Skip to main content

Tagliatelle z domowym pesto i szparagami // Tagliatelle with homemade pesto and asparagus

* * *

Przygotowanie domowego pesto nie jest trudne, a doskonale urozmaica codzienne potrawy. W połączeniu z makaronem tagliatelle, zielonymi szparagami i plastrami awokado, możemy stworzyć całkiem wykwintne danie. Do tego obowiązkowo słochodzone białe wino i mamy w wspaniałą propozycję na letnią kolacje.

Skład:

(przepis na 3-4 osoby)

ok. 400 – 500 g makaronu tagliatelle

1 pęczek zielonych szparagów

domowe pesto: liście bazylii (1 doniczka)

garść prażonych orzechów nerkowca (opcjonalnie: pestki dyni, słonecznika lub orzechów włoskich)

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki startego parmezanu

sól morska

do podania: 2 dojrzałe awokado

prażone orzechy nerkowca

kawałki fety

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, miksujemy liście bazylii z prażonymi orzechami nerkowca, czosnkiem, oliwą, parmezanem i szczyptą soli. Konsystencja ma być gładka. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy zimną wodą. 

2. Makaron odcedzamy i mieszamy delikatnie z pesto. Tagliatelle podajemy ze szparagami, plastrami awokado, prażonymi orzechami nerkowca i fetą.

Komentarz: Domowe pesto możemy również wymieszać z jogurtem naturalnym a następnie połączyć z makaronem.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

Preparing homemade pesto isn’t difficult, and it's a perfect addition to diversify your everyday dishes. Combined with tagliatelle pasta, green asparagus and slices of avocado, you can create quite an exquisite meal. White wine is a must, and we have a fantastic idea for a summer dinner.

Ingredients:

(Recipe for 3-4 people)

approx. 400 – 500 g tagliatelle pasta

1 bunch of green asparagus

homemade pesto:

basil leaves (1 plant)

a handful of roasted cashew nuts (optional: pumpkin seeds, sunflower seeds or walnuts)

2 cloves garlic

1/2 cup olive oil

1/2 cup grated Parmesan cheese

sea ​​salt

serve with: 2 ripe avocados

roasted cashew nuts

pieces of feta cheese

 

Here's how to do it:

1. Cook the pasta al dente in a large pot of salted water. While cooking the pasta, blend the basil leaves with roasted cashew nuts, garlic, olive oil, Parmesan cheese and a pinch of salt. The consistency has to be smooth. Wash the asparagus, break off the hard ends, chop and throw them into boiling water. Boil for 3-5 minutes, drain off and pour over with cold water.

2. Drain the pasta and mix gently with pesto. Serve the tagliatelle with asparagus, avocado slices, roasted cashew nuts and feta cheese.

Note: You can also mix homemade pesto with yoghurt and then add it to the pasta.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

17 Odpowiedzi do “Tagliatelle z domowym pesto i szparagami // Tagliatelle with homemade pesto and asparagus”

  1. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Zieleń na zdjęciach powalająca:-) Też sama robię pesto i do wszystkiego dodaję obowiązkowo awokado – uwielbiam;-) ale dziś u mnie pasta ze szpinakiem.
    Udanego dnia,
    Pozdrowienia z południa PL,
    Marta:-)

  2. Zosiu,
    mam pytanie odnośnie Twojej kuchni jako miejsca, w którym tworzysz wszystkie pyszności. Pamiętam wpis sprzed 2 już lat prezentujący jej nowy wygląd, jakie wzbudził wielkie zainteresowanie. Ja sama zapisałam ją wtedy jako ulubioną i jedną z kilku inspiracji. Dziś tworzę swoje miejsce i chciałam Cię zapytać z perspektywy czasu o kilka kwestii dotyczących jej użytkowania:
    – czy jesteś zadowolona z ciemnych fug czy wolałabyś jednak białe?
    – jak sprawdza się w użytkowaniu drewniany blat? Olejowałaś go już? Niszczy się? Wiem, że robiłaś go na zamówienie u stolarza – czy mogłabyś podać namiary? Jest piękny i taki chciałabym mieć właśnie, a także jestem z Trójmiasta.
    Zwłaszcza, że rozwiązanie z parapetem/blatem muszę u siebie również zastosować.
    – czy białe półmatowe kafelki-cegiełki są trudne w utrzymaniu w czystości?
    pozdrawiam Cię serdecznie,
    Ania

  3. Ale super przepis na szybki i smaczny obiad! Dobrze, że jesteś! Pozdrawiam serdecznie

  4. Ojjj, piękna propozycja super obiadu! A tak się właśnie składa, że mam w domu wszystkie potrzebne składniki poza szparagami. Jutro lecę na stragan dokupić i propozycja na weekendową kolację we dwoje jak znalazł!
    Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję Zosiu kochana! :)

  5. Zosia ratuj, uwielbiam szparagi ale chyba nie potrafię ich gotować;/ niby proste, do białych dodaję trochę cukru trochę soli a zawsze wyjdą mi gorzkawe i nie wiem dlaczego? obojętnie czy będą cienkie czy grube, kupione u Pani na straganie czy bezpośrednio z pola… z zielonymi z kolei łyka… niby zielonych się nie obiera ale jak nie obiorę to mam łyka, że połowa szparaga do wyrzucenia… czy są cienkie czy grube… co robię nie tak? bo już się zniechęcam do nich powoli;/

  6. A ja w tym roku na nowo odkryłam szparagi. Ostatni raz jadłam je w dzieciństwie jakieś 15 lat temu (niestety były bardzo łykowate – przez co się do nich zraziłam) i dopiero w tym roku odkryłam je na nowo :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.