img_7284

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

2 puszki białej fasoli

4 pomidory

1 cukinia

1 cebula

5-6 pieczarek

4-5 ząbków czosnku

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

2-3 gałązki świeżego tymianku + 2 liście laurowe

1 łyżka czerwonej harissy (opcjonalnie, mogą być posiekane papryczki chili)

5-6 ziarenek pieprzu

do smażenia: oliwa z oliwek

grzanki: 1 łyżka mielonej papryki wędzonej + kilka kromek czerstwego chleba

img_7262

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cukinię, plastry pieczarek i odsączoną fasolę z puszki. Całość mieszamy do połączenia się składników. Przyprawiamy harissą (opcjonalnie) i przecierem pomidorowym. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, przez 12-15 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami z wędzoną papryką.
  2. Aby przygotować grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy.

img_7265

img_7268 img_7272

Na patelni rozgrzewamy oliwę ze sproszkowaną papryką, dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i delikatnie podsmażamy

img_7277

Warzywa podajemy z domowymi grzankami z wędzoną papryką

img_7288

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

12 odpowiedzi na “Przepisy dla studentów. Biała fasola z duszonymi warzywami i grzankami z wędzoną papryką”

  1. Będzie jutro :)

  2. Zosiu, w składnikach gdzieś się pieczarki schowały ;)

  3. Zosiu, czy ten koncentrat jest konieczny?
    Pozdrawiam

  4. bardzo apetycznie :) Szkoda,że nie mogę za bardzo jeść fasoli:(

  5. Świetny pomysł; taka odświeżona wersja fasolki po bretońsku;-)
    U nas dziś na lunch, do pudełka soczewica z cukinią i pieczarkami z Twojego przepisu; py szo tka:-)))
    Pozdrawiam jesiennie z południa PL,
    Marta:-)

  6. Super wyglada i pewnie super smakuje. Marzy mi sie cykl dla starych dziadów. ….na bazie 4 skladnikow. More is less….

  7. Paluszki ciamkać! Do tej pory znałam tylko przepis na czerwoną fasolkę z puszki z dodatkiem cebuli, papryczki chili, puszki pomidorów i marchewki. Ale widzę, że przepis można zmodyfikować i użyć innych składników.

  8. Jestem na wymianie studenckiej i mam tu małe problemy z gotowaniem. Zazwyczaj nie najlepiej kończy się moje zamienianie produktów w przepisach, a także odmierzanie proporcji.
    Masz Zosiu może radę, jak bez wagi kuchennej, wymierzyć ile makaronu ugotować na jedną porcję? :D
    Ten przepis jest dla mnie idealny. Szybki i prosty. A do tego wszystkie składniki mam pod ręką.
    Proszę o więcej! ;)

  9. Zrobiłam, zjadłam, mega pyszne, smakowało nawet mężowi, który dania bez mięsa niezbyt poważa:). Tylko dodałam mniej papryki chilli i wg mnie było ok (jedną malutką z zalewy). Danie superszybkie i supersmaczne. Poproszę więcej takich przepisów.

    PS Zosiu czy sądzisz, że pasowałaby tu podduszona wołowina?

Dodaj komentarz