Smaki tyrolskie-Bratkartoffeln.

   Wbrew pozorom pod tą cienką skórką ziemniaka, kryje się wiele pożytecznych substancji. Zawiera on lekko strawne węglowodany, wartościowe białko roślinne i podobno aż jedenaście witamin! Jakich? To już musicie sami wygooglować, ja mogę się podzielić z Wami dość szybkim i typowym sposobem przyrządzania ziemniaków, jako dodatku do pysznych potraw, który podejrzałam w trakcie naszej zimowej podróży.

Bratkartoffeln

Skład:

4 średnie ziemniaki

2 jajka

2 czerwone cebule

5 plasterków boczku wędzonego

świeży szczypiorek

garść suszonego majeranku

oliwa 

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Ziemniaki gotujemy, obieramy ze skórki i kroimy na niezbyt duże plastry. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy plasterki ziemniaków, stale odwracając ok. 15 minut, aż uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia dodajemy cebulę cienko pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na oddzielnej patelni smażymy jajka sadzone, ostrożnie przekładamy na smażone ziemniaki. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem.