Skip to main content

Puree z ziemniaków z czosnkiem i parmezanem z pieczonymi warzywami

IMG_9648

* * *

Danie z niczego! Najważniejszą rolę odgrywają tu jednak zioła, którymi posypuję obrane warzywa. Czarnuszka siewna, papryka wędzona (słodka), pieprz młotkowany z kolendrą, kurkuma lub chili pepperoncini. Na co mamy tylko ochotę! A co do ziemniaczanego puree – musi być gładkie (jeżeli nie mamy praski, to polecam skorzystać z blendera) z dużą ilością czosnku i tartego parmezanu.

Skład:

(przepis na 2 porcje)

puree: ok. 1 kg mącznych ziemniaków

150 ml ciepłego mleka

ok. 30 g masła (najlepiej solonego)

garść świeżo tartego parmezanu

kilka listków świeżego tymianku

3 ząbki czosnku

dowolone warzywa (wykorzystałam buraki / topinambur / ziemniaki brazyliskie / seler / marchewka / czosnek w łupinach)

garść orzechów laskowych

1 łyżka czarnuszki siewnej

szczypta papryki wędzonej (słodka)

sól morska

oliwa z oliwek

do posypania: świeże kiełki + posiekana natka pietruszki

A oto jak to zrobić:

1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W rondelku zagrzewamy mleko, a następnie dodajemy do puree. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy masło, wyciśnięty czosnek, świeże listki tymianku, tarty parmezan i doprawiamy solą (jeżeli uznamy, że nasze puree nie ma aksamitnej konsystencji, możemy zmiksować blenderem).

2. W międzyczasie wszyskie warzywa dokładie myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na żaroodpornym naczyniu wraz z orzechami laskowymi. Całość posypujemy czarnuszką, wędzoną papryką, solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C (opcja: grill) i pieczemy przez 12-15 minut. Pieczone warzywa podajemy z ciepłym puree z ziemniaków. Możemy dodać posiekaną pietruszkę lub mieszankę kiełków.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

10 Odpowiedzi do “Puree z ziemniaków z czosnkiem i parmezanem z pieczonymi warzywami”

  1. Obiad marzenie:-) Uwielbiam warzywa korzeniowe i często je w ten sposób piekę. Pure można też zastąpić kaszą jaglaną; pyszota:-)
    Pozdrawiam świątecznie z południa PL,
    Marta:-)

  2. Wooooow…. pierwsze zdjęcie piękne! Sztuką jest ugotować coś smacznego ale również podać to w wykwintny sposób.
    Pozdrawiam :))

    • Najczęściej przywożę kilka litrów oliwy z wakacji (ostatnio z Toskanii) – wtedy sugeruję się ceną :-)

  3. Idealne danie, wygląda pysznie i na pewno smakuje pysznie! Jem teraz bardzo podobne pyszności – jestem mamą karmiącą piersią i pieczenie wygrywa przy tworzeniu dań :)

  4. Wygląda wspaniale! Pure, w takiej odsłonie dziś przetestuję :) Zosiu, ja z kolei polecam również pieczoną cykorię- to jest moje ostatnie odkrycie :) pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.