Skip to main content

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio, olio e peperoncino)

– Peperoncino, chili, jest najważniejsze w kuchni okolic Cosenzy – powiedziała mi Silvia Capella w Reggio di Calabria. – Wiem, że teraz można je znaleźć wszędzie, ale Cosenza to autentyczna stolica chili. – Peperoncino- powiedziała – świeże, suszone, w płatkach czy w proszku – to podstawowy składnik kuchni kalabryjskiej. Wszędzie można go spotkać – w sosach, kiełbasach i zupach, w zakąskach, primi piatti i secondi piatti. Peperoncino nadaje lekkości, a zarazem wyrazistości rybom, mięsom i warzywom, ciastkom, daniom z pasty, a nawet deserem. Zapewniał mnie, że istnieją lody o smaku peperoncino i ciasto z peperoncino, i zdumą pokazał mi ciasteczka, które miały wkrótce, dzięki jego wysiłkom, wejść na rynek. Według signora Monaco przyprawa ta została przejęta w pierwszej kolejnoścci przez biedaków, żeby ożywić nudę i monotonię ich codziennej strawy, na którą składały się głównie jarzyny strączkowe.      

(Apetyt na Italię, Matthew Fort, Pascal, 2012)

Cudowna powolna sobota. Moja córka już drugą godzinę z Tatą na sankach, a ja oblężona stosami książek, których nie zdążyłam jeszcze przeczytać. Czytam kilka jednocześnie. Nie muszę się spieszyć. Zapisuje w notesie strony, do których muszę powrócić, podziwiam zdjęcia i kadry, które warto powtórzyć. Odchodzę tylko na chwilę, żeby ugotować spaghetti, wymieszać z podsmażonym czosnkiem i owym peperoncino, które tak mnie zainspirowało. 

Skład:

ok. 400-500 g spaghetti

125 ml oliwy z oliwek

5-6 ząbków czosnku

2 suszone papryczki chili

pęczek pietruszki

do podania: świeżo starty parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej chili z czosnkiem. Makaron odcedzamy, dodajemy do patelni, posypujemy posiekaną pietruszką i podgrzewamy mieszając przez 1-2 minuty. Podajemy z świeżo startym parmezanem.

Follow my blog with bloglovin!

78 Odpowiedzi do “Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio, olio e peperoncino)”

  1. Najlepsze połączenie ! Proste, szybkie i pyszne.
    Pokazuje, że mając 15 minut nie trzeba sięgać po fast fooda tylko takie pyszności!
    Czuję,że ten makaron ” będzie za mną chodził ” ;)

    Zapraszam do siebie na zdrowe pasty kanapkowe : jedna z awokado, druga z wędzoną makrelą :)

    http://pani-mucha.blogspot.com/

  2. Danie niezwykle proste i jakie przepyszne. Robię od jakiegoś czasu. Dodaje czasem pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory tak dla urozmaicenia;)
    Co czytasz teraz Zosiu? Ja zaczełam właśnie polecone przez Ciebie Słodkie życie w Paryżu;)pozdrowienia z mglistego Opola

    • I jak podoba Ci się książka? ja wczoraj ją skończyłam i byłam znudzona nią strasznie:( . Przepis na paste prosty,ale jaki pyszny mniam

  3. POEZJA:-) Prosto i pysznie; LESS IS MORE.
    Uwielbiam wertować książki kucharskie.
    Zosiu kochana z niecierpliwością oczekujemy Twojej autorskiej przygody kulinarnej w formie książkowej.
    Na kartach książki Twoje przepisy zostaną dla potomności;-) Pozdrawiam serdecznie. Marta:-)

  4. To podobnie jak u mnie :) Tylko, chłopak gotuje a ja czytam na nowej wymarzonej kanapie i jest mi z tym cudownie :)
    Zdradz proszę Zosiu jakie książki znajdują się na Twoim stosie :)

  5. Polecam urozmaicic to rukola, czarnymi oliwkami i sokiem z cytryny. To jest dopiero mniam!

  6. To jedno z moich najukochańszych dań – niby banalne, Pan M. wręcz się śmieje, że makaron z samą oliwą to żadna potrawa – ale dobrze zrobione jest naprawdę boskie! Oj znowu narobiłaś mi apetytu na makarony Zosiu ;)

  7. I got this web site from my buddy who told me concerning this website and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative articles at this time.

