Skip to main content

Spaghetti z pesto i orzechami włoskimi.

   Dziś polecam Wam wyjątkowo prosty przepis. Przygotowanie zajęło mi mniej więcej 20 minut. To wystarczający czas, który spędziłam w kuchni. Resztę dnia przeznaczam na niedzielny spacer … !

Skład:

400 g makaronu spaghetti

400 g orzechów włoskich

4 łyżki pesto

4 ząbki czosnku

90 ml oliwy z oliwek

pęczek pietruszki

parmezan do posypania

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

  1. Siekamy orzechy włoskie, czosnek i pietruszkę na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, posypujemy do smaku solą i dodajemy pesto,

  2. gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił,

  3. starannie odsączamy makaron i przekładamy do podgrzanej miski. Mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem. Proponuję udekorować gałązką bazylii.

Komentarz: Polecam również wersję z orzeszkami pinii, niemniej jednak cena zdecydowanie jest wyższa od orzechów włoskich. A swoją drogą odkryłam przez przypadek, że orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3, witaminy B oraz E. Co więcej zawierają również melatoninę, hormon regulujący cykl snu i czuwania. A zatem warto od czasu do czasu na nie się skusić :-)

 

36 Odpowiedzi do “Spaghetti z pesto i orzechami włoskimi.”

  1. milion kalorii ale…..jaka przyjemność :) uwielbiam Twoje przepisy. Dzis wypróbowałam sniadanie z chałką i truskawkami- niebo! :) pozdrawiam

  2. Super pomysł na szybki obiad!!! Szkoda że wczoraj go jeszcze nie znałam, bo miałam niespodziewanego gościa w domu ale udało mi się przygotować tajski rosół.
    Wczorajszego ranka – tak jak zapowiadałam- przygotowałam chałkę maczaną w masie jajecznej z eko-sosem malinowym od mamy mojego narzeczonego. Wyszła rewelacyjnie! Bardzo się cieszę, że odkryłam Wasz blog Dziewczęta :D
    Z niecierpliwością czekam na następne Wasze pomysły.
    Pozdrawiam ze Stolicy ;*

    • Bardzo dziękuję za wiadomość-na tajski rosół też bym miała ochotę :) widzę, że chałka cieszy się popularnością. Super. Pozdrowienia dla Stolicy…

  3. Niesamowicie mnie inspirujecie! Oby nie brakło Wam zapału do prowadzenia strony bo jest naprawdę fantastyczna!
    Pozdrowienia ; *

  4. hej, ale pesto można zrobić samemu i nie używać tego ze słoika. ma o wiele ciekawszy smak i jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. wystarczy zmielić listki bazyli z oliwą, czosnkiem i orzechami :)
    ps. bardzo podoba mi sie wasza strona. oby tak dalej dziewczynki :D

  5. cóż za wspaniałości
    uwielbiam Twoje przepisy :)
    a może masz jakiś przepis na przepyszną zupę ?

  6. Zosiu spróbuj przy gotowaniu makaronu nie dolewać do niego oleju lub oliwy, a przy odsączaniu zostawić nawet trochę wody z gotowania. Nie przepłukuj go także wodą na sitku. Olej dodany do makaronu powoduje, że on się nie skleja, a przy przygotowywaniu past taki efekt nie jest potrzebny. Woda po gotowaniu makaronu zawiera dużo skrobi. Powoduje ona dobre “przyklejenie” się sosu do makaronu. Odrobinę wody po gotowaniu makaronu można dodać do sosu, spowoduje to jego lepsze połączenie z makaronem.

    Bardzo podoba mi się Twój blog, niewiele młodych dziewczyn lubi i umie gotować, a już na pewno nie w taki efektowny sposób. Polecam Ci książki, programy i stronę Jamie`go Olivera, znasz? Może dość oklepany, ale wg mnie wie chłopak co robi:) Jedzenie, które proponuje jest proste, pyszne, ze świetnych składników. Dodatkowo tłumaczy wiele kuchennych zawiłości i daje celne wskazówki. Za to jednym z fajniejszych blogów kulinarnych jest kwestia smaku – ciekawe przepisy i piękne zdjęcia.

    Trzymam kciuki, gratuluję i śledzę na bieżąco! Pozdrawiam

  7. wygląda pysznie. już przesłałam dalej :D jutro robię, muszę tylko biec po orzechy i pesto. chyba ze sama pesto zrobie, no niewiem jeszcze :)

    pozdrawiam cieplutko

    ps. świetna jesteś !

    • Zrobiłam ten przepis :)
      Niestety nie wiedziałam jak smakuje pesto…jakoś nigdy nie miałam okazji go spróbować… i
      Nie smakowało mi ;(((

      Może ja coś robię źle?

      • Bo pesto ze słoika, czyli tani sklepowy szajs, jest po prostu dość wstrętne i nijak się ma do smaku prawdziwego, świeżego pesto, które sobie można łatwo samemu zrobić. Spróbuj jeszcze raz, tylko zrób pesto w domu.

        • Pesto ze sklepu to tani wstrętny szajs? pierwsze słysze;-)) moze dziewczynie chyba cos nie smakowac nie? a pesto ma dość intensywny smak więc to całkiem mozliwe;-)

  8. Uwielbiam makaron spaghetti z pesto jednak ja zamiast orzechów dodaje tuńczyka! Rozpływa się w ustach! Polecam!

    Pozdrowionka :*

  9. Przepis super, ja bym jeszcze tylko może podprażyła orzechy na patelni, mają wtedy intensywniejszy smak;-)

  10. zrobiłam już tarta cytrynową (nie wyszła mi tak estetycznie jak u was na zdjęciu ale oj tam oj tam) i chyba skusze się też na ten przepis :))
    bardzo fajny i przyjemny blog :)))

  11. Zosiu, jak ty to robisz, ze tak db gotujac, trzymasz forme?
    Tak sobie podpatruje Twoje przepisy i zdjecia i strasznie podobaja mi sie Twoje stroje, kolory i wychylajace sie gdzieniegdzie wnetrza. Wydajesz sie niezwykle ciekawa osobka! Pozdrawiam

  12. bardzo fajny i szybki przepis :) a kuzynka, która akurat mnie odwiedziła, nielubiąca gotować tak się zajadała, że stwierdziła, że chyba zacznie gotować z takimi super przepisamy :) pozdrawiam :)

  13. Zosiu poraz kolejny nie zawiodlam sie na twoim przepisie Chyba sie uzaleznilam i od strony i od waszych pomyslow:) Pozdrawiam z Kuchni w Irlandii:)

  14. Tak właściwie to czemu nie robisz pesto własnego, tylko korzystasz z gotowego sosu? To tak, jakbym ja robił sos bolognese opierając się na sosie ze słoika + mięsie mielonym.

  15. Trzeba jednak trochę bardziej doprawić, inaczej ten specyficzny smak może komuś nie podejść. No i dużo orzechów :D

  16. Droga Zosiu,

    czy w przepisie nie ma błędu? Czy to naprawdę ma być 400g orzechów włoskich?

    Pozdrawiam,
    kasia

  17. Pesto nie wolno podgrzewać bo bazylia gorzknieje, do gotowanie makaronu nie dodaje sie oliwki bo sos nie będzie sie go trzymał a to nam przeciech chodzi. Pesto kocham, nawet takie ze sloiczka, podstawowy przepis zeby zrobic samemu : bazylia i orzeszki pini, oliwki, parmezan, sol. Sosu nie powinno sie trzymać długo w lodówce bo traci smak.

  18. Kochana Zosiu:) czy mogę Cie prosić o jakiś znakomity przepis na makaron z serem pleśniowym?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.