Oto prosta kompozycja makaronu razowego (kwasy omega 3) ze szpinakiem, czosnkiem, prażonymi orzechami i awokado. Szpinak, który pamiętamy z dzieciństwa nabiera zupełnie innej formy a dzięki wcześniejszemu blanszowaniu zachowuje swoją elstayczność i piękny kolor. Przepis warty wypróbowania!

Skład:

(przepis dla 2 osób)

ok. 200 g makaronu razowego

1 opakowanie świeżego szpinaku

4-5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

1 papryczka chili

1 awokado

sól morska

garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)

do podania: parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli. Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.

Komentarz: Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.

Kategorie:

34 odpowiedzi na “Szpinak dobry na wszystko i do wszystkiego!”

  1. Ja osobiście uwielbiam makaron ze szpinakiem i śmietaną :) Dodaję często kilka łyżek almette o smaku czosnku niedźwiedziego :) U każdego nadchodzą zmiany, dzięki motywacji i wierze we własne możliwości powstała marka New End.

    Z myślą o ludziach, którzy pragną zachować wspomnienia, bawią się życiem i doceniają każdy jego dzień – bo każdy koniec jest początkiem czegoś nowego. Każdy etap w życiu przynosi nowe zaskakujące momenty. Marka New End powstała, by pozwolić zapisać Wam najwspanialsze wspomnienia.

    Album New End to idealny prezent dla męża, najpiękniejsze podziękowania dla rodziców w dniu ślubu, tradycyjnie oprawione wspomnienia z okazji Dnia Babci i Dziadka. To idealna niespodzianka na walentynki i wymarzony pamiątka Chrztu Świętego czy Komunii Świętej.

    OBEJRZYJCIE :) ZOSIU JEŚLI CI SIĘ SPODOBA CHĘTNIE WYŚLĘ DLA CIEBIE ETUI NEW END, ŻEBYŚ MOGŁA MIEĆ ZAWSZE PRZY SOBIE ZDJĘCIA CÓRECZKI :)

    http://allegro.pl/harmonijka-new-end-album-prezent-podziekowania-i4957331182.html

    Pozdrawiam ciepło Zosiu,
    Agnieszka

  2. Szpinak w formie świeżej lub zamrożonej jest zawsze w mojej lodówce. I właśnie dlatego zaczęłam Nowy Rok od pysznego i super zdrowego soku ze szpinaku (miedzy innymi)! Zapraszam! (Nie badźcie zniechęceni bałaganem jaki potrafią zrobić buraki!)

    http://www.allnnothing.com

  3. Uwielbiam szpinak w takiej postaci!

  4. Super: z części Twoich przepisów można by utworzyć zakładkę: proste i pyszne:-)
    Pozdrawiam serdcznie z wiosennego południa PL,
    Udanego weekendu, Zosiu!
    Marta:-)

  5. Super! Nowa forma dla szpinaku :)

  6. Uwielbiam szpinak z czosnkiem, mniami :)

  7. Pyszności!! Awokado i szpinak w jednym daniu – po prostu przepis idealny. Składniki mam więc jutro będę działać:)

    Szczęśliwego Nowego Roku!

    http://ilovepolishbrands.com

  8. Zosiu, czyżbyś dziś była w Muzeum w Gdyni?
    My wybraliśmy się na kilka dni nad morze ( już dość mamy gór) i dziś również zwiedzaliśmy Muzeum.
    Pogoda niestety fatalna, ciągle pada a my liczyliśmy na śnieg. Ale może jeszcze kiedyś będzie okazja
    Pozdrowienia :)

  9. o, jaka fajna odmiana dla makaronu w sosie szpinakowo-śmietanowym!

  10. Kocham szpinak od dziecka, makaron bym zjadła z wielką przyjemnością :)

  11. Dziękuję za ten przepis, idealny po świąteczno-sylwestrowym menu i poproszę o więcej takich- prostych i koniecznie bez mięsa :-D

  12. Zosiu, czytasz w moich myślach. Właśnie wczoraj gotowałam takie cudo! Pycha! :)
    Pozdrowienia z Krakowa!

  13. Zosiu!

    Bardzo smaczny przepis i na pewno w tym tygodniu zagości w mojej kuchni! Dziękuję za kolejną inspirację! :)

    Pozdrawiam ciepło,
    Kinga

  14. ja jednak najbardziej lubie szpinak w smoothies :) za takim nie przepadam i jakos sie nie moge przekonac :(

  15. Zosiu, a może szpinak w cieście leśny mech..? wygląda zjawiskowo, jest pyszny i naprawde banalny w przygotowaniu :)

  16. Zrobiłam i naprawdę polecam. pycha

  17. Uwielbiam taką prostotę na talerzu i w ogóle w życiu:) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie:)

  18. Mniami……Papay the Sailor Man wiedział co dobre :D

  19. Mmmm wszystko co lubię na jednym talerzu! Ależ trafiłaś w mój smak :)

  20. Uwielbiam szpinak ;) Można go wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki za przepis ;)

  21. Szpinak, awokado i makaron, to musi być pyszne! Szkoda, że dzisiaj sklepy są pozamykane, bo inaczej już dawno pobiegłabymm do sklepu po brakujące składniki ;)

  22. jakie pyszności, im więcej zielonych warzyw tym lepiej ! smacznie i pożywnie, to uwielbiam :) ale chyba skusiłabym się o odrobinkę dressingu jogurtowego develey, co o tym sądzisz? :) czekam na kolejne wpisy i życze najlepszego w Nowym Roku :*

  23. Właśnie spałaszowaliśmy – pycha, pycha, pycha!

  24. Cały tydzień może być bez mięsa! A szpinak króluje u nas przynajmniej raz w tygodniu. I ten przepis jest świetny.

  25. Dzisiaj, Zosiu, wpisałam w przeglądarce: make cooking easier, szpinak, orzechy i wyświetlił mi się ten przepis. Resztę składników też mam i już wiem, co zrobię dziś na obiad! Właśnie za to uwielbiam Twój blog! Dziękuję!

Dodaj komentarz