    • Nie, niestety nie! Obawiam się, że już ich nie ma w sprzedaży :(

      Pozdrawiam,

      Zosia

  8. To mój ulubiony makaron i koniecznie co najmniej raz na dwa tygodnie jest w moim studenckim jadłospisie – szczególnie pod koniec miesiąca, gdy już się ma delikatne braki budżetowe :)

  9. Jestem dziś od rana bardzo zadowolona, słońce przepięknie świeci, sesja ma się ku końcowi zanim się na dobre zaczęła i jeszcze na obiad pasta z tego przepisu! To musi być dobry dzień! :)

    Sedreczne pozdrowienia z Olsztyna,
    stała czytelniczka Asia :)

  10. Uwielbiam Peperoncino! Po wizycie we Wloszech dodaje je do wszystkiego: jajecznicy, woka, falafelow, pizzy, guacamole, hummusa… I ciagle sie wszyscy pytaja co ja dodalam, bo takie pyszne ;) Polecam!

  11. Zosiu, składniki najpierw musimy namoczyć w oliwie? Zmyliło mnie trzecie zdjęcie od dołu…

  12. Zosiu, cudnie byłoby dorzucić do tego krewetki..tylko jak je przyrządzić żeby byly pysznie i nie przyćmić smaku makaronu?

    • Krewetki to rewelacyjny pomysł- myślę, że najprostsze rozwiązanie, to połączenie z czosnkiem i również z pietruszką. 

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  13. Zosiu,
    Kiedyś po raz pierwszy jadłam taki makaron w małej knajpce, tam był on dodatkowo posypany z góry podsmażoną na maśle bułką tartą :)) Zakochałam się w tym smaku ;^) Powtórzyłam ten przepis w domu na dwa sposoby tzn. z bułeczką oraz bez i osobiście bardzo polecam ten dodatek, bo smak jest rewelacyjny :^)

  14. Witaj Zosiu:*
    W maju chce zorganizowac impreze urodzinowa i zastanawiam sie jakie przekaski na zimno podac. Moglabys prosze cos doradzic? bylabym Ci bardzo wdzieczna. Pozdrawiam z Niemiec:)

  15. Zosiu, to ty juz nie prowadzisz tego blogu z Kasia. Ostatnio zauwazylam ze ona stad zniknela.
    Bardzo lubie Twoj blog. Jest ciekawy i zdjecia sa cudne i bardzo pomocne:)

  16. Zosiu skąd ta ładna buteleczka (nie wiem jak to nazwać, stoi w tym papryczka w oliwie)?

  17. Witaj Zosiu:*
    W maju chce zorganizowac impreze urodzinowa i zastanawiam sie jakie przekaski na zimno podac. Moglabys prosze cos doradzic? bylabym Ci bardzo wdzieczna. Pozdrawiam z Niemiec:)

  18. I just want to tell you that I’m beginner to weblog and certainly savored you’re blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You absolutely come with really good well written articles. Thanks a bunch for revealing your web page.

  19. wonderful publish, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

  20. whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Stay up the great paintings! You already know, many persons are hunting around for this info, you could aid them greatly.

  21. Chyba będę tu częściej zaglądał bo można tu znaleźć wiele ciekawych przepisów. Włoska kuchnia jest wspaniała. Na pewno wykorzystam wiele Twoich wpisów żeby urozmaicić nasze domowe obiady.
    Pozdrawiam,

  22. Będąc we Włoszech dowiedziałem się, że parmezanu nie dodaje się do aglio olio tak jak nie dodaje się go do spaghetti z owocami morza. Włoski kucharz powiedział nam że równie dobrze możemy sobie wycisnąć ketchup, tak jak robią to amerykanie.
    Uzasadnił to tym, że aglio olio to danie biedaków i nie ma tam miejsca na parmezan tak jak w spaghetti pomodoro.

  23. Pingback:Google

  24. I’m really impressed with your writing talents and also with the format in your blog. Is this a paid topic or did you customize it your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to look a great weblog like this one nowadays..|

  25. Superb website you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thank you!|

  26. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be book-marking it and checking back often!|

  27. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my hunt for something relating to this.|

  28. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!|

  29. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Appreciate it!|

  30. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!|

  31. You are so awesome! I do not suppose I’ve truly read something like this before. So good to discover somebody with a few original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a little originality!|

  32. Simply want to say your article is as astounding. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.|

  33. Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you present. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.|

  34. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.|

  35. Thank you for any other informative blog. The place else may I am getting that kind of information written in such an ideal way? I’ve a venture that I’m simply now working on, and I’ve been at the glance out for such info.|

  36. Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a appear, whoa did a single discover about Mid East has got additional problerms as well

  37. Uwielbiam aglio olio, proste i szybkie danie, kilka chwil i gotowe. Chociaż nie z każdym makaronem wychodzi tak samo, najlepiej kupić taki prawdziwy włoski, na szczęście arrighi jest bez problemu dostępny w większości polskich sklepów.

  38. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless truly worth taking a look, whoa did 1 study about Mid East has got a lot more problerms at the same time.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.