Szpinak dobry na wszystko i do wszystkiego!

Oto prosta kompozycja makaronu razowego (kwasy omega 3) ze szpinakiem, czosnkiem, prażonymi orzechami i awokado. Szpinak, który pamiętamy z dzieciństwa nabiera zupełnie innej formy a dzięki wcześniejszemu blanszowaniu zachowuje swoją elstayczność i piękny kolor. Przepis warty wypróbowania!

Skład:

(przepis dla 2 osób)

ok. 200 g makaronu razowego

1 opakowanie świeżego szpinaku

4-5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

1 papryczka chili

1 awokado

sól morska

garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)

do podania: parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli. Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.

Komentarz: Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.