Skip to main content

Usmażmy placki!

*   *   *

Bardzo prosty i banalny przepis, ale takie najlepiej sprawdzają się w ciągu tygodnia. Jeżeli lubicie smażone placki ziemniaczane, to koniecznie wypróbujcie połączenie buraków z cukinią. Podaję je z kwaśną śmietaną z dużą ilością czosnku i garścią świeżych kiełków. Odgrzewane na drugi dzień, też smakują!

Skład:

1 duży burak (obrany ze skórki)

2 jajka

1 cukinia

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (może być ryżowa lub kukurydziana)

sól morska i pieprz

sos czosnkowy:

4-5 łyżek śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

  1. Obranego buraka ścieramy na tarce na dużym oczku, podobnie czynimy to z cukinią. Startą masę odciskamy na tarce, tak żeby pozbyć się soku. Do masy dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą/pieprzem. Wszystkie składniki na sos mieszamy do połączenia się.
  2. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy placuszki z dwóch stron, do momentu, aż zbrązowieją. Wskazówka: polecam formować grubsze placuszki – lepiej się smażą i nie rozpadną się. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym i garścią czarnuszki lub sezamu.

Obranego buraka ścieramy na tarce na dużym oczku, podobnie czynimy to z cukinią. Startą masę odciskamy na tarce, tak żeby pozbyć się soku. Do masy dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą/pieprzem.

Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Podajemy z sosem czosnkowym i garścią czarnuszki lub sezamu.

23 Odpowiedzi do “Usmażmy placki!”

  1. Ma pewno wypróbuję – ja uwielbiam z cukinią i ziemniakami lub marchewką. Zosiu, czy mogłabyś powiedzieć jak sprawdza się u Ciebie drewniany blat? I z jakiego jest drewna, dąb? Jestem na etapie planowania remontu kuchni i bardzo mocno zastanawiam się nad drewnianym blatem.

  2. Placki wyglądają obłędnie, pięknie je udekorowałaś. Nigdy takich nie robiłam, ale na pewno wypróbuję. Robiłam kiedyś połączenie cukinii, ziemniaków i też były fajne.

  3. Wyglądają super, koniecznie muszę wypróbować :) Dla ilu osób wystarczy przepis? Pozdrawiam serdecznie :)

  4. Zosiu, placuszki jutro zrobię na obiad?Mam takie nietypowe pytanie: czy radzisz kupić matowe białe fronty kuchenne czy w połysku (ikea veddinge lub ringhult)? Właśnie urządzamy kuchnie i nie wiem które wybrać. Z góry dziękuje i pozdrawiam z Wrocławia Ania

  5. Zosiu bardzo dziękuje za odpowiedz?dobrego dnia i moc uścisków z Wrocławia dla Orłowa?

  6. Zosiu do 15:00 było sloneczko?Teraz zaczęło padać. Dobrego tygodnia i raz jeszcze dzieki za poradę: połysk wymienimy na mat vedinge lub voxtorp. Buziaki?

  7. Zosiu a Ty co byś preferowała teraz veddinge czy voxtorp bez uchwytów? Sorrki, ze tak zawracam glowe?

    • też sie zastanawiam nad pieczeniem! tylko jak dlugo?
      Zosiu masz jakiś pomysł?

      • hmmm, ja bym upiekła w 180 stopniach C przez 18-20 minut i obserwowała.. Taki czas powinien wystarczyć. :-)

  8. Zosiu, mam pytanie ile placuszków +/- wychodzi z podanej przez Ciebie porcji?
    Pozdrawiam, Monia

  9. Napewno spróbuję tych placków, wyglądają bardzo apetycznie :)
    Ostatnio wypróbowałam inne placki, które polecam – ziemniak, cukinia, patison. były przepyszne! :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.