrobić:

  1. Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką. Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków. Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placuszek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.
  2. Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z jajkiem, pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi liśćmi bazylii i mąką.  Całość doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy do połączenia się smaków.

Z masy formujemy kulkę, ugniatamy placek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu – z obu stron, do zarumienia.

Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym i wędzoną rybą (polecam wędzonego pstrąga lub brzuszki z łososia).

Kategorie:

47 odpowiedzi na “Przepis dla wszystkich kochających ziemniaki!”

  1. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy! Jutro robie placki z ziemniaków😃

  2. Czy takie placki udaloby sie upiec w piekarniku?

  3. toż to moskole grulane:) ! kochom! ale przypomniałaś :) jutro na obiad !

  4. Kocham wszystko co z ziemniaków ! :) Wczorajszy krem z pomidorów zniknął w mgnieniu oka! Dzisiaj kolej na te placuszki! Pozdrowienia z Lublina! PS. Jak się cieszę, że udało mi się być w tym roku nad morzem w piękną pogodę! Uściski :)

  5. poznańska pyra życzy miłego dnia;-)

  6. Dziękuję za pomysł na niedzielny obiad. Moi chłopcy będą zachwuceni!

  7. Zosiu, ja nie wiem jak Ty to robisz ale Twoje przepisy i zdjęcia oglada sie tak ze od razu chce sie biec do kuchni i przygotowac to dla rodziny :-) jestes niesamowita, z tych zdjec bije takie cieplo, obserwuje Twoj blog wlasciwie od poczatku, to juz chyba z 8 lat i ciągle jestem pod wrazeniem :-) gratuluje i wysylam duzo slonca z Krakowa :-)

    • Zosia

      Kasiu kochana nawet nie wiesz jak mi miło, że podoba Ci się to, co tu wyprawiam🤪❤️😘😘dziękuję❤️

  8. Czym można zamienić bazylię? Nie lubię jej.

  9. uwielbiam wszystko co ziemniaczane :) Takie kotleciki wyglądają pysznie ;)

  10. Zosiu, prawdpodobnie będę pierwszą osobą, która melduję, że PLACUSZKI wyszły obłędnie!!!! Jesteś mistrzem. Powtarzam je w najbliższą sobotę :*

    DZIĘKUJĘ!!!!!

  11. Bardzo je lubię ale robię z serem feta, muszę spróbować z mozzarellą.

  12. Czy ziemniaki gotujemy w mundurkach? ;)Pozdrawiam :*

    • Zosia

      Jak Ci wygodniej…ja nie lubię obierać, więc gotuję w mundurkach a później jakoś ta skóra łatwiej schodzi

  13. A jak robisz sos jogurtowy?

    • Zosia

      Emilio proporcje są podane w składzie :) Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam wg własnego smaku :)

  14. ❤️

  15. Kochana – właśnie zajadamy się Twoimi placuszkami – mój pięciolatek powiedział, że są PRZEFAJNE :-PPP a to duży komplement u niejadka!

    Bardzo dziękuję z imieniu całej mojej rodziny :*
    Miśla

  16. Dzień dobry Zosiu,
    Wspaniały przepis, szczególnie dla pyroholika ;) Zastanawiam się czy placki można by upiec w piekarniku ? Kombinuję jak tu je zaproponować mojej małej córeczce, która dopiero poznaje niektóre smaki :)

  17. Witam serdecznie, czy można mąkę pszenną zamienić na bezglutenową np. ryżową, ziemniaczaną lub kukurydzianą?

  18. Oh gosh!!! They look so adorable👍🏻 Thank you Zosia for lovely recipe,

    xoxo from Canada
    Liv

  19. Kocham ziemniaki! I pomyśleć, że kiedyś ich nie znosiłam ;) Połączenie ziemniaków i mozzarelli nigdy nie przeszłoby mi przez myśl, a tu proszę – taki pyszny i prosty przepis. Będę testować, bo te placuszki wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam ciepło, Kinga.

  20. Bardzo cieszylam sie na placki, zrobilam z polowy skladnikow,ale niestety rozpadly sie na patelni…:(

  21. Przepyszne! Zajadamy się z mężem-szkoda, że więcej nie usnażyliśmy! Myślę, że jutro też nam je przygotuję🙈

  22. Zosiu!
    Planuję zrobić Twoje placki, bo wyglądają pysznie, a do tego są świetnym pomysłem na danie z rybą wędzoną, którą uwielbiam.
    Myślisz, że można w tym przepisie zamienić ser mozzarella na fetę?

    Pozdrawiam niedzielnie!

  23. Zosia, a nie pokusiłabyś się na przepis na grzybową?

  24. Pani Zosiu to coś pysznego – kto by pomyślał, że zwyczajne placki mogą tak smakować. Usmażyłam wczoraj mojej bratowej (która uchodzi za mistrza w gotowaniu i powiedziała, że lepszych w życiu nie jadla).

    Dziękuję Pani pięknie za ten przepis :*

  25. ale bym to teraz zjadł. I jak tu pracować w poniedziałek rano… wiedziałem, zeby tu nie zaglądać!

  26. Zosiu jakiej firmy tą patelnia jeśli wolno spytać? Przepis na placki oczywiście pożyczam :)

  27. Zosiu mam pytanie niezwiązane z przepisem :D Ostatnio widziałam w internecie zdjęcia z Twojego ślubu i jestem zachwycona suknią ślubną. Czy możesz podać mi nazwę salonu w którym ją kupiłaś? :D

  28. Ile wagowo jest tych ziemniaków, bo zostało mi rozdrobnionych z obiadu?

Dodaj komentarz