Przepisy dla studentów. Smażone patisony z Garam Masala

img_7021

W przypadku cyklu przepisów poświęconych dla studentów – będzie krótko i treściwie. Garam Masala to jedna z moich ulubionych mieszanek przypraw, które można dodać praktycznie do wszystkiego –  do pieczonych warzyw z patelni, ryżu, ryb lub mięsa. To połączenie mielonej kolendry, chili, kuminu, curry, kopru włoskiego, pieprzu czarnego i kardamonu. Wystarczy szczypta, a nawet najzwyklejsza cukinia nabierze niezwykłego smaku. Dzisiaj polecam doprawić nią patisony, na które jest akurat sezon i nie są drogie (na orłowskim rynku kg – 2,20 zł).

img_7003

Skład:

(przepis na 4 porcje)

3-4 patisony

2 jajka

garść bułki tartej do obtoczenia

garść mąki do posypania

3-4 łyżki przyprawy Garam Masala (mieszanka: mielonej kolendry, chili, kuminu, curry, kopru włoskiego, pieprzu czarnego i kardamonu) do kupna w sklepach internetowych

sól morska

do podania: sałatka z pomidorami, cebulą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

do posypania: posiekana natka pietruszki

do smażenia: olej kokosowy

img_7008

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte patisony obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Pestki pozostawiamy, jeżeli są małe – te większe, możemy usunąć. Obrane patisony solimy i doprawiamy przyprawą Garam Masala. Obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju kokosowym – na małym ogniu, z dwóch stron, do zarumienia. Podajemy z sałatką pomidorową i pietruszką. Świetnie smakują z ketchupem :-)

img_7012

Umyte patisony obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Pestki pozostawiamy, jeżeli są małe – te większe, możemy usunąć.

img_7014

Obrane patisony solimy i doprawiamy przyprawą Garam Masala. Obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju kokosowym – na małym ogniu, z dwóch stron, do zarumienia.

img_7024

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie