Przepisy dla studentów. Biała fasola z duszonymi warzywami i grzankami z wędzoną papryką

img_7284

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

2 puszki białej fasoli

4 pomidory

1 cukinia

1 cebula

5-6 pieczarek

4-5 ząbków czosnku

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

2-3 gałązki świeżego tymianku + 2 liście laurowe

1 łyżka czerwonej harissy (opcjonalnie, mogą być posiekane papryczki chili)

5-6 ziarenek pieprzu

do smażenia: oliwa z oliwek

grzanki: 1 łyżka mielonej papryki wędzonej + kilka kromek czerstwego chleba

img_7262

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cukinię, plastry pieczarek i odsączoną fasolę z puszki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy harissą (opcjonalnie) i przecierem pomidorowym. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, przez 12-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami z wędzoną papryką.
  2. Aby przygotować grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy.

img_7265

img_7268 img_7272

Na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy

img_7277

Warzywa podajemy z domowymi grzankami z wędzoną papryką

img_7288

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie