Skip to main content

Ravioli ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą // Ravioli with spinach, ricotta and gorgonzola

Skład:

ciasto:

300 g mąki 

3 jajka

1-2 łyżki oliwy

farsz:

1 opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150 g)

300 g ricotty

120 g gorgonzoli

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej papryczki chili

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

sos do podania: 4-5 łyżek masła + 2-3 łyżki oliwy + szczypta gałki muszkatołowej + szczypta soli

tarty parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, oliwę i zagniatamy ciasto. Jeżeli uznamy, że ciasto jest za suche to dodajmy trochę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie (lub za pomocą haka) aż stanie się zwarte i gładkie. Przykrywamy szmatką i przechodzimy do przygotowania farszu.

2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni podsmażamy do zarumienia posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i posiekane liście szpinaku. Całość dusimy na patelni ok. 10-12 minut, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość 4-krotnie. Patelnię odstawiamy z ognia. Dodajemy ricottę, gorgoznolę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą wg własnego uznania.

2. Gotowe ciasto na ravioli spłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na bardzo cienkie płaty. Za pomocą szlanki lub odpowiedniej wykrawacza wycinamy koła. Na środku koła umieszczamy farsz, boki zwilżamy delikatnie wodą i przykrywamy drugim płatem. Gotowe ravioli wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Ravioli podajemy polane mieszanką podgrzanego masła wymieszanego z oliwą, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Do tego obowiązkowo tarty parmezan :)

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

Ingredients:

Dough:

300 g flour

3 eggs

1-2 tablespoons of olive oil

Stuffing:

1 pack fresh spinach (approx. 150 g)

300 g ricotta

120 g gorgonzola

3 cloves of garlic

1 tablespoon chopped chilli

a pinch of nutmeg

salt and pepper

serve with sauce: 4-5 tablespoons butter + 2-3 tablespoons of olive oil + a pinch of nutmeg + a pinch of salt

grated Parmesan cheese

 

Here's how to do it:

  1. Sift the flour into a large bowl. Add the eggs, oil and knead the dough. If you find the dough to be too dry add a little hot water. Knead the dough by hand (or hook) until it is firm and smooth. Cover with a cloth and proceed to preparing the stuffing.
  2. To prepare the stuffing: Fry the chopped garlic and chilli on a hot pan till it turns golden brown. Add freshly ground pepper, nutmeg and chopped spinach leaves. Simmer everything on a pan for approx. 10-12 minutes, until the spinach softens and reduces its volume 4-fold. Remove the pan from the stove. Add the ricotta and gorgonzola, mix thoroughly. Season with salt to your own liking.
  3. Flatten the prepared dough with your hands and roll out into very thin sheets. Using a glass or proper cutter, cut out circles. Place the stuffing at the center of the circle, slightly moisten the edges with water and cover with a second oval sheet. Throw the ready ravioli into salted boiling water for 3-4 minutes. Serve the ravioli with a mixture of heated butter mixed with olive oil, a pinch of salt and nutmeg. Freshly grated parmesan is a must :

For more images and recipes visit my Instagram profile.

30 Odpowiedzi do “Ravioli ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą // Ravioli with spinach, ricotta and gorgonzola”

  1. Zosiu! Super przepis! Czy takiego farszu moge uzyc do nadziewania nalesnikow? Pozdrawiam!

  2. Czesc Zosiu! Czy moglas zdradzic, gdzie kupilas ten fajny wykrawacz? Z gory, dzieki!

  3. Super! To mam plan na dzisiejszy obiad :) i super że zaczęłaś tłumaczyć na angielski!

  4. Zosiu,
    przepis rewelacja :)
    Już nie mogę się doczekać jak go wypróbuję.

    Pozdrawiam ciepło

  5. mmm to musi być pyszne! A szpinak u nas króluje dość często bo sobie przezimował w szklarni:) Parę zestawów z nimi już robiłyśmy i brakuje już nam pomysłów jak go wykorzystać bo mamy go naprawdę dużo! (podesłać Ci trochę?:))
    Ten przepis co podajesz brzmi świetnie! Nasze tradycyjne pierogi tez będą pasowały na pewno z takim farszem.

    Pozdrawiam słonecznie,
    Monika

    • Tradycyjne pierogi, naleśniki – farsz do wszystkiego pasuję.. nawet do zwykłego makaronu spaghetti :)

  6. Świetny przepis! Jakiś czas temu dostałam właśnie taki przyrząd do wykrajania ciasta, w końcu będzie okazja go wypróbować :) Około ile sztuk ravioli wychodzi z Twojego przepisu?

  7. Taki wykrawacz mozna znaleźć na Allegro, wpiszcie sobie wykrawacz do pierogów.

    A danie wyglada pysznie:)

  8. Witaj Zosiu,
    Mam pytanie około kulinarne :)
    Też często gotuję tak jak Ty, a planuje zakup drewnianego blatu w kuchni – słyszałam że niezmiernie trzeba na niego uważać, nie kłaść nic gorącego, łyżki brudnej od barszczu etc. Czy to prawda? Czy praca przy nim jest tak utrudniona?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    • Można, co prawda będzie to trochę inny smak, ale warto spróbować :) Philadephi dodałabym trochę mniej, bo jest bardziej intensywna w smaku :)

  9. Dzieki za szybka odpowiedz ;) wlasnie zaczynam dzialac;))) p.s. uwielbiam twojego bloga :*

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.